OKUDUKLARIM 2023/86 MEKTUB

20 Ekim 2023

 

 
“Türkiye’den geliyorum,” dedi üstada adam. “Bu yolculuğu size bir tek soru sormak için yaptım.” Yaşlı adam ona şaşkınlıkla baktı: “Çok güzel. Bana tek bir soru sorabilirsiniz.” “Size soracağım soruyu açık seçik sormalıyım. Sorumu Türkçe sorabilir miyim?” “Sorabilirsiniz,” diye yanıtladı bilge. “Tek sorunuzu yanıtlamış bulunuyorum. Başka bir şey öğrenmek istiyorsanız, onu yüreğinize sorun, sizi yanıtlayacaktır.” Paulo Coelho Mektub’da farklı kültürlerin gözünden rengârenk bir deneyim hazinesi sunuyor. Coelho’nun ifadesiyle, “Mektub bir tavsiye kitabı olmaktan ziyade tecrübeleri aktarmayı amaçlıyor.” Sözlü anlatının her türlü kaynağından köken ayırt etmeden beslenen bu duru metinler okura hem dünyevi karmaşanın ortasında soluklanma hem de kendini daha yakından tanıma fırsatı veriyor.  
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Kısa kısa öykü ve denemelerden oluşan bir kitap severek okudum. Tavsiye ederim.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Yalnızca başarısızlıklarımızın filmini seyredersek kötürüm oluruz. Sadece deneyimlerimizin filmine bakarsak gerçekte olduğumuzdan daha akıllı olduğumuza inanmaya başlarız.
İki kasete de gereksinimimiz var.
******
Tanrı'yı incitecek şeyler düşünmenize engel olamazsınız. Ama kötülük eğilimine, şeytanın iğvasına karşı koyarsanız, bu düşünceler size herhangi bir zarar veremez.
*******
Bir karar almak zorunda kalırsanız, yapılacak en iyi iş öngörülü olmanız ve eylemlerinizin sonuçlarına katlanmanızdır.
******
Kahinlikle ilgili sanatlar geleceğin önceden bilinmesine izin vermiş olsaydı, bütün kahinler zengin, evli barklı ve mutlu olurlardı.
*******
Işığı aramaktan başka bir şey yapmayan, sorumluklarından kaçan insan iç aydınlığına asla kavuşamaz. Güneşe sürekli bakan bir kimse sonunda kör olur.
*******
Hayat, şu gördüğünüz kaya duvarlardır. Yazgıysa her birimizin attığı çığlıktır. Yaptığımız her şey O'nun yüreğinin katına çıkar, ve aynı şekilde bize iade edilir.
Tanrı eylemlerimizin yankısı gibi davranır.
******
Tanrı merhametlidir ve kalemiyle mürekkebini yalnızca bize yardım etmek için kullanır.
******
Hayatta olduğunuz sürece, varmamız gereken yere henüz ulaşmadınız demektir.
*******
Olumsuz arzular, sizi baştan çıkarmalarına izin vermezseniz, size herhangi bir kötülük yapamazlar.
******
Tanrı, kendisinin buyur edildiği her yerde yaşar.
******
Manevi yol, önümüzde yanan ateşin imgesidir. Onu yakmayı arzu eden insan, soluğumuzu tıkayan, gözlerimizden yaş getiren dumanın sıkıntılarınarazı olmak, onunla yetinmek zorundadır. İnanca yeniden kavuşmanın yolu budur.
Ama, ateş bir kez çıtırdayıp duman yok olunca, yalımlar çevremizi aydınlatırlar, bize sıcaklık ve huzur getirirler.
Acaba biri bizim için ateş yakar mıydı? Ve dumandan sakınmamıza olanak tanır mıydı?
Böyle biri olsa olsa bir sahte öğretmen olurdu. Kendi istediği yere ateş götürebilir ya da keyfine göre onu söndürebilirdi; ama kimseye ateş yakmayı öğretmediği için de bütün dünyayı karanlıkta bırakabilirdi.
******
Dinsel hayatın inziva gerektirmediğini öğrendim.
Tanrı sevgisi öylesine uçsuz bucaksızdır ki paylaşılması gerekir.
******
Bir kusur alışkanlık haline geldiği zaman onunla mücadele etmek çok zordur.
Richard CROWLEY
Ama bizi yeni davranışlara, kararlara, seçimlere zorladığında, bunca çabaya değmediği gerçeğinin bilincine varırız.
******
Fırsat varken pazarlık yapmamak yaşama sanatının önemli bir parçasıdır.
*******
Bizi Tanrı'ya götüren köprüler inançtır, sevgidir, sevinç ve duadır.
