OKUDUKLARIM 2021/13 AŞKIN GÖZYAŞLARI KİMYA HATUN

20 Şubat 2021

 

 

Allah'ım beni Şems ile yarala! Öyle yarala ki akan gözyaşlarım cehennemi söndürsün. Ağlamaktan kör olup görmesem de cennetini. Sen varsın ya! Şems, Kimya'nın yüzüne doğru eğilirken, pencereden bir ışık huzmesi süzüldü odaya. Oda göz kamaştıracak bir şekilde ışıkla dolmuştu. Bir gül kokusu yayıldı odanın her yanına. Kimya başını pencereye doğru çevirdi. Hemen ayaklarını dizlerine, dizini ise karnına doğru çekti. Tıpkı bir bebeğin anne karnında durması gibi. Kimya yatağın içinde doğrulmaya çalıştı. Tebessüm etti. Dudağından;

“Efendimiz... Efendimiz...”

Başı yastığın sağ ucuna düştü.”

Herkes kendi yüreğinin diline uygun kitaplar okur. Bu kitapta okuyucu, içinin içtenlikle dolu sesini duyacaktır. Her bir bakışı ömrünün Şems'ini arayan, her bir adımı özünün aşk kapısını aralayan, Kimya'nın sessiz ağıtına aşkın gözyaşları ile katılan, o saf yüreklerini okuyacaklar

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Kitap akıcı şekilde yazılmış, başladığınız zaman kolay kolay bırakamıyorsunuz. Kitabı okuduktan sonra gerçek aşk nedir daha iyi anladım. Bizim aşk deyip kendimizi yıprattığımız şeyler sadece hikayeden  ibaretmiş. Beşeri aşkı Kimya hatun anlatmış, ilahi aşkı ise Mevlana ve Şems. Mutlaka okuyunuz.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Aşk, insanın en dürüst, en yüce ve en gerçek duygusu ve ihtiyacıdır.

*****

Sevgi bir nefes kadar yakın bazen. Bazen biz kadar uzak bize.

*****

Hayat ne umduğumuz kadar önemlidir, ne de sandığımız kadar önemsiz. Hayat çoğumuz için kendisi ile ismi arasındaki o kısa çizgiye sığanlardır.

*****

Yüce Allah affetmek için, insanlara tövbe kapısını açmıştır. Affetmeyecek olsa neden bunu yapsın ki?

*****

Biz kalbini açıp ferahlatmadık mı ve üzerinden yükü kaldırmadık mı, o belini büken yükü? Şerefini ve itibarını yükseltmedik mi? ( İnşirah, 1-4)

*****

Şarap haram, ancak insanları kandırmak, yalan söylemek daha da haram.

*****

Kaderimiz yüreğimize hükmeden Allah’ın elinde değil midir?

*****

Bir Müslümanın en büyük yardımcısıi hiç şüphe yok ki cenabı hakkın bizlere sunduğu en güzel hediye olan ve kendi sözlerinden oluşan Kur’an’ı Kerim’dir.

*****

Nefsini temizleyen iflah olmuş. Onu kirletip örten ziyana uğramıştır. ( Şems,9-10)

*****

Gittin sol yanımı eksilterek.

*****

O yüzden ölüme üzülmek ve ölümden korkmak ne kadar yersiz bir korkuydu. Yaradan, günü geldiğinde, verdiğini, kendinin olanı alacaktı. İşte yaratılan toprak…. Buna dönülecekti.

*****

Her nefis ölümü tadacaktır. Biz sizi sınamak için şerre de hayra da müptela kılıyoruz. Ve bize döndürüleceksiniz. (Enbiya, 35)

*****

Evin gerçek sahibini ağırlamak, en başta temiz bir nefis gerektirir.

*****

Gönül derdi gibi dert bulunmaz. Aşkın hastalığı bütün hastalıklardan ayrıdır. Aşk, Allah’ın esrarına ermek için bir vasıtadır.

*****

Sol yanım buruk. Sol yanıma eylülden kalma bir hüzün düşüyor.

*****

Hasreti yaşatan Yüce Yaradan, bir gün kavuşmayı da nasip ederdi kuşkusuz.

*****

Yalnızlık sadece Allah’a mahsustur.

*****

Hz. Peygamber buyurdu: “ İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmeyi beceremez.”

*****

Aşkta yüksek bir zevk buluruz, çünkü o yüksek bir hakikattir.

*****

İnsanlar dışarıdan göründükleri gibi olmuyor. İçlerine erişmek gerekiyor. Daha doğrusu peşin hükümler, kulaktan duymalar sizin bir hakikati anlamanıza duvar oluyor. Bu durumlarda hakikat hayal sayılabiliyor.

*****

Bir kadın için kendisini bir erkeğin dinlemesi tarif edilemeyecek bir mutluluktur.

******

İnsanın yüzü değil yüreği insana dönük olunca onu anlamışsınız demektir.

*****

Ametist taşına, abdest taşı da denir. Hz Fatma abdest aldıktan sonra bu taşı avucuna alıp alnına sürermiş. İnsanın içine şifalar sunan bir taştır. Ruhu ferahlatır, akla telaş gelmesine mani olur. Hz. Hasan ve Hüseyin bu taş Hacer’ül Esved taşına sürer koklardı.

