OKUDUM 2022/87 BAYKUŞLAR GECE ÖTER

27 Ekim 2022

 

 
Mihail Bahtin şöyle der: Karnaval, kutsalı cismanî olanla, yüceyi aşağı olanla, önemliyi önemsizle, bilgeliği aptallıkla bir araya getirir. Metin Savaş'ın kaleminden, İstanbul'un görünenlerine ve görünmeyenlerine, bilinenlerine ve bilinmeyenlerine dair heyecan dozu yüksek bir roman.Dört dörtlük bir sosyolog olmayı hedefleyen ve çiçeği burnunda bir araştırma görevlisi olan Tatar Adnan, bunaltıcı yaz sıcaklarının hüküm sürdüğü 2014 Temmuz'unda Şebboy Sokağı'ndaki Suna Apartmanı'nın teras katını kiralar. Ne var ki Suna Apartmanı'nın teras katındaki ufarak dairenin koridorunda esrarengiz, tekinsiz ve tılsımlı bir ayna vardır.

Ve Şebboy Sokağı'nın genç Füsun'u…
1972 senesinde henüz 17 yaşındayken terastan düşüp ölmüş olan bir başka genç kız, Suna'nın hayaleti koridordaki tılsımlı aynada zaman zaman görünmekte midir?

Suna hakkındaki bütün sırları Şebboy Sokağı sâkinlerinden Ayhan Işık mı bilmektedir? Meşhur aktör Ayhan Işık'la aynı adı taşıyan bu adamın karanlık geçmişinde neler var?

İstanbul'da Karnaval Üçlemesi'nin birinci kitabı olan Baykuşlar Geceleyin Öter'in olay örgüsü sayfalar ilerledikçe karmaşıklaşıyor ve çetrefilli, içinden çıkılamaz bir karnavala dönüşüyor.

Tek Gözlü Adam, Kötü Bakkal, Dehşet Palas AVM içinde kaybolan küçük bir kız, Kırmızı Pazartesi programının yapımcısı Alev Yakmaz Hanımefendi ve Tahtakoz adında bir ecinni.
(Tanıtım Bülteninden)
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Kitap mistizim ve polisiye üzerine. Romanın bir özelliği, romanın roman içinde yazılması. Bir yandan sosyolojik tespitler yapılırken bir yandan çok güzel dinî mesajlar veriliyor ve bu mesajlar kurgunun içine çok başarılı yedirilmiş. Bu mesajları verilirken kaynaklardan da bahsedilmesi güzel bir okuma listesi yapmak için iyi bir fırsat. Birkaç açık seçik kelimeler olmasa daha iyi bir kitap olurmuş.
Kitap bittikten sonra sizi; üçlemenin diğer kitaplarını  okumaya, bunun yanında Kierkegaard, Alexis Carrel, Bergson ve birçok kafaya da başvurmanız konusunda araştırma yapmaya teşvik etmeyi başarıyor.
 