*******
Tanrı'nın kararları gizemlidir ama genellikle her zaman bizi gözetirler.
******
Sonuç olarak rahat olun. Bırakın evren çevrenizde devinsin, kendinizi anlamanın kıvancını keşfedin. Aziz pAULOS, "Tanrı, bilgeleri utandırmak için dünyanın deliliklerini seçti."
******
En iyisi mutluluk kupasından su içmemektir, yoksa boşaldığı zaman korkunç acı çekeriz.
Küçülmek korkusuyla, büyümeyi unuturuz. Ağlamak korkusuyla, gülmeyi unuturuz.
******
Zaman zaman durmak, kendinin dışına çıkmak ve Evren karşısında sessizliğe gömülmek gerekir. Bütün beden ve ruhla diz çökmek. Hiçbir şey istemeden, hiçbir şey düşünmeden, her ne olursa olsun, herhangi bir şeye teşekkür etmeden. Yalnızca, bizi kuşatıp saran sessiz sevgiyi yaşamak. İşte böyle anlarda, beklenmedik birkaç gözyaşı belirebilir belki gözpınarlarında, ne sevincin ne de kederin gözyaşları.
Sakın şaşırmayın. Bir bağıştır bu. Bu gözyaşları ruhunuzu yıkar.
******
Ağlamanız gerekirse, bir çocuk gibi ağlayın. Bir zamanlar çocuktunuz ve ağlamak ilk öğrendiğiniz şeylerden biridir. Hem, bu da hayatın bir parçasıdır.
*******
Vücudumuza ihtimam göstermeliyiz. Kutsal Ruh'un mabedidir vücudumuz, saygımıza ve şefkatimize layıktır.
******
Ben hayata inancı olan, hayatlarında yeni bir sayfa açan insanlar görüyorum. Sahip oldukları tek şeyi yitirenler, insanların çoğundan daha iyi durumdadırlar, çünkü kazanacakları çok şey vardır.
******
 Düşlerinizin peşinden gidiyorsanız, bütün gemilerinizi yakın. Hiçbir kapıyı açık bırakmayın, örneğin şöyle bir bahaneniz olmasın kesinlikle:
Benim istediğim tam olarak bu değildi 
gibisinden......
Bu cümle bozgunun tohumunu barındırır kendisinde.
Kararsız adımlarla yürüseniz de, daha iyisini yapacağınıza inansanız da yolunuza devam etmeyi göze alın. Sahip olduğunuz olanakları, önünüzdeki sınırları kabul edecek olursanız, geleceğe emin adımlarla ilerlesiniz. Buna karşılık, sınırlarınızı yadsıyacak olursanız, bunlardan asla kurtulamazsınız.
Yolunu cesaretle gözünüzün önüne getirin ve başkalarının eleştirilerinden korkmayın. Hele, özellikle, özeleştirinin sizi kötürüm etmesine izin vermeyin.
Uykusuz gecelerinizde Tanrı sizinle birlikte olacaktır ve onun sevgisi gizli gözyaşlarınızı kurutacaktır. Tanrı, yılmazların Tanrısıdır.
*******
Bağış dileyen kimse yüreğini yıkayıp temizler.
*******
Korku hisseden ama bununla birlikte yılmadan öne atılan kimse cesaretini kanıtlar. Tehlikeyi hesaba katmaksızın zorlukları göze alan kimse ise sorumsuzluğunu kanıtlar.
*******
Hayata katılın, hayatı yaşayın1
Yaşıyorsanız, kollarınızı hareket ettirmek, zıplamak, gürültü yapmak, gülmek ve başkalarıyla konuşmak zorundasınız, çünkü hayat tam anlamıyla ölümün zıddıdır. Ölmek, sonsuza kadar aynı konumda kalmaktır. Çok dinginseniz, hayatta değilsiniz artık.
******
İtiraf insanı sıkıntılarına karşı koymaya zorlar, onu bir yığın sorundan kurtarır.
******
Her zaman, bütün yanıtları arayamayacak kadar çok meşgulüz. Hayatın anlamını anlamak için bu yanıtların vazgeçilmez olduğunu düşünürüz. Ama dopdolu yaşamak ve zamanın bize varlığımızın sırlarını açmasına izin vermek çok daha önemlidir. Bir anlam bulamayacak kadar işimiz başımızdan aşkınsa, doğanın bunu yapmasına da izin vermeyiz, ama Tanrı'nın işartetlerini okuma yeteneğinden yoksunuz.
******
Aşk konusunda ansiklopediler devirebilirsiniz, ama aşkın ne olduğunu bilemezsiniz.
******
Tanrı'nın var olduğunu ya da var olmadığını kanıtlamayı kimse başaramayacak. Hayatta bazı şeyler var ki sadece yaşanır ama kesinlikle açıklanamaz.
Sevgi bunlardan biridir. Sevgiden başka bir şey olmayan Tanrı da açıklanamaz. İnanç çocuklara özgü bir deneyimdir, İsa'nın bize öğrettiği o büyülü anlamda: Göklerin Krallığı çocuklara aittir.
