BCP BLOGGER CANLANDIRMA PROJESİ, OKUDUKLARIM 2024/37 SOL AYAĞIM

31 Mayıs 2024

 

 
 
 
İRLANDA RÜYASI 2024 (İRLANDA KATEGORİSİNDE)
 
Maddie'nin hayatında her zaman hayalini kurduğu erkek arkadaşı vardır. Ancak bu hayalleri, en yakın arkadaşının bu erkekle evlenmeye hazırlandığını öğrendiği günlerde yıkılır. Bu durum onun için büyük bir hayal kırıklığı yaratır ve duygusal bir çöküşe sürükler. Maddie, bu durumla baş edebilmek için elinden gelen her şeyi yapmaya kararlıdır ve bu süre zarfında kendisini yeniden bulma yolculuğuna çıkar. İrlanda'da bulunan ve efsanelere göre gerçek aşkı bulmada büyük bir rol oynadığına inanılan kadim kayaya kadar gider. Maddie, bu kayanın üzerine oturur ve aşkı bulmayı diler. Bu dilek, Maddie'nin kaderini tamamen değiştirir. Daha önce hiç aklına gelmeyen bir yolu keşfeder ve bu sayede hayatında yepyeni bir sayfa açar. Hayatındaki o özel kişiyi bulmak, Maddie'nin en büyük arzusudur ve sonunda bu hayali gerçekleştirmek için doğru yolu bulmayı başarır.

Romantik komedi seviyorsanız tam sizlik.... 


KON-TIKI 2012 (TARİH KATEGORİSİNDE)
 
Norveçli kaşif Thor Heyerdahl, Güney Amerikalıların Kristof Kolomb öncesi dönemde Pasifik Okyanusu'nu aşarak Polinezya adalarına yerleştiğini kanıtlamak için 1947 yılında 5 kişilik bir ekiple Peru'dan yola çıkar. "Kon-Tiki" adını verdiği balsa kütüklerinden yapılmış bir sal ile 101 gün boyunca 8.000 kilometrelik zorlu bir yolculuk yaparlar. Yolculuk boyunca fırtınalarla, köpekbalıklarıyla ve açlıkla mücadele ederler.
 
Flmde beklediğiniz aksiyon yok şimdiden söyleyim.. deniz fırtına hortum falan.. ama sonunu tahmin etsenizde keyifle izleyeceğiniz bir macera.
 
Bu sayfada da daha geniş bir bilgi mevcut.
 

 WONKA 2023 (FANTASTİK KATEGORİSİNDE)

Roald Dahl'in popüler çocuk kitabi Charlie'nin Çikolata Fabrikasi'na dayanan film, dünyaca ünlü bir çikolata fabrikasinin sahibi olan Willy Wonka’nin maceralarina ve fabrikada çalisan Umpa Lumpalarla nasil tanistigina odaklaniyor.
 
Gayet başarılı bir filmdi . Oyunculuklar iyiydi . Film müzikal bir filmdi , ben sorun etmedim ama belki bazılarınız için bir sorun teşkil edebilir. 


CABRINI 2023 (TARİH KATEGORİSİNDE)


İtalyan göçmen Francesca Cabrini'nin, New York'ta yoksulluk ve hastalıkla mücadele eden bir kahramanlık öyküsünü anlatıyor. Sağlık sorunlarına rağmen, Cabrini girişimci bir zihinle umut imparatorluğu kurmaya kararlıdır. Film, Cristiana Dell'Anna'nın canlandırdığı Katolik misyoner Francesca Cabrini'nin hayatını ve New York'ta hayır işleri yapma çabalarına karşı gelen direnci ele alır. Cabrini'nin, 19. yüzyılın sonlarında New York'ta karşılaştığı cinsiyetçilik ve İtalyan karşıtı önyargıları da gözler önüne serer. Bu film, Cabrini'nin kararlılığını ve insanlık için verdiği mücadeleyi vurgulayarak güçlü bir mesaj sunar. Aynı zamanda, o dönemin sosyal ve siyasi atmosferine de ışık tutarak, izleyiciye tarihsel bir perspektif sunar.
 
Yetimhane ve hastane inşa eden bir rahibenin hayatı güzeldi. Cesaret, azim ve cömertlği övülmeye değerdir.

 
MADAME WEB 2024 (FANTASTİK KATEGORİSİNDE)
 
Cassandra Webb, Manhattan'da bir sağlık görevlisi olarak çalışan bir kadındır. Geleceği görebilen Cassandra, bir gün Ezekiel Sims adında bir adamın üç genç kadını öldürmeye çalıştığını görür. Bu durum Cassandra için hem önemli hem de tehlikelidir. Ne olduğunu tam olarak anlamasa da, Cassandra, Ezekiel'in amacını engellemek için harekete geçer. Cassandra, Ezekiel'in peşine düşerken, onunla birlikte geçmişlerini anlamak ve günümüz dünyasında hayatta kalmak için üç genç kadınla bir ortaklık kurar. Artık Cassandra, onlara yardım edebilecek tek kişidir. Ancak Cassandra, rakibiyle karşı karşıya olduğu için her zaman iki adım önde olmalıdır, çünkü o da geleceği görebilmektedir. Bu durumda, Cassandra'nın yeteneklerini kullanarak, Ezekiel'in planlarını bozmak ve genç kadınları korumak için her türlü zorluğa göğüs germesi gerekecektir. Cassandra, geleceği görebilse de, bu durum onun için kolay bir görev olmayacaktır.
 
Başlangıç filmi olarak fena değil, devamını da izleriz belki...

