BLOGGER KİTAP KULÜBÜ BYE BYE TÜRKÇE 2023/87 2. BÖLÜM

28 Ekim 2023

 

 
 
Dil  bir milletin anılarının, yani tareihinin, kültür birikiminin ve de ortak hissiyatının depolandığı unsurdur.
Dil gönlü yüzdüren gemidir. Toplumun, milletin gönlüne ise  "hars kültür"  diyoruz. Demek ki toplumun kültürünü yüzdüren gemi, gene dil.
Dil olmazsa kültür olmaz. Kültür olmazsa kimlik olmazsa haysiyet, onur olmaz.
******
Yabancı dil amaç değil araçtır.
******
İnsanın potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için iç alemini de geliştirmesi lâzım... Akılla beraber gönlünü de geliştirmesi lazım.... İnsan aklı gönlünün emrinde olmalı.
******
Salt akıl yetmiyor insan aklı gönlünün emrinde olmalı.
******
Nasıl ki her ferdin bir şahsiyeti varsa toplumlarında böyle şahsiyetleri olmalı.
******
Artık Türkiye'de de gençler Amerika'daki gibi nerede daha çok para kazanacaksa ona girmeye çalışıyor. Halbuki bu iş böyle olmaz neye merakın varsa ona gireceksin.
******
Dil olmayınca insanların benlikleri olmaz. İnsanlar kendi kültürlerinden kopar ve ondan sonra devletle millet arasında bir bölünme meydana gelir. İnsan diliyle beraber düşünür ve hisseder.
******
Bilimde ne yapılacağına karar verdiren ulusal kültürdür, gönüldür, Gönül terbiyesi, eğitimi almamış bir bilim adamından fayda değil zarar gelir, dedik ve oturduk.
******
Eğitim; geçmiş ile ilişkiyi tamamıyla kesip atmak, onun yerine öğrencinin beynine yabancı bir kültürü doldurup adeta başka bir toplumun insanı haline sokmak anlayışıyla yapılır oldu.
******
İkinci yutturmaca bilimin teknolojisinin ancak İngilizce bilerek geliştirileceği. Bu da büyük yalan. Bir insan ancak kendi dilinde bilim yapabilir.
******
Eğer bir milletin kimliği, benliği, dili giderse, kaybolursa tarihten silinir. Özellikle dili giderse.... Milletlerin kimliğini, kişiliğini, geleneğini, her şeyini taşıyan dilidir Dil giderse, millet de gider.....
******
Bir ülkeyi ilelebet köle yapmak istiyorsanız eğitimini yabancılaştıracaksınız. Anaokuluna indireceksin, bir nesil sonra iş bitiyor.
******
İnsanlık hâlâ Asya'da var. Asya da Balkanlardaki Türk mirasından başlar.
******
Kendine itibar etmeyene kimse itibar etmez.
*****
Dünyanın neresinde bir çatışma varsa, birileri birine zulüm ediyorsa bunların savunucusu Türkler olmalıdır. Uluslararası toplantılarda Türkler müspet biçimde söz sahibi olmalı. Bunu şimdiden yapabiliriz. Yeter ki ne olmak istediğimiz sorusuna cevap verebilelim.
******
Bir âlimin bildiğini yaymaması en büyük günahtır.
******
Bütün dilleri incelersen bilime en uygun dilin Türkçe olduğu görülür. Çünkü matematiğe en fazla benzeyen bir dilim dilidir. Bu da Türkçe'dir. En elverişsiz olan dil İngilizcedir. Matematiksel kaidesi olmayan beş dilden kırma saçma sapan bir şeydir.
******
Bir milletin kafasını kesmek yerine kültürel soykırıma uğratır, kendine hamal yaparsın. O ülkenin insanlarına dilini unutturursun. B u arada, özelleştirme, küreselleşme deyip bütün malına mülküne el koyarsın, ondan sonra hamallık, bulaşıkçılık yaptırırsın; daha üst tabakası da acentalık yapar. Türkiye'ye biçilen kaftan budur. Eğer bir sene fazla okutacaksan mesleği ne olursa olsun matematik okut, bilgisayar okut. O zaman dünyanın önüne geçeriz. Matematikle, insan düşünmeyi öğrenir. Ne dediğini anlamayan insanlar yerine kafası çalışan insanlar yetişir.
*****
İnsani ilişkilerden mahrum olanların mutlu olması mümkün değildir, insanın yapısı böyledir. Oyüzden, batının ilminden, gelişmelerinden faydalanabilirsiniz ama top yekûn Batıyı örnek almak yanlıştır. Aksine Batının, insanlığı öğrenmesi için, bizim gibi eski kültürlere ihtiyacı vardır. Nitekim, bugün batı ülkelerinin hepsinde, japon kültürüne, diline, japon mistisizmine karşı büyük bir ilgi vardır. Yani arayış içindeki bu insanlar biraz insanlık tarafı olan şeylere sarılmaktadır. Bizim de, tasavvuf gibi insanlığı öğreten hasletlerimnizi, tarih birikimlerimizi, şinsani bilgilerimizi yasaklamak yerine dünyaya öğretmeliyiz. Zaten oralarda bu gibi şeyler yasak değil, öğreniyor öğretiyorlar. Belki de biz, daha sonra bu bilgileri onlardan tekrar öğreniriz.
******
Yani dil ve kültür bir ülkenin varolma meselesidir.
******
Yazdığın gibi okur, okuduğun gibi yazarsın.
******
Doktora da öğretilen bir şey vardır: Kendi kendine düşünüp soru sorabilmek, sorunu çözebilmek için kendine güvenmek... O zaman bilimci olursun. Şimdi insanların bilim yapabilmeleri için bir haysiyetlerinin, güven hislerinin olması ve gelişmesi lazım.
******
Dil olmadan millet olmaz. Millet olmayınca da, toplum köleleşir. Üst tabakası acenta, alt tabakası hamal durumuna gelir.
******
Teknik fenler uzman yetiştirirse, edebiyat ve tarih dersleri vatandaş yetiştirir.
******
Bir üniversite, yalnız yönetici ve öğretim üyelerinin değil,üniversitenin temel öğesi olan öğrencilerinin de çekinmeden katkıda bulunabilmeleri ile yükselebilir.
******
 