Tanrı kafanızın içine asla girmeyecektir. O'nun geçtiği kapı kalbinizdedir.
******
Bir insan eğer yaşadığı yerde meyve yetiştirmeyi beceremezse, Tanrı'yla konuşmaya hazır değildir.
******
Yalnızca sevgi bize bir çıkış yolu bulmamızı sağlar. Sadece sevgi köleliği özgürlüğe dönüştürebilir.Sevmeyi başaramayacak olursak, hemen olduğumuz yerde durmalıyız. İsa;
Sol gözün sana aykırı düşerse çıkar onu
demişti. Bütün vücudunu karanlıkta yok olmaya bırakmaktansa bir gözü kör olmak daha iyidir.
******
Kaygı bir şeyle o şey daha olmadan, gerçekleşmeden ilgilenmek anlamına geliyor.
Asla kaygılı olmayın. Yazgınıza ve gittiğiniz yola karşı dikkatli olun. Size emanet edilmiş olan ışık kılıcını iyi kullanabilmeniz için öğrenmek zorunda olduğunuz şeyleri öğreniniz. Dostlarınızın, öğretmenlerinizin, düşmanlarınızın nasıl savaşım verdiklerini gözlemleyiniz.
Yeterince çalışma yapınız, ama rakibinizin hangi darbeyi indireceğini bildiğinize kesinlikle inanmayınız, ki bu hataların en kötüsüdür.
*****
Hayat çoşkudur. Coşkunuzu nereye gizlediğinizi anımsamaya çalışın. Yanınıza karınızı, çocuklarınızı alın ve çok geç kalmadan o çoşkuyu yeniden bulmaya çalışın. Sevgi, kimsenin düşlerinin peşinden gitmesine asla engel olmamıştır.
******
Tanrı'nın eserini övünüz. Dünya ile çatıştığınız zaman kendinizi yenilgiye uğratınız!
******
Geçimsiz, ters biri olmak nasıl da kolaydır. Hayatın bize sunduğu en güzel şeyleri geri çevirmemiz yeter.
******
Çoğu zaman, sevmek sevilmekten daha kolaydır. Başkalarının yardımlarını ve desteklerini kabul etmek bizi rahatsız eder. Bağımsız görünmek çabalarımız onları bize sevgilerini göstermek fırsatından yoksun bırakır.
Yakınlarımızın sevgi girişimlerini geri çevirmemek zorundayız. Bir başkasının bize yardım etmesine, bizi desteklemesine, bize devam etme gücünü vermesine izin vermek zorundayız.
Eğer bu sevgiyi saflık ve alçakgönüllülükle kabul edecek olursak, sevginin vermek ya da almaktan ibaret olmadığını, onun katılmak olduğunu anlarız.
******
Sevgi şefkattir. Katı bir ruh kendisini tanrının elinin kendi arzularına göre biçimlendirmesine izin vermez.
******
Her gün dua ediniz. Dualarınız sessiz olsa da, nedenini bilmeseniz de dua ediniz, duayı bir alışkanlık haline getiriniz. Bu başlangıçta zor gelse de kendinize bir söz veriniz ve
Önümüzdeki haftaya kadar her gün dua edeceğim
deyiniz. Her yedi günde bir bu sözü tekrarlayınız.
Unutmayın ki böylece manevi dünyayla içten bir bağ kurmuş olmayacaksınız yalnızca, aynı zamanda kendi iradenizi de çalıştıracaksınız. Bu türden bazı alıştırmalar sayesindedir ki gerçek hayat mücadelesi için gerekli olan yöntemi geliştiriniz.
Bir gün sözünü unutup ertesi gün iki kez dua etmenin hiçbir önemi yoktur. Ne de bir günde yedi kez dua edip haftanın geri kalan günlerini görevini yerine getirdiğini söyleyerek geçirmenin.
Bazı şeyler uygun aralıklarla, uygun bir ritim içinde yapılmalıdır.
******
Gerçek, inançların bize verdiği bir şey değildir.
Gerçek, derinliğin bize verdiği bir şey değildir.
Gerçek, bizi başkalarından daha mükemmel yapan bir şey değildir.
Gerçek, bizi önyargıların hapihanesinde tutan şey değildir.
Gerçek, bizi özgürleştiren şeydir.
Gerçek'i tanıyacaksınız, ve Gerçek sizi özgürleştirecek.
 
Devamı en kısa zamanda yine burada

 
 
 

4 yorum:

  1. Daha dün kitapçının önünden geçerken vitrinde bu kitabı görmüştüm. Burada karşılaşmak da hoş oldu. :)

    YanıtlaSil
  2. Yazarın en son Veronika Ölmek İstiyor kitabını okudum o da güzeldi.

    YanıtlaSil