OKUDUKLARIM 2024/62 HAYAT TESELLİ OLMAKTIR 2. BÖLÜM

03 Eylül 2024

 

 
Kültürel genler, daima biyolojik genlerin önüne geçer.
*****
Ademoğlunun yaratılışı gereği, insan kendi mutluluk halinden yalnız kendisinin haberdar olmasıyla yetinmez. Herkesi de haberdar etmek ister. Hatta bir adam aslında mesut değilse bile halkı mutlu olduğuna inandırmak için hilekarlığa ve yalancılığa bile sapar.
*****
Dünyada kitaplardan daha tuhaf satış metalarına rastlamak galiba im­kansızdır: Anlamayan kimseler tarafından basılır, anlamayan kimseler tarafından satılır, anlamayan kimseler tarafından okunur, hatta tetkik ve tenkit edilir; ve şimdilerde artık onları anlamayan kimseler tarafından­ kaleme alınmaktadır.
 
Schopenhauer / Okumak, Yazmak, yaşamak Üzerine Kitabından
*****
Kitaplardan payımıza keder düşer, neşe düşer, fikir düşer, zikir düşer. Bazen ateş düşer yanarız. Gün gelir yandığımıza yanarız, gün gelir iyi ki o zaman yanmışım da kül olmayı küllerimden yeniden doğmayı öğrenmişim diye seviniriz.
*****
Evet, insanları ahlaken zihnen doğru olduğuna inandığım şeylere ikne etmek için yazıyorum. Ama aynı zamanda yazma uğraşının kendisi beni değiştirdiği için yazıyorum. Düşüncelerimi berraklaştırıyor. Zamanımı ve hayatımı düzenliyor. Yazıyorum çünkü yazmamak beni boş ve tatminsiz yapıyor.
Alvin TOFLER
*****
Yazmak ancak okumanın sonunda gerçekleşen bin sindirme biçimidir.
*****
Herkes sınanır. Ve herkes sınanışını bir aynadan yansıyan görüntüsünde seyretmek ister.
*****
Yazmadan "yazar olmak" diye bir şey söz konusu artık. Yazmadan yazar olanlar iki yoldan kavuşuyor bu ideallerine. Birincisi yayınevleri popüler kimliklerin sağda solda yapmış olduğu konuşmaları, editoryal çalışma sonucu bir kitap haline getiriyor. İkincisi, bloglarda ve sözlüklerde cümle kuranların kendilerini yazar olarak hissedip; yazdıklarını "edebiyat" kendilerini "yazar" olarak gördükleri durum.
*****
Yazmak için çok okumak kadar görmeyi ve değerlendirmeyi öğrenmek de mühimdir. Görmeyi öğrenmek ise ancak başkalarının gördüklerini nasıl değerlendirdiklerine bakarak öğrenilebilen bir durumdur.
*****
Bir bilinçte yer edenler zamanın billur kaselerinde bulur kendini. Yaşanıldığı zamana uzaklaştıkça, yaşanılan zamana yaklaşır hatıralar. Öyle bir an gelirki, hatıraların gücü yaşanmakta ve yaşanılacak olan zamana zarar vermeye başlar. Gezinmek için  kendine sadece hatıraların mahzenini uygun gören hal, bilincin uyanıklığına isyan eder. Çünkü uyanık her bilinç, kendine bir yer bulmanın da mücadelesini verir. Bu mücadele hem başka bilinçler üzerinde yer bulma şeklindedir hem de doğrudan dünya üzerinde maddesel göstergeleri olan yer tutma.
*****
Bedensel acılar düşünen insanların en kolay katlandığı acılardır. Ya katlanamadıkları ? Yazmak için yalnızlığı başlangıçta siz seçersiniz. Başka yolunuz yoktur. Yazdıkça uzaktakine, o görünmeyene, o bir mefhum olarak size güç veren şeye, yaklaştığınızı farz edersiniz. Tefekkür, ummanda bir gemi beklemektir. Dalgalar arasında boğuşurken bir gün o gemiye bineceğinizi farz edersiniz.
*****
Mümin yaptığı işi iyi yapan değil en iyi yapandır.
*****
Her kalp, kendi merhameti ve şefkati kadar yer tutar şu yeryüzünde. Ya da kendi kini ve şiddeti kadar....
*****
Ben dost yüzü görmez isem bu gözlerim nemdir benim.
*****
En doğrusunu Allah bilir.
*****
Beğenmemek kendiliğinden bir üstünlük noktası oluştururken "beğendim" kategorisi değer yargılarının kamuoyu önünde test edilmesini gerektirmektedir.
*****
Roman okuma alışkanlığı olmayanlar, insan zaaflarına karşı roman okuyanlara nazaran daha az hoşgörülüdürler.
*****
Dış dünyanın sessizliği bizi içimizin karmakarışık seslerinin ortasında bırakır. Kendimizle kalmaktan korkarız. Başka hayatlara, kitaplara ve şarkılara sığınmak isteriz.
*****
Her şehir, her insan aynadır. Karşına çıkan her yabancı kendine rastlamasını sağlayandır. Onun içindir seyyaha çok yaşayan değil çok gezen bilir payesinin verilmesi.
*****
İyi yazarlar: Meselesi, dili, birikimi, toplumsal duruşu olan yazarlar iyi yazarlardır.
*****
Meselesi olan yazar olaylara, insanlara bakmak, anlamak, kavramak üzere yaklaşır. Kafasında şablonlar yoktur. Oysa ideolojik duruşu ön planda olan yazarlar kendilerini toplumun üstünde görürler.
*****
Hayatlar hikayelerde gizlidir. Hikayeler hayatlarda...
*****
Öyküler ancak onları anlatabilecek olanların başından geçer.
Kilitli oda/Paul AUSTER
*****
Kimin gönlü daha fazla cilalanmışsa, o daha fazla görür; Görünecek şeyler, ona daha fazla görünür.
Mevlana
*****
Çocuğunuzun okuduğu kitabı okuyarak, onunla sevdiği kitabı konuşarak aranızdaki mesafelerin yavaş yavaş eridiğini, duvarların alçaldığını fark edeceksiniz.
*****
Kitap okumak kainatı okumak ve anlamlandırmaktır, kainatı okumak ise tefekkürün bahçesine doğru yol almaktır.
*****
Biz çocukken canım sıkıldı diye şikayet etmeye kalktığımızda, büyüklerimiz canın sıkısı gevşeğinden iyidir diye cevap verirdi.
*****
Ahmakların canı sıkılır. Akıllı insanın yapacak her zaman işi bulunur. Can sıkıntısı mühimdir. Lakin "akışkan kapitalizm" (Akışkan Gözetim/ Z. Bauman ile David Lyon) can sıkıntısını imha ederek hayatı eğlenceye çevirmek üzerinden iktidarını pekiştirdiği için, ruhumuzu besleyen en önemli yoldaştan mahrum kaldık.
*****
Modernin aracı fotoğraf makinaları, postmodernin aracı vide kasetleri....
Z.BAUMAN
*****
Dinlemesini başarabilirsek bizden öncekilerin yaşadıklarını anlatmak üzere bizi beklediğini fark edeceğiz.
*****
Hayat ile barışmak için, kitap değil "iyi kitaplar" okumak gerekiyor. Hız ile hızımızı daha da arttırarak savaşamayız.
*****
Önce okumanın niceliğini konuşmaktan vazgeçerek, niteliğini konuşmaya başlamamız gerekiyor.
*****
İnsanlar giderek makinelere, makineler de giderek insanlara benziyor.
*****
Kütüphane demek zaman ve mekan algısının bütünlenmesi demektir.
*****
Bugün hem geçmişe hem geleceğe baktığımız limandır. Tarih daima bugünden geriye doğru tekrar tekrar inşa edilir.
*****
 
 
 

6 yorum:

  1. Alıntılar harika kitabın içeriği gerçekten çok güzel👍

    YanıtlaSil
  2. ha haa kitap yazan çok okuyan yok artık :)

    YanıtlaSil
  3. Biriyle aynı kitapları okumak gerçekten hemen bir bağ kurmamızı sağlıyor (: ne kadar dolu bir kitapmış not aldım (:

    YanıtlaSil