OKUDUKLARIM 2024/65 BENİ İNCİTEMEZSİN 2. BÖLÜM

24 Eylül 2024

 Kendinizi güvensiz hissettiğiniz bir alana sizi bağlayan şeyin ne olduğunu, sizi huzursuz ve tedirgin eden şeylerin neler olduğunu bilmeniz tabii ki çok önemli.

*****

Güvenen insan araştırma yapma ihtiyacı dahi duymaz, bunu tahayyül bile etmez.

*****

Kaybetme korkusu, bir şekilde kişinin kaybemekten korktuğu şeyi kaybetmenin bir yolunu bulmaya neden olur.

*****

Eğer hayatınızdaki insanı, arkadaşlarınızı, dostlarınızı, ailenizi özel eşyaları üzerinden araştırma ihtiyacı içindeyseniz bunun nedenini sorgulayın kendi içinizde.

*****

Bağımlılık tehlikelidir, bağlılık keyiflidir. Bağımlılıktan kopmak zordur, bağlılıktan vazgeçmek kolay olmasa bile daha sağlıklı ve iyidir.

*****

İnsan bilinmeyenler karşısında çoğunlukla güçsüz ve kırılgandır.

*****

Bazı şeyleri bilmemeyi tercih etmek mutluluktur.

*****

 İnsan her an herşeyin farkında olamaz, her an herşeyi kontrol edemez, her an her şeyi bilemez.

Dolayısıyla sürekli kontrol edemediği şeylerle ilgili, takıntılı düşünceler geliştirir. Üzerinde aşırı düşünmeye başlar. Sonsuz olasılıklar silsilesini ölçüp biçip tartmaya çalışır zihninde, ancak bir arpa boyu bile yol alamaz.

*****

Elbette çok okuması onu iyi bir okur yapmaya yetmiyor. Dolayısıyla her bilgiye ulaşmış olan insan da aslında bilgi sahibi olmuyor.

Neden?

Çünkü hayatınızın içinde kullanmadığınız, yaşamınızı kolaylaştırmayan ya da yaşamınıza değer katmayan bilgi, yani kullanım dışı kalmış bilgi, ıskarta bilgidir, hükümsüzdür, çalışmıyordur, dolayısıyla işe yaramıyordur. İşe yaramayan bilginin hamallığını yapmak, kişiye değer katmaz, sadece kaygı yaratır, beceriksiz/yeteneksiz hissettirir. Onca bilgi hayatımda ne işe yaradı ki, hâlâ hiçbir sorunumu çözemiyorum işte dedirtir.

*****

Her şeyi bilmek, hiçbir şey bilmemektir. Her şeyi izlemek hiçbir şey izlememiş olmak demektir. 

Martials'ın her yerde olan hiçbir yerde değildir sözünü hatırlayın. Her yerde her konunun içinde olduğunuzda, aslında hiçbir yerdesinizdir. Bir şeyi bilin ama en iyisini bilin. Tek bir şey yapın ama en iyisini yapın. Bir tanesini okuyun ama iyi okuyun. Bir tanesini sevin ama iyi sevin.

*****

Canım sen şunu okumadın mı, bunu izlemedin mi, şunu duymadın mı, bunu hiç görmedin mi, bilmiyormusun, nasıl bilmezsin, nasıl duymazsın, nasıl izlemezsin, nasıl kullanmazsın? diyenlere de "Bilmemeyi tercih ettim" deyin

*****

Sen kim olduğuna karar vermediğin zaman, senin kim olacağına başkaları karar verir.

Nizar Kabbani

*****

Benim "Bilmeye değer olan nedir? sorusuna cevabım şu: Önemli olan ne kadar bilgi sahibi olduğum değil, bu bilgiyle ne yaptığım.

Theodore Zeldin

*****

Hangsini almaya, bilmeye, öğrenmeye, hakim olmaya değer olduğuna da yine siz karar vereceksiniz. Size dayatılana değil, hayata sorduğunuz sorulara cevap üretene yönelin. Moda olana değil, ihtiyacınız olana odaklanın. Hiçbir verinin sizi manipüle etmesine, yolunuzdan çıkarmasına, dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Asil manipüle olmak zaman kaybettirir, odağınızın bozulması ve yolunuzdan çıkmış olmak sizi sarsar.

*****

FOMO; kaybetme korkusu anlamına gelen "Fear of Missing Out" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

*****

FOMO'nun belirtileri arasında sürekli olarak başkalarının sosyal medya hesaplarını kontrol etmek, etkinliklere katılamama durumunda endişe ve üzüntü hissetmek, kaçırılan bir deneyimi telafi etmek için aşırı çaba sarf etmek, sürekli olarak yeni trendleri ve etkinlikleri takip etmek, sürekli olarak sosyal etkileşim içinde olmak için sürekli olarak planlar yapmak ve her davete evet demek gibi davranışlar bulunabilir.

