OKUDUM KİTAP 2022/10 BİR GÖZYAŞI VE BİR TEBESSÜM

16 Şubat 2022

 

 
Bir gözyaşının hüznünü yok edecek en iyi şey ardından gelecek bir tebessümdür. Genelde gözyaşını takip eder tebessüm. Halil Cibran’ın 1914’te yayınlanan eserinde gözyaşı ve tebessümün kardeşliği öyküler ve şiirlerle anlatılıyor. Beni bu beyaz kefenin içinden çıkarın ve bana, Yasemin ve leylak yaprakları giydirin; Bedenimi fildişi sandukadan çıkarın ve bırakın, Portakal çiçeklerinden yastıklar üzerinde dinlensin. Arkamdan yas tutmayın benim, Ama gençlik ve sevinç türküleri söyleyin; Bana gözyaşı dökmeyin, Ama hasat ve üzüm sıkımı zamanı türküleri söyleyin; Hüzünle hıçkırmayın arkamdan, ama parmağınızla, Yüzüme aşk ve sevinç sembolleri çizin. Havanın sükûnetini ilahiler ve dualarla bozmayın, Ama bırakın yüreğiniz benimle beraber, Ebedi Yaşam türküleri söylesin; Kara giysiler içinde yasımı tutmayın, Ama rengârenk giyinip benimle eğlenin; Yüreklerinizde hıçkırıklarla ayrılığımdan söz etmeyin; Kapatın gözlerinizi, görün bakın ben hep yanı başınızda olacağım.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Yazarı ilk defa okuyorum. Akıcı bir içeriği var ve bir gecede bitti. Dinsel yolculuğun bol olduğu hikâyeler okuyucuyu içsel yolculuğa çıkarıyor.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Mutluluk anlıktır.
******
Yaşamda anlık gelip geçen mutlulukların farkına var, çünkü hüzün hep bolca vardır.
******
Zenginlik mutluluğa can atmaz, çünkü o dünyevi bir umuttur ve onun tutkuları, mutluluk yalnızca yürekten gelirken, o maddelerin birleşimiyle sarmalanmıştır.
*****
Hey insan yüreği, kadın senin kendi yansımandır ve sen ne olursan ol, o odur; nerede yaşıyorsan oradadır; o din gibidir, cehalet tarafından değişik yorumlanmadıkça ve ay gibidir, bulutlar örtmedikçe ve esinti gibidir, ahlaksızlıklarla zehirlenmedikçe.
*****
Kendi kendini insanlarla paylaş.
*****
Tanrım insanın cehaleti ne kadar acımasız!
*****
Korku yüreğin men ettiği her şeyi söyletir insana.
*****
Yalnız onlar döner ahirete
Dünyadayken ahireti arayanlar
*****
Hayatta her şey iyidir; hatta altın bile çünkü adama dersini verir. Para yaylı bir çalgı aleti gibidir; onu çalmayı bilen biri, ancak ahenkten yoksun bir müzik duyabilir. Para aşk gibidir; elinde bulunduranı yavaşça ve acı vererek öldürür ve onu başkalarıyla paylaşmayı bileneyse hayat verir.
*****
Bırak düşlerimin okyanusunda yelken açayım.
*****
Felaketler yüreğimi açtı benim,
Ve gözyaşları gözlerimi yıkadı,
Ve hatalar bana yüreklerin dilini öğretti.
*****
Benim yargım vicdanımdır.
*****
Benim ruhum cömertlikte zengin,
*****
Hayırseverliğin gücü yüreğimin ta derinliklerine yayılır.
*****
İnsanlık bir fırtına gibi öfkeye kapılıp eser.
******
Değerli şeyler hiç acı çektirmeden bir insanı körelterek yok eder; sevgi ise beraberinde acıları canlandırarak  ona hayat verir.
*****
İnsanlar zayıftırlar ve ne yazık ki kendi içlerinde de parçalanmış durumdadırlar.
*****
Sevgi nasıl acı vererek bir insanın yüreğini tazeliyorsa, cehalet de aynı şekilde ona bilgeliğin yolunu öğretir. Acı ve cehalet insana büyük mutluluk ve bilgi sağlar.
*****
Yolsulun derdine çare bulamayan bir vatan, yerle bir edilmekten başka bir şeyi hak edemez.
*****
İnsanlık insana yalvarıyor ama kulak veren yok.
*****
Alay etmek öldürmekten beterdir.
*****
Var olma aşkı diğer insanları haklarından yoksun bırakmaya bizi zorluyor.
*****
Başkalarının haklarını korumak en asilane ve en güzel insani davranıştır; eğer benim var olmam başkalarını öldürmemi gerektiriyorsa, o zaman ölüm benim için daha şereflidir ve şerefimi korumam için beni öldürecek birini bulamayacak olursam, sonsuzluk gelmeden, sonsuzluk aşkına kendi canıma kıymaktan asla çekinmem.
*****
Bencillik, kardeşim, körü körüne üstünlüğünün nedenidir ve üstünlük aşiret hayatını, bu da çekişmeleri ve insanları boyunduruk altına almaya yol açan otoriteyi yaratır.
*****
Ruh kara cahilliğin karşısına dikilen bilginin gücüne ve adalete güvenir; cehalet ve zulmü korumaya ve güçlendirmeye yarayan kılıçları tedarik eden otoriteyi reddeder.
*****
Sevgi adaletin ta kendisidir.
*****
Ruhunla dost olmayan biri, insanlığın düşmanıdır ve içindeki insanlık dürtüsü olmayan biri umutsuzluklar içinde yok olur gider. Yaşam insanın içinde yeşerir, dışında değil.
*****
Gülümsemeni gönder gökyüzüne, bana ulaşıp can versin..
 *****
Yüce Varlık sevgiyi ve iyi niyeti öğütler. Fakat insanlar dalga geçerler bu öğretilerle.
*****
Kim satar bana tek bir mutlu düşünceyi binlerce ton altın karşılığında?.
*****
 
 

4 yorum:

  1. "Yolsulun derdine çare bulamayan bir vatan, yerle bir edilmekten başka bir şeyi hak edemez." sözü üstüne düşündüm biraz. Vatanı yerle bir edince yoksullar zenginleşiyormuş demek! :))) Çözüm bu kadar basit yani... :))) Ya da yoksulun canını hepten çıkarıp toptan bir imha tek çözüm... :)) Üstüne bol bol düşünülesi bir söz... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle düşünülmesi ve çözüm bulunması gereken bir konu ve uçurum iyişce açıldı... bir orta direk vardı artık o da yok...

      Sil
  2. Alıntılar çok iyi Özlem. Huzursuz olduğum bir zaman dilimi için aklımda olsun ♥

    YanıtlaSil