 

 

10 yorum:

  1. Oktay Sinanoğlu gerçek bir vatansever, saygın bir bilim adamı. Kitabını severek, satır altlarını çizerek okumuştum. Her zamanki gibi alıntılarınız öyle güzel seçilmiş ki kitabı okumamış olanlar da geniş bilgi sahibi oluyorlardır.
    Ünü sanatçı Esin Avşar'ın Oktay Sinanoğlu'nun kardeşi olduğunu çok kişi bilmez sanırım.
    Sevgiyle .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu kitabı okuyarak öğrendim kardeş olduklarını.
      Sevgiler,

      Sil
  2. Halbuki bu iş böyle olmaz neye merakın varsa ona gireceksin. Böyle olması lazım gerçekten.

    YanıtlaSil
  3. Dolu dolu bir kitapmış

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.
    Yazınızı okuduktan sonra, uykusuz gecelerimde rahmetli Oktay Sinanoğlu'nun açık oturumlardaki söyleşilerini dinlerim. Sağlığında iken tanımayı kaçırdığım için hep üzülürüm.
    "...Eğer bir milletin kimliği, benliği, dili giderse, kaybolursa tarihten silinir. Özellikle dili giderse.... Milletlerin kimliğini, kişiliğini, geleneğini, her şeyini taşıyan dilidir Dil giderse, millet de gider....." Ne kadar doğru söylemiş.
    Oktay Sinanoğlu'nu bizlere hatırlattığınız ve "Bye Bye Türkçe" kitabını tanıttığınız için size çok teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube da baktım bende oradan dinleyeceğim kısmetse.
      Selamlar,

      Sil