BLOGGER KİTAP KULÜBÜ BYE BYE TÜRKÇE 2023/87

27 Ekim 2023

 

 


 
Atilla İlhan: "ABD Bilim ve Sanat Akademisi'nin ilk ve tek Türk üyesi; iki kere Nobel adayı... Kim bu adam? Kim bu çetin Türkçe öğretim savaşçısı? Onu niye hepimiz yeterince tanımıyoruz? Sinanoğlu, ABD nam ülkede çok genç yaşında profesör olmuş bir harika çocuk; ülkesindeki 'Amerikan Rüyası'nın yanlış yaygınlığından, Türkçe'nin itilip kakılarak, herhangi bir sömürgedeki 'yerli dili' muamelesi görmesinden son derece rahatsız."Tempo: "Sinanoğlu, dünyanın el üstünde tuttuğu bir bilim adamı. Bilim dünyasına kazandırdığı kuramları, teorileri var. Ayrıca Türkçe ile çok ilgili ve bilim için en uygun dil Türkçe diyor.  
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
 Bye Bye Türkçe Oktay Sinanoğlu’nun Türkçe ile ilgili makale, söyleşi ve konferanslarından biraraya getirdiği  ve özellikle eğitim alanında Türkçe’nin önemi üzerinde duran kitabıdır.  Sinanoğlu, bir ülkenin varlığını sürdürebilmesi için dilini korumasının şart olduğunu belirtmiştir.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir.Dilin milli ve zengin olması milli hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin.  
******
En az bir başka dili öğrenmenin de hem bilim için, hem karşılaştırma sonucu kendi dilini de daha iyi idrak etmek açısından faydası vardır.
******
Türk demek dil demektir, milliyetin en bariz vasıflarından biri dildir. Türk her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkelerini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk Milleti dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.
Katî olarak bilinmelidir ki Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında hâkim ve esas olacaktır.
ATATÜRK
*******
Bilimsel araştırma yapanın duyduğu heyecan öğrencilerine geçerse, onlar da bilim heyecanı ile çalışırlar. Yoksa yalnız not için, sınıf geçmek için, çalışmakla gerçek bilgi edinilebilir mi?
*******
Eğitimin amacı önce kendi toplumuna uyabilen, önce kendi dilini tümüyle ve mesleğinde bilen insan yetiştirmektir. Eğitim dilinin yabancı olması pratik ve iktisadi yönden çok sınırlı olan eğitim dayanaklarımızın israfına yol açıyor. Yabancı dilden araç olarak yararlanmalı, genel eğitimde Türk dili feda edilmemelidir.
*******
Düşünce özgürlüğü olmayan yerde bilim olmaz, bilim olmayan yerde ilericilik olmaz.
*******
Araştırmacı; her an kendini önyargılardan korumaya çalışan, her an kendini yenilemeye çalışan, kalıp düşünceden, incelemeksizin sonuca varmaktan kesinlikle kaçınan insandır.
*******
Başkalarının amaç, erek ve düşünceleri arkasından yürüyerek, başka bir ülkenin bilim ve araştırma çarkının bir dişi haline gelmek, taklitçilik, modacılık, kopyacılıktan ibaret kalır.
******
Yaratıcılık kişinin, ulusun ve toplumun en derinliklerinde gelen bir güçtür. Bu gücün gelişmesindeki en önemli bir etken ise, kişiliğin ve kültürün derinliklerinden gelen serbest çağrışımı sağlayacak olan ana dildir.
******
İnsanın ve toplumun saadeti sadece maddi refaha dayanmaz.
Batı dünyası maddi refahı yerinde, ama birbirinden kopmuş, gönülleri kurumuş pel çok mutsuz insanlarla doludur.
İnsanın saadeti maddi ve manevi zenginliğin beraberliği ile mümkün olur.
******
Asyalı tarafımızdan kıvanç duyan, tarihi manevi zenginliklerimizle, maddiyatı, en yeni becerilerle, insanı ezmek, sömürmek için değil, insanın yükselmesi, saadet, kardeşlik ve huzura kavuşması için kullanan bir millet olmalıyız. Yüzyıllar boyunca olabildiğimiz gibi.
******
Eğitim, bir yandan, insani, manevi, kültürel değerler verir, insanın kendine güven duygusunu arttırır, bir yandan ona bilim ve teknik beceriler verir.
******
Amerikan ahlâkında önemli olan para kazanmaktır, nasıl kazanıldığı değil.
******
Bence bu asrın en önemli icadı telefondur.
******
Eğitimin amacı;
1- İnsanı kendine ve toplumuna değer katacak düzeye getirmek.
2- Bir milletin geçmişiyle geleceği arasında sağlam köprüler oluşturarak, geçmişine dayanan ve geleceğe hazırlanan gençler yetiştirmektir.
