OKUDUM KİTAP 2022/7 OKÇUNUN YOLU

07 Şubat 2022

 

 
Her okun uçuşu farklıdır. Bin ok atarsan, bini de sana farklı bir yol gösterecektir: Okçunun yolu işte budur. Ülkenin en mahir okçusu Tetsuya bir köyde mütevazı bir marangoz olarak yaşamını sürdürmekteyken bir gün uzak diyarlardan gelen bir okçu ona meydan okur... Tetsuya bu meydan okumayı kabul ederek okçuluk felsefesini hem yabancı okçuya hem de köyün delikanlılarından birine aktaracaktır. Paulo Coelho’nun Okçu’nun Yolu’nda dile getirdiği öğreti sadece okçuluğa değil hayatın her alanına uygulanabilecek, yolu nice erdemden geçen bir ilkeler bütünü. “Kaleme aldığım bu metinde yay, ok, hedef ve okçu aynı gelişim ve sınama mekanizmasının bütünleyici birer parçası.” 
Paulo Coelho
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Okçuluk ile ilgili olsa da, hayatla ile ilgili kısa öğretilerden oluşan bir kısa kitap.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Amaçsız bir dua yaysız bir oka benzer; Duasız amaç oksuz bir yaya benzer.
*****
Usta; bir şey öğreten değil, öğrenciye zihninde zaten bulunan bilgiyi keşfetmesi için ilham veren kişidir.
*****
Bir işe başlarken ilk olarak kendine dostlar, yani yaptığına ilgi gösteren kişiler bul.
*****
Hata yapmaktan korkmayan ve hata yapabilen insanlar olmalılar. Yaptıkları işler tam da bu yüzden her zaman takdir görmeyebilir. Ancak dünyayı asıl değiştirenler böyle insanlardır, nice hatanın ardından doğru şeyler yapar ve çevreleri için büyük fark yaratırlar. Böyleleri takınmaları gereken tutumu belirlemek için oturup bir şeylerin gerçekleşmesini bekleyen insanlar değildir. Yapmaları gereken hamlelere eylem halindeyken karar verir, ne kadar riskli olacağını bilseler de bundan vazgeçmezler.
*****
En iyi dostlar herkes gibi düşünmeyenlerdir.
*****
İnsanlar başkalarını yargılarken bunu hep kendi sınırlamaları üzerinden yaparlar - üstelik üçüncü kişilerin görüşleri sıklıkla önyargılar ve korkularla doludur.
*****
Denemekten, riske atılmaktan, düşüp yaralandıktan sonra doğrulup yine riske girmekten çekinmeyen kişilerle yakınlaş.
*****
Kendini ortaya atan ve hassas olmaktan korkmayan kişilerle yakınlaş: İnsanların ancak çevrelerindekileri izleyerek gelişebileceğin, başkalarını yargılamak için değil, adanmışlıklarını ve cesaretlerini için takdir etmek için böyle davranmanın önemli olduğunu anlayanlar onlardır.
*****
Esnek olabilen ve karşılarına çıkan işaretleri gözden kaçırmayan insanlarla yakınlaş. Böyleleri aşılmaz bir engelle karşılaştıklarında ya da daha iyi bir fırsat gördüklerinde yollarını değiştirmeye çekinmeyen insanlardır.
*****
Tamam, bitti, artık durmam lazım demeyen insanlarla yakınlaş. Zira kışın ardından bahar gelir, her şey döngüseldir, hiçbir şey bitmez: Hedefine ulaştıktan sonra yeni baştan başlamak, her seferinde önceden edinilen bilgileri kullanmak şarttır. 
Şarkılar söyleyen, hikayeler anlatan, yaşamın tadını çıkaran, neşesi gözlerinden okunan insanlarla yakınlaş. Zira neşe bulaşıcıdır, insanların bunalıma, yalnızlığa, zorluklara kapılarak aksamasını önler.
*****
İşini şevkle yapan insanlarla yakınlaş. Ancak senin onlara, onlarınsa sana faydasının dokunabilmesi için, sahip oldukları yöntemleri anlaman ve yeteneklerini nasıl mükemmel kılabileceklerini bilmen gerekir.
*****
Niyetinin ne olduğu konusunda şüpheye düşmemelisin.
*****
Niyetin berrak, belirgin ve ölçülü olması şarttır.
*****
Riske girmezsen bir dahaki sefere hedefi tutturabilmek için nasıl değişiklikler yapman gerektiğini asla bilemezsin.
*****
Hedef, ulaşılmak istenen amaçtır.
Hedefini kendin seçtiğin için sorumluluğu da sendedir.
Hedef büyük de küçük de olsa, sağda solda bulunsa, senin hedefin karşısına geçmen, ona saygı göstermen, zihninde yaklaşman şarttır.
*****
Seçtiğin hedefi tutturmak için elinden geleni yapmalı, ona daima saygıyla bakmalı, hürmet göstermelisin: Anlamını idrak etmeli, ona ulaşmak için gösterdiğin çabayı, yaptığın onca talimi, başvurduğun sezgilerini unutmamalısın.
*****
Hedefini anlaman şarttır.
*****
Sükunet insanın yüreğinden gelir, yürek sıklıkla güvensizlik hisleriyle boğuşsa da - doğru duruşu benimsediği takdirde- elinden geleni yapacağının bilincindedir.
*****
Zarafet yüzeysel bir şey değil, insanın yaşamına ve işine şeref katmak için başvurduğu bir yöntemdir.
*****
İnsanın niyeti de düz, sağlam ve odaklı olmalıdır. Hedefin arasında bulunan mesafeyi aşarken kimse tarafından engellenmemelidir.
*****
Sakin ol ve derin nefes al.
*****
Gerginsin derin nefes al, böyle yapman, atışın her aşamasında odaklanmana yardımcı olacak.
*****
Müzikte zaman, mekandan daha önemlidir: Bir çizgi üstüne dizilmiş notalar, bakan için hiçbir anlama gelmeyebilir, ancak nota okumayı bilen biri, o notalar silsilesini ahenkli seslere  dönüştürebilir.
*****
İç huzurunu ne sayede bulduğunu keşfetmek için iyi anlarından faydalan.
Ancak korku yüzünden de sevinç yüzünden de durma.
*****
Dünyada hiçbir şeyin kalıcı olmadığını da idrak etmelisin.
*****
Hareket, sözün vücuda gelmiş halidir: Diğer bir deyişle, eylem, görünür hale gelmiş bir düşüncedir.
*****
Küçücük bir hareket bile bizi ele verir, öyle ki her şeyi kusursuzlaştırmamız, ayrıntılara kafa yormamız, tekniği sezgisel hale gelene dek öğrenmemiz gerekir. Sezgi rutinle değil, tekniğin ötesindeki bir ruh haliyle bağlantılıdır.
*****
İyilik becerini geliştirmeye çabala: B u beceri sayesinde hep kendinle barış halinde olacaksın. Söylediklerim ne kadar ilham verici sözler olsa da sen bizzat hayatına uygulamadan anlam kazanmayacaklar.
*****
 
   

4 yorum:

  1. Yazarın bu kitabını hiç duymamıştım. Güzel gibi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Pek çekmemişti bu kitap beni, dha önce yazdıklarını suyunun suyu gibi hissetmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kısa bir kitap bir günde bitti henüz simyacıyı okumadım okursam belki kitap hakkındaki düşüncem değişir.

      Sil