OKUDUM 2022/81 SARDALYE SOKAĞI

06 Ekim 2022

 

 
Konserveciliğin zirveye ulaştığı 1930’lar Amerikası’nda fabrika işçilerinin yanı sıra sanatçılar, bilim insanları, fahişeler ve serserilerin bir arada yaşadığı bir dünyadır Sardalye Sokağı. Memleketi California’daki bu küçük sokağın tüm renkliliğini, canlılığını, yaşanılan çelişkileri ve kavgaları okurla buluşturan John Steinbeck, gerçek hayattan esinlenerek unutulmaz karakterler yaratır. Renkli tiplemelerin ve olayların süslediği hikâyede, çalışmayı, düzenli bir hayat sürmeyi, sıradanlaşmayı inatla reddeden Mack’in başını çektiği aylak takımı sistemin dışında yaşamanın, sömürü çarklarına başkaldırmanın, dayanışmanın, ihtiyaç duyulan kadarıyla yetinmenin ete kemiğe bürünmüş halidir. Her insan gibi hata yapan, kimi zaman coşan, kimi zaman hayata küsen, planlarını her zaman istediği gibi hayata geçiremeyen tüm tanıdık karakterlerin sıradan yaşamlarından sarsıcı kesitlerle gerçek dünyayı usta yazar Steinbeck’in gözlerinden görmek isteyenler için..
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Beni alıp götürecek bir olay örgüsü yoktu. Serinin 2. kitabı imiş, birinci kitap hangisi çözemedim. Bir mahalle sakinleri, esnafı, serserileri ve evsizleri ile ilgili bir anlatı.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Çocuklar yaşlı ve yabancı her şeyi komik bulmaz mı zaten?
******
Noel zamanı insanın cebinde para olması hoş bir şey.
******
Erkekler kendilerini bir kadının yerine koymaya asla çalışmıyor.
******
Erdemlilik taslayanların çoğu, erdem denen malzemeyi uzun zaman önce yitirmiş olanlardı.
******
İnsanlarda hayranlık duyduğumuz şeyler, kibarlık ve cömertlik, açık kalplilik, dürüstlük, anlayış ve duygudaşlık gibi nitelikler aynı zamanda sistemimizdeki arızanın da ayrılmaz parçaları. Nefret ettiğimiz özellikler, kurnazlık, hırs, açgözlülük, gaddarlık, bencillik ve menfaatçilik ise başarının anahtarları. İnsanoğlu ilkinin kalitesine hayranlık duyarken, ikincinin meyvelerine bayılıyor.
******
Mutluluklarını satılan mal miktarıyla, egolarını bankadaki hesap bakiyeleriyle ölçmedikleri gibi, herhangi bir şeye duydukları sevgi de o şeyin bedeline bağlı değildi.
*****
İnsanların hırs, gerginlik ve açgözlülük yüzünden kendini paraladığı bir dönemde, onlar gayet sakin. Şu sözde başarılı insanlarımızın tamamı hasta, mideleri kötü, ruhları kirli.
*****
 
Ah, durumu idare etmek ya da bi sohbeti canlandırmak için küçük bi yalan atan birini dert etmem, ama kendine yalan söyleyen adamdan nefret ederim.
*****
Zaman her şeyi halleder, bu da ötekiler gibi gelip geçecek. Herkes her şeyi unutacak,» demek gayet kolaydır. Ne var ki, bütün bunlar siz işin içine karışmadığınız zaman böyledir. Ama siz içinde oldunuz mu zaman yol vermez, insanlar unutmaz ve bir türlü değişmeyen bir halin orta yerinde bulursunuz kendinizi.
 *****
Bizler iyiliğe hayranlık duyuyoruz ama kötülüğün meyvelerini seviyoruz.
*****
 
 
 
 
BU BİR BAŞKASININ ALTINI CİZDİĞİ VE EKLEDİĞİ SÖZ:)))
Tahminimce, bir insanın ağzından çıkan her şey zehirlidir.
- Sözlerde dahil (eklenen cümle) 
*****


 
 
KİTAPTAN MÜZİKLER;
 



 

 


 
 

 



9 yorum:

  1. John Steinbeck, okumayı sevdiğim yazarlardan biridir. Bu kitabını duymamıştım. Serinin birinci kitabı hangisi acaba?
    Kitaptan altını çizmelik güzel alıntılar varmış. Tanıtım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kütüphaneden aldım serinin ilk kitabı imiş, alttaki yorumda şebbem açıklamış. Açıklayıcı siteyide eklemiş sağolsun.
      Sevgiler,

      Sil
  2. Bu kitabı hiç duymamıştım. Kapak tasarımına bayıldım ♥
    Şimdi baktım da 3lemeymiş bu kitap
    Sen birincisini okumuşsun. bak linkini bırakayım
    https://www.yokyerkitapkulubu.com/sardalye-sokagi-kitap-serisi/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu açıklama için teşekkür ederim. Hemen diğer kitapları kütüphaneden kontrol ettim, yokmuş, satınalma teklifi açtım KOHA'dan umarım dikkate alırlar. 4
      Sevgiler,

      Sil
  3. Bu kitap annemin kitaplığında da vardı ama hiç ilgimi çekmemişti.

    YanıtlaSil
  4. Şu an elimdeki kitap bitince sırada olan kitap :) Seri 1.Yukarı mahalle, 2. Sardalye sokağı, 3. Tatlı perşembe olarak sıralanıyor. Yukarı mahalle'yi çok beğenmiştim ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman ben ters başladım galiba:))) bendeki sıralama farklı şebnem den geldi bir bilgi.
      1.1 Sardalye Sokağı
      1.2 Tatlı Perşembe
      1.3 Yukarı Mahalle

      Sil
    2. İnternete baktım. Ben de
      1. Sardalye Sokağı
      2. Tatlı Perşembe
      diye gördüm ama Yukarı Mahalle bu sıralamada nerede bilmiyorum :-)

      Sil