******
Önce kafaları köleleştirirsen iktisadi, siyasi kölelik hemen arkasından gelir.
******
Dil gidince ne beyin kalır, ne ciğer, ne kişilik, ne bağımsızlık.
******
Gerçek bilim dili matematiktir. Bu bilim dili aynı zamanda uluslararası niteliktedir.
******
Bir dilin yaşayıp gelişmesi eğitime bağlı. Eğitim düzenini yabancı boyunduruklara kaptırıp sömürge eğitimine geçen, yani yabancı dilleri ayrıca öğretmek yerine, tüm derslerini kendi dilleri yerine yabancı bir dilde veren, hele hele bunu anaokullarına kadar indirmek ihanetine uğrayan ülkelerin dili, dolayısıyla önce kimliği, sonra bütünlüğü ve nihayet adları ve varlıkları tarihten silinip gidiyor.
******
Dil bir milletin kültürünün temel unsurudur. Dile ve dilde yenileşmeye gerekli önemi vermeyen eğitimini yabancı bir dilde yapan milletler yaratıcı düşünce ortaya koyamaz. Yabancı dilde eğitim bir milleti sömürgeleştirmenin en etkin yoludur. Bu konuda İngilizlerin İrlandalılara yaptıklarının iyi incelenmesi gerekir. Yrıca Japonların kendi dil ve kültürlerine sımsıkı sarılarak bilim ve teknikte bugünkü düzeye geldiklerini unutmayalım.
******
Bir insan bilimi en iyi en rahat en hızlı bir şekilde kendi dilinde öğrenir.
******
Dil bir milletin onurudur. Ancak onurunu koruyabilen milletler dünyada ciddiye alınır; ünlü Alman tarihçisi ve dil bilgini Brockelmann'ın şu sözleri çok önemlidir:
Dil bir milletin özelliklerinin sadık aynasıdır.Milli benliğini, ulusal özelliklerini bilinçle kavrayabilecek düzeye erişmedikçe hiçbir millet siyasi ya da manevi yönden kendisinden üstün olan yabancı milletrlerin kültürel etkisine ve bu kültürün taşıyıcısı olan yabancı sözcüklerin anadiline girmesine engel olmak gerektiğini tam olarak kavrayamaz.
******
Bir ulusun dilinin yok edilmesi en büyük kölelik ve bir kültürel soykırımdır.
*******
Sonuç olarak yabancı dil ile bilim eğitimi batının Türkiye'nin geleceğini karartmak için pazarladığı dehşetli bir oyundu. Bu konu sağ-sol çekişmelerinin ötesinde ulusal bir sorundur. Türkiye'nin kurtuluşu, Türkçe'nin kurtuluşuna bağlıdır. Bu amaçla kültürel kurtuluş savaşı vermek durumundayız. B u savaşı kazanır, Türk dünyası ile sağlam kültürel ilişkiler kurarsak 21. yüzyıl bir Türk yüzyılı olur. Atatürk'ün son nefesindeki şu sözleri unutmamalıyız:
Arkadaşlar selam, dil çalışmalarını sakın gevşetmeyin.
******
Kendi dilini güzel ve temiz kullananlar takdir edilir. Araya yabancı kelimeler sokuşturmak ayıptır; kimlik, kişilik yoksunluğuna delalet eder.
******
Gönlü temiz olanın dili de temiz olur.
******
Türk demek Türkçe demektir; ne mutlu Türküm diyene.
(Meğer meşhur sözün birinci kısmı da varmış)
******
Bir insan kendi kimliğine sahip çıkarsa, haysiyet ve vakareti varsa ona saygı gösterirler. Başkasına yaltaklanan, kendini aşağı gören, haysiyeti yıpranmış zavallılara ise kimse itibar etmez. Milletler için de bu böyledir.

2. bölüm yarın...

8 yorum:

  1. Bu kitabı üniversitenin ilk yılında sanırım bir hocam önermişti de okumuştum. Genel olarak beğendiğim bir kitap olmuştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel bir kitaptı ben de beğendim, içerik olarak değerli bilgiler vardı.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Ben de bu aralar her akşam youtube'de bir Oktay Sinanoğlu açık oturumunu izliyorum. Tanıtımını yaptığınız kitabı ile ilgili ön bilgi sahibi oldum. "Bye Bye Türkçe, Türk Aynştaynı, Hedef Türkiye ve Büyük Uyanış" isimli diğer kitaplarını da okumak istiyorum.

    "Bye Bye Türkçe" kitabı ile ilgili izlenimleriniz, alıntılarınız ve tanıtımınız ve paylaşımınız için çok teşekkür eder, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet diğer kitaplarına bende kütüphaneden bakacağım , az önce not aldım kitapları.
      Selamlar ve saygılar size de

      Sil
  3. hımmm pekiii aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil
  4. Hep aklımda ama niye sıra gelmiyor bilmem.

    YanıtlaSil