*****

FOMO'yla başa çıkmanın yolları;

Kendinizi tanıyın ve önceliklerinizi belirleyin

Sosyal medya kullanımını sınırlayın

Gerçekçi beklentilere sahip olun

Kendi deneyimlerinize odaklanın

Sağlıklı sınırlar oluşturun

İnsan neden başkalarıyla ilgili bilgileri kaçırtmaktan korkar?

Sosyal bağlantı ve kabul arayışı

Karşılaştırmalı düşünce

Kaynak kısıtlamaları

Sosyal medyanın etkisi

FOMO ile başa çıkmak ve başkalarıyla ilgili bilgileri kaçırmaktan korkmaktan uzaklaşmak için kendi ihtiyaçlarımıza, değerlerimize ve önceliklerimize odaklanmak önemlidir.

Dış etkilerden bağımsız olun.

İçsesinizi dinleyin

Kendinize izin verin

Kusursuzluk peşinde değil yeterlilik peşinde olun....

*****

Hiçbir şey bilmemek 

Hiçbir şey öğrenmemek

Hiçbir şey duymamak

Yalnızca uyumak, uyumak hep

Bugün bile tek dileğim bu

Utanılacak rezil bir dilek

Ama yürekten....

Charles Baudelaire, Kötülük Çiçekleri

*****

Kendi gündeminizi takip edin başkalarınınkini değil. Kendi yolunuzu inşa edin, başkalarının yoluna heves etmeyin, iç geçirmeyin. Gördüğünüz şey bir yol bile olmayabilir.

*****

Başkasının aklının üstünlüğünü hemen kabullenmeyin. Hangi aklı kendinizinkinden daha üstün tuttuğunuzu iyi belirleyin, iyi seçin.

Kendi yolunda yürümeye karar vermiş, kendi merkezinde durmayı tercih etmiş bir insan bilmeme hakkını sonuna kadar kullanır, öğrenmeme hakkını kullanır, dinlenme hakkını, uzak durma hakkını, özgün kalma hakkını, kirlenmeme hakkını, tüketmeme hakkını, veri çöplüğüne dönmeme hakkını, yorulma hakkını, mutsuz olma hakkını, depresyon hakkını, yorulma hakkını, mutsuz olma hakkını, depresyon hakkını, sevme hakkını, yavaşlama hakkını, telefonunu kapama hakkını, hiçbir şey yapmama hakkını öylece oturup kendini dinleme hakkını, sessizlik hakkını kullanır. "Senin hayatını değil, kendiminkini tercih ediyorum" diyebilir.

******

Yaşamak çok nadir rastlanan bir durumdur. Çoğu insan sadece var olur.

Oscar Wilde

******

Yalnız kalmak ve stresin içinde paniklemeden, korkuya kapılmadan sakince durabilmek, stresin içinden sağduyuyla geçip gidebilmek son derece kıymetli bir meziyettir.

Strese karşı bağışlıklığı düşük insanlar, yazık ki zorlukların üstesinden gelebilme yeteneklerini hiç geliştiremiyorlar. Çünkü zorlukların üstesinden gelebilmek için o kasın çocukluktan itibaren çalıştırılıyor olması gerekir.

*****

Elbette herkesin stres eşiği farklıdır. Kimi büyük kayıplar yaşadığı halde bile bu yası, acıyı, kederi ve stresi bir başına yönetmenin yolunu bulur, kimi cep telefonunu çaldırdığında hastanelik olur, ilaç kullanır, travma yaşar.

*****

Yalnızlık bir tehdit değildir, bilinçli yalnızlık son derece üretken, verimli ve yaratıcıkla dolu bir süreçtir.

*****

Kalabalığa karışmak herhangi bir yetenek gerektirmez ama yalnız ve dik durmak gerçekten çok şey gerektirir.

Charles Bukowski

*****

DEVAMI GELECEK

 

 

4 yorum:

  1. bilmemeyi tercih ettim, iyimiş bu :)

    YanıtlaSil
  2. Emeklerine sağlık ve teşekkürler. O kadar güzel cümleleri ayıklayıp önümüze koyuyorsun ki, sana ne kadar teşekkür etsek az. Üstelik sevdiğimiz yazarların bazen gözümüzden kaçmış cümleleri ile karşılaşmak, hatırlamak şahane oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şey değil, severek yapıyorum bu işi.
      Sevgiler,

      Sil