Doğuştan beyin felçli olan Christy Brown, konuşmasını ve hareketlerini kontrol edemiyordu. Ama zekâsı ve cesareti onun okuma ve yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenebilmesini, hatta bu kitabı yazabilmesini sağladı. Christy Brown, kendi yaşam öyküsünü kaleme aldığı bu kitabında bütün bunları öğrenebilmek için sol ayağını kullanarak nasıl büyük bir mücadele verdiğini ve hayata nasıl tutunduğunu anlatıyor. Yazarın, bu kitabın devamı niteliğinde sayılabilecek “Her Gün Hüzün” adlı başka bir kitabı daha bulunuyor. Sol Ayağım, Christy Brown’ı Daniel Day-Lewis’in canlandırdığı aynı adlı, çok başarılı bir filmle beyaz perdeye de uyarlanmıştır. Büyüleyici ve eğlenceli... Okuyana ilham veriyor. Irish Times Bir cesaret hikâyesi... - Sunday Times -
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Çok güzel bir mücadele hikayesi. Uzun zamandır okumayı öteliyordum iyi yapmamışım. Filmini de izledim.
 
ALTINI ÇİZDİĞİM SATIRLAR;
 
Yazmak, ölümsüzleştirebilir ama sesin yaptığı gibi iki insan arasındaki boşluğu kapatan bir köprü kuramaz
*****
Kitaplar evimizde pek sık görülmezdi. Ekmeğin daha önemli olduğu düşünülürdü. Karnımızı doyurmak zihinlerimizi doyurmaktan daha önemli bir işti
*****
Sadece yazılı kelimelerle anlatılamayan “hissettirilemeyen” bazı duygular da vardır.
*****
Ben fark edilen biri olmak istemiyordum, diğer insanlar gibi sıradan olmak istiyordum
*****
Geçmiş yalan söylemez geçmiş değişmez.
*****
Edebiyat zevki diğer zevkler gibi kişiden kişiye değişir.
Eğitimin değeri ölçülemez.
*****
 

 
Beyin felçli olarak doğan Christy Brown, hastalığı nedeniyle hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir yaşam sürer. Ancak çocukluğunda, sol ayağının felçten etkilenmediğinin farkına varması hayatını değiştirecektir. Christy sol ayağını kendine verilmiş bir şans olarak görür ve azmin de yardımıyla hastalığının etkilerini yenmeye çalışır. Bu çalışmanın sonucunda ise sakat vücudunun içinde gizli olan zeka ve yazma yeteneği ortaya çıkacaktır.   
 
Filmi harika kitabıda cok güzeldi mutlaka önce kitabı okuyup sonra filmini izlemelisiniz. (filmi de kitabı da İrlanda kategorisinde okudum ve izledim)


BODKIN 2024

İrlanda'nın sakin ve güzel bir sahil kasabası olan Bodkin, üç yabancının gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasıyla sarsılır. Bu kaybolan kişilerin ardındaki sırları çözmek için bir araya gelen üç cesur podcast yayıncısı, kendilerini kasabanın karanlık geçmişinin ve şaşırtıcı gerçeklerin labirentinde bulurlar.
 
İrlanda manzaraları ile izlenen karman çorman bir 7 bölümlük dizi, bu arada podcast işinde bu kadar para var mı cidden????? Tasvip etmediğim bir kaç sahne mevcut, izlenmesede olur.

14 yorum:

  1. Ooooo maşallah yaa bu ay iyi geçmiş senin :) irish wish ile bodkine bakayıms :) sen ve nurgül k, iki kişi oldunuz yazan şimdilik :)

    YanıtlaSil
  2. Sol Ayağım'ın kitabını da filmini de çok sevmiştim.

    YanıtlaSil
  3. Cabrini'yi merak ettim, izlemek isterim. Ve Johnny Depp Willy Wonka'ya çok farklı bir hayat vermişti. Bu arkadaş orijinaldekine daha çok benzese de pek tatmin etmiyor beni o yüzden isleyesim gelmemişti.
    Maddie de tam bir İrlandalı kız tipi var 💅
    Maşallah baya dolu dolu olmuş. Emeğine sağlık 🌻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cabrini gerçek bir hayat hikayesi umarım severek izlersiniz.
      Sağolun, sevgiler size

      Sil
  4. Sol Ayağım tarzında eserleri seviyorum. İnsana mücadele gücü şırınga ediyor adeta. Kitabını okudum, filmini izledim. İnsanı derinlemesine etkileyen bir yapıt.
    Tümüyle emek harcanmış bir paylaşım olmuş.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumakta geç kaldığım bir kitaptı, filmi de güzeldi.
      İyi günler, sevgiler

      Sil
  5. Gerçekten bende çok beğendim yazınızı sol ayağım okunması gereken bir kitap belliki ve paylaştığınız sözler çok hoş hakikaten bu hayatta öyle bir noktaya geldikki herkesin gözü mal mülk olmuş sevgi neymiş bihaberler insanlar! sanki zengin olmak için gelmiştik bu dünyaya bütün malını mülkünü yoksullara dağıtan bir peygamberin ümmetiydik halbuki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bütün malını mülkünü yoksullara dağıtan bir peygamberin ümmetiydik halbuki..
      Keşke değerlere bağlılıklarımız yitirilmese, ama zaman çok şeyi değiştiriyor inanın.
      Sevgiler,

      Sil
  6. Yazınızın içeriği harika film, dizi önerileri çok güzel. Sol ayağım kitabının "sol ayağım - her gün hüzün" adında ikinci bir kitabı daha var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir bilgi verdiğiniz için sağolun, 2. kitabı bilmiyordum, hemen KOHA dan kütüphaneye baktım evet kitap var, alıp okuyacağım sağolun.
      Sevgiler

      Sil
  7. İrlanda Rüyası güzeldi ama ben en çok İrlandayı sevdim. Şu an avrupada gitmek istediğim tek ülke. :D

    YanıtlaSil