Üçlemenin 2. kitabı
Dehşet Palas AVM
3. kitabı ise 
Çarşamba Karısı Cinayetleri 
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Meleklerin hürriyetleri olmadığı için günahları da yoktur. Günahları olmadığı için onların tarihleride yoktur. Çünkü günahsızın tarihi olmaz.
Soren Kierkegaard
******
Hakikatte oyun içimizde geçiyordu, dışarıda herşey devam ediyorduı.
Ahmet Hamdi Tanpınar
*****
Sistem sadece zenginlik ve yoksulluk üreterek, tatminler kadar tatminsizlik üreterek ayakta kalır.
Jean Baudrillard / Tüketim toplumu 
******
Her erkek bir Âdem'dir ve her kadın da bir Havva'dır. Bu dünyaya gönderilişimizin sebebi şudur ki, her Âden kendi Havva'sını arayıp bulsun.
******
Emrin altındaki çıraklarla kalfalara merhamet gösterirsen tepene çıkarlar.
******
Bir insanın kısmeti ya küçüktür büyüyordur, ya yoldadır geliyordur.
******
Neticede bu bir romandır. Yani kurgudur. Ve bir romanın kurgusunu o roman yazarı dilediği gibi şekillendirme hürriyetine sahiptir.
******
Evrenselcilikte bir aldatmaca vardır. Evrenselcilik, serbestçe dolaşan bir ideoloji olarak değil, tarihsel kapitalizmin dünya sisteminde iktisadi ve siyasi iktidarı elinde tutanlar tarafından yayılan bir ideoloji olarak yer almıştır.
Immanuel Wallestein
******
Bütün benzerlerimle aynı ideolojik kalıptan çıktığım ve aynı duaya amin dediğim için tanrıların gazabından korkuyorum.
Immanuel Wallerstein
******
Bütün semavi dinler öldürmeyeceksin diyor.
******
Sempati, insan doğasının en temel duygusudur. Kendimizi ve davranışlarımızı, ilgili bütün şartları bilen başka bir tarafsız insana göründüğü gibi görmeye çalışma eğilimimiz üzerine kurulmuştur sempati.
Adam Smith
*****
Sanat dediğimiz şey taklitten ibarettir. Sanatçının göreviyse doğayı taklit etmekle sınırlıdır.
*****
Yıkıcılık ve şiddet insanların genlerinde var.
******
Her türden yıkıcı ve sadistçe harekette açığa çıkan insanın saldırgan davranışı, boşalma yolları arayan ve kendini açığa vurmak için uygun bir durumun doğmasını bekleyen, kalıtımsal olarak programlanmış doğuştan bir içgüdüden kaynaklanır.
Eric From
****** 
En sadist ve en yıkıcı insan bile bir insandır. Azizler ne kadar  insansa o da o kadar insandır.
Eric From
******
Tarafsız insan bir izleyicidir. Bunu televizyon izleyicisi gibi düşünebiliriz. Fakat televizyon izleyicisi büsbütün kayıtsız ve tepkisiz değildir. Tarafsız insan temaşa eder ve yargılar.
******
Kendimi sınamak, onaylamak veya kınamak istersem ikiye bölünürüm. Birinci parçamla kendimi yerine koyup, davranışlarımın nasıl göründüğünü bilmek istediğim izleyici olurum; diğer parçamla aracı dediğim, izleyicinin karekterinden bir fikir edinmeye çalışan esas ben olurum. Birincisi yargılayan ve ikincisi yargılanan insandır.
******
Çoğu insanın daha ilerideki tanışmalarda yetkinlikle tanınabileceğine inanılır. Fakat bu yanlıştır. Daha ilerideki tanışmalarla kişiyi elimizden kaçırmış oluruz. Zira ilk tanışmada insan yüzü bize yorum katılmamış, saklanmamış yalın anlamı verir. İnsanın yüzü bir bakıma o insanın ne olduğunu yansıtır.
Schopenhauer
******
Bir birey, kendi hayatında evrensel insanı ne kadar çok  gerçekleştirebiliyorsa, o kadar sıra dışıdır. Kişi evrenselliği ne kadar az üstlenmişse, , onun insanlığı da o kadar azdır. En genel evrenselliğimizin sembolü olan Âdem babamızın günaha yönelişi estetiktir.
Kierkegaard
******
Allah'ın âlemleri sayısızdır.
******
Gerçekten yaşanmış bir hikayeyi veya tarihi bir hadiseyi olduğu gibi yahut göründüğü gibi roman sanatı formunda kaleme almak mümkün değildir. Hayal gücünü ve kurgu sanatını ister istemez devreye sokmak mecburidir.
******
Hayat zaten bir oyun değil midir?
******
Günahsız bir dünya duraklar. Acayip bir şeydir günah. Günah, toplumların hayat deneyimlerini zenginleştirir.
Oscar Wilde
******
Adam öldürme arzusu ve eyle mi de doğal bir arzu ve doğal bir eylemdir. Yıkıcılık ve şiddet insanın genlerinde mevcuttur. Her türden yıkıcı ve sadistçe harekette açığa çıkan insanın saldırgan davranışı kalıtımsal olarak programlanmış doğuştan bir içgüdüden kaynaklanır.
Erich From
*****
Kusursuz cinayet yoktur.
*****
Televizyon izlemekle ahmaklık arasında bir fark yoktur. 
" Mekanik icatların sayısını arttırmanın hiçbir avantajı yoktur. Bize ahlâk, zekâ, sıhhat sinir dengesi, güven ve huzur verecek olan şeyler mekanik ilimler değildir. Çağımız medeniyeti kötü durumdadır, çünkü bize uygun değildir. Bu medeniyet bizim gerçek tabiatımız bilinmeden kurulmuştur. İlmî buluşlardan, insan iştihasından, hayalinden, teorilerinden ve arzularından doğmuştur. Bizim tarafımızdan kurulmuş olmasına rağmen bizim ölçülerimize göre olmamıştır. Medeniyetin gayesi ilmin ve makinelerinin ilerlemesi değil, insanın ilerlemesidir.
******
Her romana bir aşk lazımdır.
******
Dünyevi hayat bir rüyadır. Ölüm anıysa rüyadan uyanma anıdır. İşte bu itibarla da ölüm diye bir şey yoktur. Dünyevi hayatımız nihayet bulduktan sonra da yaşamaya devam ediyoruz. Kaldı ki, biz insanlar sonsuza dek yaşayacağız. Allah insanı bir kez yarattı mı bir daha yok etmiyor. Hayat bir sürekliliktir. Dünyevi hayat, kabir hayatı, cehennem hayatı ve cennet hayatı. Ve bir de ikisi arasındaki Araf hayatı. Cehennemde yedi farklı hayat, cennette ise sekiz farklı hayat. Gördüğün gibi insan hayatı son bulmuyor. Ölsek bile yaşamaya devam ediyoruz.
******
 
Bana biraz müsade ana sağlığa gitmem ve alışveriş yapmam lazım. Kitapta altını cizdiğim satırların devamı yarına.....
 
 
 

 
 
 
 



8 yorum:

  1. heycanlımııı sürükleyici miiii :)

    YanıtlaSil
  2. Kitapların isimleri çok iyiymiş yalnız ya, denk gelmemiştim ama denk gelsem sırf isimleri için alırdım. :)

    YanıtlaSil
  3. Okuduğum zaman bana başka kitapları da merak ettiren, okuma listeme yeni kitaplar ekleten kitapları seviyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ayyy, taşınsam aklım bir durulsa da kitap okumaya başlasam yeniden.

    YanıtlaSil