OKUDUKLARIM 2024/54 AKİM SEVGİLİM

01 Ağustos 2024

 

 
 “Sesi Olmayan Türkü”de Füruzan, masalsı bir güzel kızın yitimiyle yakılmış bir türküyü hikâye ediyor. Turizmin yeni yeni geliştiği dönemlerde bir tatil kasabasında yaşanmış trajik bir aşk öyküsü bu. Kasaba yazlıkçılarından Varnalıların göz alıcı kızının etrafında dönen öyküde toplumsal gelişmelerin sancısı ve kültürel çatışmalar ustalıkla işleniyor. “Varoşlarda” öyküsündeyse “kentlerin kenti” diye anılan bir büyük kent çöplüğündeki barakada yaşayan bir adamla oğlunun ölümcül çaresizliği Füruzan’ın yalın anlatımıyla dokunaklı bir öyküye dönüşüyor. Yoksulluk, yoksunluk, güzellik, sevgi, tutku, sınıfsal ve kültürel çatışma, bireysel ve toplumsal dram... Hepsi Füruzan’ın yarattığı sarsıcı öykülerde vücut buluyor. Kitaba adını veren öykü “Akim Sevgilim”, teyzeleri Mihriban ile Keriman arasında kalmış Gönül adlı kızın gözünden anlatılıyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Erenköy’de bir köşkte üç kız kardeş arasında yaşanmış kıskançlıklar, çatışmalar ve kırık bir aşkın hikâyesi “Akim Sevgilim”. Soylu ve varlıklı ailenin kızı, “küçük teyze” Keriman’ın genç bir göçmenle, bahçıvan Akim’le yaşadığı gizli ilişki aileyi çekip çeviren büyük teyze Mihriban tarafından bozulur. Tutkulu bir sevda kasvetli bir aile çatışmasının kurbanı olunca umutlar söner ve yerini derin öfke kaplar. “Ne kadar da güzel, yakışıklı, çalışkan, becerikli genç bir adamdı o. Düşünsene, Keriman Teyzemi çiçekler ecesi yapmıştı. Okşamış, öpmüş, sevmişti. Kaç bin kez öpmüştü o güzel ağzıyla. O her buseden sonra şarkısını tekrarlıyordu, ‘Akim sevgilim’ diyerek. Sesi yaz bahar esintisi oluyordu. Havanın sıcağı gibi titreşiyordu aralarında. Sevişmelerinin, sarılışlarının buharı nasıl da amberliydi.”
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
İlk öykü biraz ahlak davranışına ters olaylar içeriyor onu pek fazla sevemedim, sıkılmadan okudum 

KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Dünya malı dünyada kalır denmişse de dünyayı insana layık kılmak için de ilerlemek, medenileşmek elzemdir. Mal sahibi mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi, mal da yalan, mülk de yalan, gel sende biraz oyalan söyleyişi önemli ise de bir adamsendecilik değil, ahlaklı olmayı, yükseği yaşanır kılmayı ister. İnsanoğlunu düşündürmek, onu veli mertebesine çıkarmak içindir derim, dünya malının münakaşası. Yoksa asla süfli bir pejmürdeliği hayat mektebi olarak göstermek değil. Kendi harsımızı bulmalıyız. 
*****
Ne çalışırken ne çalıştırırken paranın zaman olduğunu unutmayınız.
*****
Belki her insanın bir tek yazı vardır ömründe.
*****
Eğitim senin çeyizindir.
*****
Tezcanlılık basit insanlara göredir.
*****
Erkekler her şeyi yapabilir, yeter ki cemiyet içinde sağlam yerleri olsun.
*****
Sevgi insana yaraşandır, ancak onun yaratabildiğidir.
*****
Hayat hep ne derler sonra diye mi yaşanır?
*****
İnsanlar çok gençken hayata alışamaz, yaşlıyken de ölüme....
Laftır, onun ölümüne dayanamam dediklerini kaybederler de yine yaşarlar diye …
*****
Bir insana verilen güzelliğe alışmak öylesine zorsa, bu tanrının kullar katında bir sınaması.
*****
Hırsızlar kendilerini göstererek hırsızlık yapamazlar ki.
*****
Bizler de ihtiyarız. İhtiyarlamayı ne zaman ki kalbinde, fikrinde taşıyorsa insan, vaziyet ciddidir.
*****
Siz, erkeklerin ancak kadınları isteyebileceğini,erkek istediğinde arzusuna uygun sayılanı kadınların yapması icap ettiğini söylerdiniz. Usluluğun ,okşanmanın erkeğe yakışır olmadığını öğrenmiştim, öğretmişlerdi. Beğenmek onların, beğenilmek bizim işimizdi. Haz onların hakkı, beklemek, utanmak, kabul etmek bizim vazifemizdi.
*****
  




8 yorum:

  1. füruzan romanlarını okudum öykü okumadım :)

    YanıtlaSil
  2. büssürü dizi yazdım yineee :)

    YanıtlaSil
  3. Füruzan hikayeleri biraz okumuştum, baya iyi bir modernist ama kendini verip okumak gerekiyor çünkü iyi yazıyor.
    Bu kitap da ilgimi çekti bayağı, toplumsal durumu ortaya koyması da özellikle.
    Varoşlarda hikayesini daha okumadan ağlamak istiyorum :'(
    Akim Sevgilim de beni epey saracak gibi duruyor.
    Teşekkürler tanıtım ve alıntılar için.

    YanıtlaSil
  4. Hiç okumadım Firüzan, ne çok yazar var okunacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az önce kitap tanıtım videoları izledim kaydettiğim kitapların haddi hesabı yok. Bu yazarında ilk okuduğum kitabı bu.

      Sil