BCP BLOGGER CANLANDIRMA PROJESİ TEMMUZ AYI OKUDUKLARIM 2024/53 YAZ BİTİNCE

31 Temmuz 2024

 

 

 UMUT IŞIĞIM 2012

Eski bir öğretmen olan Pat Solitano'nun akıl hastanesinde geçirdiği bir dönemin ardından ailesinin yanına geri dönüşünü ve eski karısıyla yeniden bağ kurma çabalarını izlediğimiz film, dram ve romantizmi bir arada sunuyor. Psikolojik sorunları nedeniyle yaşam zorlukları çeken Pat'in hikayesi, 
 
Psikoloji temalı güzel bir filmdi... 

 
18 yaşındaki Charity, kendisini himayesine alan avukat Royall’ın evinde yaşamaktadır. Genç kız, küçük bir köyde, köyün tozlu ve bakımsız kütüphanesinde çalışır ve büyük kentlerin hayaliyle, sıkıcı bir yaşam sürer. Charity’nin birbirinden farksız geçen günleri, köye genç, kültürlü ve yakışıklı bir adamın gelmesiyle birlikte ansızın değişir. Mimar Lucius Harney, eski, ilginç yapılar hakkında araştırma yapmak üzere geldiği bu küçük köyde ve civarında dolaşırken Charity de ona gönüllü rehberlik eder. Genç adamın büyüsüne kapılan Charity’nin gözü ondan başkasını görmez, hatta bütün köyü şaşırtan çılgınlıklara bile girişir. Lucius’la Charity’nin ilişkisi ilerleyip genç kızı umarsız sorunlarla karşı karşıya bırakınca, Charity’nin kabullenmekte zorlandığı tuhaf çözüm önerisi Bay Royall’dan gelir. Keyif Evi’nin yazarı Edith Wharton’un bu küçük romanı, 1900’lerin başında, kapalı bir ortamda yaşayan asi ruhlu bir genç kızın cinselliği keşfetmesini anlatırken, o döneme özgü, sık rastlanan toplumsal baskıları da naif bir aşk çerçevesinde ustalıkla dile getiriyor. “Bir an Charity ona dehşete benzer bir duyguyla baktı, sanki genç adam tanıdık niteliklere sahip bir yabancıydı, sonra bakışlarını kaydırdı, yerde yarı yarıya giysi dolu, açık bir valiz duruyordu. Genç adamın oradan ayrılmak için hazırlandığı belliydi, büyük olasılıkla kendisini görmeden gidecekti. Nedeni ne olursa olsun bu kararın Harney’i fazlasıyla rahatsız ettiğini görüyordu; onun planını değiştirmesinin Bay Royall’ın el altından yaptığı bir müdahale sonucu olduğunu hemen anladı.”
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Gereksiz diyaloglardan uzak, yazar ve hikayeyi tümüyle Charity’nin gözünden ama bir dış gözden anlatıcı aracılığıyla aktarıyor. Bir dönem romanı olmasına ve günümüzden çok farklı bir atmosferde geçmesine rağmen sıkıcı geldi bana.

KİTAPTAN ALINTILAR;
 
 Ben bir avukatım, iftiranın ne kadar zor silindiğini bilirim.
*****
Yabancı ortamların ve yeni yüzlerin hayatını değiştirme ve acı anıları silme konusunda mucizevi bir gücü olduğuna dair çocukça bir inancı vardı.
*****
Ansızın en akla yakın şeyin kaçmak, oradan hemen uzaklaşmak olduğunu anladı. Sıkıntılı anlarda kaçmak, tanıdık yüzlerden, tanındığı yerlerden uzağa gitmek arzusu hep doğardı içinde.
*****
Sevgi ifadelerinden daha harika olan, onları oluşturan sözcüklerdi
*****
Bana inanın, hepiniz inanın, yaşadığımız yerlere yardım etmenin en iyi yolu, burada yaşadığımız için memnun olmamızdır.
******
.......eski kitaplardan öyle hoşlanıyorum ki  
*****
   

HANDLING THE UNDEAD 2024

Oslo'da sıcak bir yaz günü, ölüler gizemli bir şekilde uyanır ve üç aile, ölen sevdiklerinin kendilerine geri gelmesiyle kaosa sürüklenir. Onlar kim ve ne istiyorlar?

  Film normal yavaş akan filmlerden bile ağır ilerliyor, zombi olayına farklı bir bakış açısını işlemişler. 
 

COBWEB 2023
 
Örümcek Ağı(cobweb), evde yaşadığı tuhaf olayların nedeninin ailesinin sakladığı sırlar olabileceğini düşünen küçük bir çocuğun yaşadıklarını konu ediyor. Peter, ailesiyle birlikte küçük bir kasabada yaşayan sekiz yaşındaki bir çocuktur. Yatak odasının duvarlarında gizemli sesler duymaya başlayan Peter, bu durumu ailesiyle paylaşır. Ancak ailesi duyduyu seslerin Peter’in hayal gücünün ürünü olduğunu söyler. Korkusu yoğunlaştıkça Peter, ailesinin ondan korkunç bir sır sakladığına inanmaya başlar.
 
İnsan izlerken bu kadar kasvet bu filme fazla diyor...  Daha iyi olabilirmiş. Kısa kesmişler, senaryoyu uzatabilirlermiş.



23 yorum:

  1. oslo ve zombi mi izleyim :) umut ışığı filmini çok severim izliyorum arada bir :)

    YanıtlaSil
  2. Umut Işığım olabilir ama diğerlerini ben izleyemem kiii
    (:

    YanıtlaSil
  3. İzleyen ve okuyan gözlerinize sağlık olsun. Filmler için bir şey diyemeyeceğim ama kitaba bakacağım. Dinlenirken ancak olimpiyat oyunlarını izliyorum. :)
    Kıymetli paylaşımınıza teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Film olarak Umut Işığım ı izlemek isterdim. Korku filmlerini, dizileri pek sevmiyorum.
    Kitabı pek sevmediniz galiba. Alıntılarınız ne güzel olurdu.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okurken sıkıldım maalesef.
      Sevgiler,

      Sil
    2. Sağ tarafta "Sıradaki kitap" - Öğretmen Olmak - benim de merak edip okumak istediğim bir kitap. Ah, akan zamana yetişebilsem...

      Sil
    3. Elimdeki kitap bitmek üzere bugün yarın başlarım o kitaba,
      Zaman su gibi akıyor sözü çok doğru değil mi?
      Sevgiler,

      Sil
  5. Filmlere bir bakayım. Ölülerin dönüşü konusu ilgimi çekti. :)

    YanıtlaSil
  6. Umut Işığım'ı sevmiştim.

    YanıtlaSil
  7. Umut ışığım çok güzelmiş sevdim

    YanıtlaSil
  8. Umut ışığımı merak ettim. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Yaşasın korkunçlu filmler :3

    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Emeğinize sağlık. Hem fimlere hem de kitaba bakacağım :)

    YanıtlaSil
  11. Umut Işığım filmini izlemiştim yıllar önce. Müzikleri ve dans sahneleri çok güzeldi. Diğer önerilere de bakacağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil