OKUDUM KİTAP 2022/8 EMPEDOKLES'İN DOSTLARI

14 Şubat 2022

 

 
Romanlarıyla olduğu kadar deneme kitaplarıyla da ilgi çeken Maalouf, Empedokles’in Dostları’nda bu kez geleceğe yönelik bir kurguyla dönüş yapıyor. Ölümcül Kimlikler ve Uygarlıkların Batışı kitaplarında yer verdiği eleştirel gözlemlerin izinde yarı distopik bir dünya çiziyor. Platon’un mağarasından çıkıp Empedokles’in Dostları’yla tanışmaya davet ediyor bizi. Atlas Okyanusu kıyısındaki küçük Antioche adasının yalnızca iki sakini vardır: Orta yaşın verdiği olgunlukla sessiz bir hayat sürmek isteyen Alec ile yazdığı ilk romanının yakaladığı başarı sonrası her şeyi ardında bırakan esrarengiz Ève. Birbirlerinden uzakta, kırılgan yalnızlıklarının tadını çıkaran bu iki insanın yolu bir gün elektriğin, telefonların, televizyon yayınlarının, internetin, kısacası her türlü iletişim aracının etkisiz hale gelmesiyle kesişir. Gerçeğe ulaşma imkânı kalmayınca fısıltı gazetesi işlemeye başlar: Gezegen bir nükleer felaketin eşiğindedir, Amerika küresel ölçekte bir terör saldırısına maruz kalmıştır, insanlığın hayatını kolaylaştıran teknolojik gelişmeler artık insanlığın sonunu getirmiştir... Tüm dünya bu söylentilerle çalkalanırken, kendilerine Empedokles’in Dostları diyen, son derece gelişmiş bir teknolojiye ve tıp bilgisine sahip bir grup gizemli insan bu karmaşaya son vermek üzere çıkagelir. Alec bu insanların kim olduğunu öğrenmeye çalışırken, içinde yaşadığımız dünyanın çelişkileriyle de yüzleşmek zorunda kalır. Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacaktır. “Hayal kırıklığı içeren bu satırları yazarken hikâyenin sonuna geldiğim izlenimindeyim. Geldiler, üstünlük kurdular, dünyada hem kaygı hem de umut rüzgârları estirdiler, sonra da gittiler.”
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Yazarın okuduğum ilk kitabı, elimde birkaç kitabı daha var okunacak bekliyor. Akıcı bir kitap değildi, kitabın içine girmekte biraz zorlandım. Eğer ölümsüzlük mümkün olsa ya da insan ömrü uzasa ya da bütün hastalıklar iyileştirilebilse dünya nasıl değişirdi? İnsanların değer yargıları nasıl farklı olurdu?
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
İnsanların körleşme arzusu hep hafife alınır. Var olduğunu bilmek istemiyorlarsa, ömürleri boyunca yanından geçip seni asla görmeyebilirler.
*****
 Cehalet öldürür , ilerleme kurtarır .
*****
 Zaten hem gelecek hem de geçmiş ölümü taşıyor, yaşamı taşıyan ise sadece şimdiki zaman, tıpkı güneşi ve sarhoşluğu taşıyan bir üzüm tanesi gibi.
*****
İnsanlar bizden veremeyeceğimiz şeyleri beklememeli! En berbat facialar boşa çıkan beklentilerden doğar.
*****
Bilge birisi kendisini eylemlerinden ve sonuçlarından sorumlu görür; bilgelikten hiç nasiplenmemiş insan ise kendini sadece niyetlerinden sorumlu sayar
*****
Yeni buluşlar sayesinde bütün dünya, evinden çıkmaya, koltuğundan kalkmaya, geceliğini çıkarmaya bile gerek duymadan, günün her saatinde girilebilecek devasa bir kütüphaneye dönüşmüştü.
*****
Birbirine paralel iki insanlık vardır.Biri ışık içinde yaşar ama gölge yapar.Diğeri ise gölgede yaşar ama ışık taşır.
*****
İşi, varoluşçu filozof gibi, cehennem başkalarıdır deme noktasına vardırmayacağım. Ama başkalarının cennet olmadıkları da kesin.
*****
   
 
 

5 yorum:

  1. Kitaba bende zor adapte oldum. Ama yarım dur uyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı çok zayıf bulmuş, yazarın yeteneğine yakıştıramamıştım. Son yazdığı bu kitap bende de hayal kırıklığı oldu. Başka kitaplara artık, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın ilk okuduğum kitabı diğerleri sırada bekliyor, sevgiler

      Sil
  3. bu kitabı yeni kitaplarından herhalde, okumadım, ama ilk dört beş kitabı çok sürükleyici, hele bir hasan sabbah lı olan var çok şaşırdım o romanda :)

    YanıtlaSil