AĞAÇ EV SOHBETLERİ 164

11 Ekim 2022

 

 
Haftanın konusu DEEP'ten  
 
"Kaçış yemeğiniz nedir?"

Benim kaçış yemeğim menemen:))) yazdan hazırlarım kavanozlarımı kışa hazır olur. 
 
Makarna pek yemem.
 
Bir de yumurtalı patates vardır yaptığım. Patatesi küp küp doğrarım, kızartırım. Başka bir kapta yumurta ve istediğim baharatları karıştırır, patates ile buluşturum öylece pişiririm. 
 
Lahana turşusu yemeği de kaçış yemeğim olabilir. Lahana turşusunu doğrarım. Tencerede soğanı kavurur, az salçalı su koyar, lahanayı dökerim. Az su ilavesi ile biraz lahanayı pişiririm. İstenirse bulgur, pirinç ilave edilebilir. Olmazsa olmazı içine doğranan acı kurutulmuş kırmızı biberdir. Tuz konusunda dikkat turşuda zaten tuz var!!!!!!
 
Yada bir baş soğanı yarım ay şeklinde doğrar, kavurur, pul biber ilavesi ile yerim.
 
Kekikli yumurtalı omleti blog aleminden öğrendim, bunu da severim. 
 
Közlenmiş kırmızı biber, patlıcan sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
 
Buzluktan temizlenmiş ayıklanmış dilim palamut, üstüne yarım ay şeklinde soğan, maydonoz serpiştir. Yarım ay şeklinde domates koy, limon dilimleri koy, yarım çay bardağı su, tuz serp hooppppp fırına. 
 
Buzluktan haşlanmış maş fasulyesi veya yeşil mercimek, yeşillikler ile buluştur, sos hazırla, nar ekşisi, zeytinyağı, sumak, karabiber, pul biber ve tuz hooooppppp salatada hazır.
 
Kaynayan su içine biraz tuz dök, yumurta kır suda pişsin. Tabağa al süzdür. Üstüne kızgın yağda toz biber hazırla kaşıkla dök, afiyet olsun..... 
 
Tarhana çorbası, bir kaç yemek kaşığı (ben 4 koyuyorum) toz tarhanayı yağda kokusu gelinceye kadar kavur, soğuk su ilave et pişir, içine lor peyniri koy tabakta iken afiyetle ye.....
 
Daha fazla acıkmadan kalkayım:)))
 

14 yorum:

  1. Buzluğa atılmış ürünler can simidi adeta, yazdan hazırlık yapan kışın açıkta kalmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle haklısın aynı sebzeyi kışın al yap aynı tadı vermiyor...

      Sil
  2. Bu haftaki konu epey bir tarif içeriyor sanki. Patatesli yumurtayı annem de sık yapar.

    YanıtlaSil
  3. Şu an allahtan tıka basa doluyum, yoksa soluğu mutfakta alabilirdim. :D

    YanıtlaSil
  4. lahana turşusu yemeği, deneyim, saool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içine kurutulmuş aci biber atmayı unutmas sakın, yerken üstüne limonda sıkabilirsin. Trakya da ismi bu yemeğin kalledir.

      Sil
  5. Lahana turşusu Karadeniz yemeği sanırdım. Fasulye turşusu yaparlar ya onlar. O değişik geldi bana diğerleri, bildiğim pratik yemekler. Kaynar suya attığınız yumurta çılbır olmalı. Yalnız onun üzerine bir de sarımsaklı yoğurt dökerler bildiğim kadarıyla. Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trakyada lahana yemeğini etle yaparsan kapuska, etsiz pirinçle yaparsan kalle derler. Bu yemek 20 li yaşlarda bana 2 diş kaybına sebep olmuştıur. Temizlik yapmıştım, annem de bu yemeği yapmıştı. Yerken lahananın sert kısmı 20 yaş dişime gelmişti ve ben sofradan tavana fırladığımı hatırlıyorum acısından. Hemen dişçiye gittik 20 yaş dişimi alabilmek için ameliyat etti damaktan yanındaki dişide mecburen çekmişti.
      Evet çılbırın yoğurt kısmını atlamışım.
      Sevgiler,

      Sil
  6. Mutfağa gidiyorum ben şimdi :D

    YanıtlaSil
  7. Gece yarısı bu yazıyı okumam iyi olmadı :-)

    YanıtlaSil