AĞAÇ EV SOHBETLERİ 77

09 Şubat 2021

 

 
Bu haftanın konusu UÇUNKUŞLAR bloğu tarafından belirlenmiş. Kendisinin yazısını okumak için tıklayınız.
 
 

ÇOCUKLARA VE GENÇLERE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI 

Bana okuma alışkanlığını babam ve ilkokul öğretmenim Mediha Hanım kazandırmıştır. Babam rahmetli, ilkokulu  memleketinde bitirmemiş, daha sonra bulunduğumuz şehirde gece okuluna giderek diploma almıştır. Hesap yaparken ben yeni rakamları kullanırken, o arapça rakamlar ile hesabı yapar sonra yeni rakamlardan bana yaptırırdı. İlkokulu 2 yılını başka bir okulda okudum, ilk öğretmenim Hayati bey çok sertti, okuyamayanı yazmayanı tahtaya yapıştırırdı. 3. sınıfa gideceğim zaman evimizin arkasına ilkokul yapılmıştı oraya kaydoldum. 3. sınıfları okutacak 2 öğretmen var aralarında çekiliş yapılacak, ben erkek öğretmene düştüm, başladım ağlamaya diğer 2 sınıfı okutan erkek hocam sertti ya bayan öğretmen istiyordum. Annemin eteğine yapıştım erkek öğretmen istemem bayan öğretmen istiyorum diye ağlıyorum. Son anda okula ataması çıkan bir 3. sınıf daha okutacak öğretmen gelince çekiliş yinelendi ve ben yeni gelen Mediha öğretmenime düştüm. Öğretmenimi çok sevdim, okuma olayını ondan öğrendim. Kütüphane kolu olunca da kitaplar elimin altında idi rahattım. Cin aliler, ayşegül serileri vs  kitapları severek okuyordum. Ortaokulda harçlık olayı artınca paramı kitaplara yatırdım. Fakat annem kitap düşmanıdır halen öyle evde kitap istemez, almış olduğum tüm kitapları Ayten isimli arkadaşıma verirdim. Kendisi bayağı bir geniş kütüphaneye sahip olmuştu. En çok Kemalettin TUĞCU kitapları aldığımı bilirim. Kütüphaneye gitmem yasaktı, kızlar ile erkekler buluşuyordu çünkü:)) Lisede iken de okulun kütüphanesinden yararlandım. Yüksekokulda ise ilk defa kütüphane kullanmaya başladım. Oranın yani şehrin kütüphanesine üye olarak kitapları almaya başladım. En geniş okuma yelpazem yazar olarak orada olmuştur. Ayşe de okurdu kitapları değiş tokuş yapardık. Çalışmaya başladığımda ise kendimaşımdan kitap almaya başladım, evde sadece okumadığım kitaplar vardır, okuduğum kitapları her ay aylık olarak kütüphaneye bağış yaparım.

Geçen gün ağbimin kızı ile telefonda konuşuyoruz, kızı daha yeni okuma söktü ama okumuyormuş ne yapayım hala dedi, sizde kitap okuyun, onun eline de bir kitap verin okusun dedim, umarım başarılı olurlar.

16 yorum:

  1. aa bu yazın hem hoş hem ilginç yaa, baban, hayati, mediha ilginç de ya annen en ilginciydi, neden ki yaa kitapları neden sevmiyoo, geçmişte kötü bir anısı var galibaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem köy yerinde okula giderken yine aynı okula giden teyzem kocaya kaçmış, annem okumayı yazmayı sökmüş ama annemde kaçar diye okuldan almışlar tarla işlerine vermişler, onun için okuyana düşmandır bizimki kendi okuyamadığı için.Tek anısı bu:))

      Sil
  2. Çocuklar için ilkokulda öğretmen değiştirmek zordur gerçekten. Travmalar yaşanabiliyor, kötü izler kalabiliyor. Okumayı söken çocukla birlikte bol resimli, ilginç konulu kitaplar seçilebilir.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten benim için zordu okul ve öğretmen değiştirmek. Okumayı söken çocuklar için akşam bende instagramdan bir öğretmenden öneri kitaplar aldım onları sipariş vereceğim.

      Sil
  3. Okulda bende kitaplık kolundaydım hep onu seçerdim kimse de seçmezdi benden başka sınıfta :)
    Değişik bir süreç yaşamışsın öğretmen önemli gerçekten :)

    YanıtlaSil
  4. Kemalettin Tuğcu'nun 50 kitaplık bir serisi vardı. Onları okumuştum bende. Teması genelde aynı olsa da o zamanlar severek okumuştum birçoğunu :) Öğretmenler ve ebeveynler birey olma yolunda çok önemliler. Desteklerinin olmaması bireyin kendi başına aşması gereken daha çok yol demek. Ayrıca başlangıçta zorunluluktan gelişen bir alışkanlık olsa da aylık kitap bağışlamak çok güzel bir davranış, kutlarım ^^ Kitaplık oluşturmak çok güzel ama daha da güzeli kitapları paylaşmak. Yazı için elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler her ay okuduğum kitapları bağışlarım evde tutmam için sebep yok çünkü geride okuyacak çocuğum yok, hiç evlenmedim ben.

      Sil
  5. amma zor şartlardan geçmişsin hocam ya, bu zihniyetlerden kurtulmak lazım artık, millet buluşuyor diye kütüphaneye gönderilmez mi insan, niyeti sadece kitap okumak oysaki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu zor şartları bilahare anlatırım bir yazı da:))

      Sil
  6. Seni kıskandığımı daha önce de bir kaç kez söylemiştim, şu kitaplarla arandaki bağ müthiş, ilkokul öğretmeni kısmı çok önemli ki benim de öğretmenimin izi derin ve çok kıymetlidir. Bir şansım da ailem, amcam ve halam okurdu, hatta küçük dayım, beni boş geçmez kitap alırlardı... Ben de iyi bir okurum ama senle kıyasladığımda kendimi, ikinci ligden bire bir türlü çıkamayan takım gibi hissediyorum:) Ve kitaplarını bağışlama meselesi, alkışlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bu güzel iltifat için teşekkür ederim. Sen de iyi okuyorsun inan duymadığım kitaplar hep sende..

      Sil
  7. Bu haftanın en ilginç bulduğum yazısı bu. Babanız ve Mediha öğretmen bir şans, ama annen hiç iyi yapmamış. Yine de bir yolunu bulup kitaplarla buluşman güzel:)

    YanıtlaSil