*****

Beni bulmak dilerseniz beni bulmuş kullarım vardır, onların eteğine tutunun. Onlar size vesile olurlar ve  bana ulaştırırlar. ( Maide, 35)

*****

Muhabbet, kuru sohbet değildir. Karşılıklı, birbirini güzel hoş görmektir. Aşk bir bedenin diğer bedene tutulması değildir. Muhabbet, sevgiyi güzelleştirmektir ve gönülde yeşerir. Gönlün cinsiyeti yoktur ki aşk cinsellik olarak görüle. Bir insan başka bir insana her şeyini verebilir, ancak gönlünü, aşk edene, hak edene verirsin. Gönül ancak gönül ile takas edilir.

*****

Delilik, bir tutam tebessümün ön şartıdır çoğu vakit. Adına tevekkül diyebileceğimiz bir huzur anı belki de. Delilik, kimi zaman da, konuşman gereken en önemli yerde susmaktır.

*****

Ecel kimseye sırayla gelmiyordu…. Ve Yüce Allah, rızkını yiyeceği kadar dağıtıyor, deldiği boğazı aç bırakmıyordu…

*****

Nikah yüzük işi değil yürek işidir.

*****

İnceliklerle dolu olan kadın ruhu, meylini olgun erkekten yana akıtır.

*****

Çok az şeye sahip olan değil, ihtirasından çok şeyin hasretini çeken insan fakirdir.

*****

İnsan kendi hayatına hükmedemediği zaman başkasınınkine göz diker.

*****

Hayat hiç kaybolmayacağına inandığımız ama her zaman yok olan bir seraptır.

*****

Asıl kul arzularında nefsine kul olmayandır.

*****

Aşk seni değiştirip başkası yapıyorsa aşk değildir, aşk oluncaya kadar insanın vicdani bir göze benzer sık sık kapanır.

*****

Sevmeyi bilmeyen insan, aşkı, sahip olma duygusuyla, kıskançlığın arasında bir yere hapseder.

*****

Üç şeyden asla kurtulamayız: gölgemizden, ölümden ve aşktan.

*****

Hz. Peygamberin sözüne sığındım;

“ Kim aşık olur, aşkını gizler ve sonra ölürse, ona cennet vacip olur.”

*****

Başka aşklara duyulan kıskançlık aslında insanın kendi yaşamındaki eksikliğin açığa vurumudur.

*****

Tasavvuf, insanın yaratılışı ile başlayan bir yürüyüştür. Tasavvuf Allah’a yolculuktur. “ O’ndan geldik O’na gidiyoruz” ayetinin yaşam halidir.Tasavvufa çokları çoğalır, ama pek azı seçilir. Gidişlerin en güzeli Allah’a gitmektir. “ Ben Rabbime gidiyorum” (Saffat,99)

*****

Aşk gözyaşıdır, gözyaşı aşktır.

*****

Aşkın gözyaşları, tövbe ve ümit ile akan gönül gözyaşlarıdır.

*****

Sufi dünyanın içinde dönen değil, dünyayı kendi içinde döndürendir. Bunun içinde kalbini kederden temizler ve o kalpte altın ve çamur müsavidir. Sufi, nefsini arıtandır. Taat ve itikad saflığına erendir. O vakit sufi’ye bilgiler ilham olur ve bildikleriyle amel etmeye başlar. Ardından bilmedikleri de gelir. Çünkü peygamber şöyle buyuruyor: “ bildikleriyle amel eden kimseye Allah bilmediklerini de lütfeder.”

*****

Sufilerle oturduğun zaman doğruluk içerisinde ol. Çünkü onlar kalplerin casuslarıdırlar. Niyetinizden girer, esrarınızdan çıkarlar.

*****

Üç çeşit körlük vardır: Göz körlüğü, nimet körlüğü ve gönül körlüğü. Bunların da iflah olmayanı gönül körlüğüdür. “Ne var ki, onlarda kör olan gözler değil, sinelerdeki gönüllerdir. “ (Hac, 46)

*****

Tasavvuf Allah’a yolculuktur. Bu yolculukta ilim ve alem bütünleşip, “ Allah’ın rahmetinden ümidini kesmeyin.” (Zümer 53)

*****

“Allah’tan başka yolları takip etmeyin” (En’am, 153)

*****

Bizim uğrumuzda gayret gösterip yaşayanlara elbette mutluluk yollarımızı gösteririz. (Anbekut,69)

*****

Güzellik ile çirkinlik, iyilik ile kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir davranışla sav gitsin. O zaman görürsün ki seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sımsıkı bir dost oluvermiştir. (Fussilet, 34)

*****

Sevginin çeşitleri; beşeri, ruhani ve ilahidir. Beşeri sevgi, sevgilisini sadece kendisi, kendi nefsi için ister. İlahi sevgi ise kendisi yoktur artık, sadece O vardır. O’nun dışındakiler silinmiştir. Ruhani sevgi ise sevgilisini hem O’nun için, hem kendi nefsi için seven kişi de bir köprü olmuştur. Beşeri sevgide insanlar neyi sevdiklerini ve sevdikleri varlığın hangi varlıkta bulunduğunu bilmezler.

*****

Edep içerisinde yapılan hiçbir şeyden zarar gelmez. Filozoflar, öğrenmek için değil, sorgulamak için soranlardır.

*****

Hamuş, susan susmasını bilen demektir.

*****

Susmak da üç türlüdür. Bir, Allah’a karşı susmak, ilahi takdirin cilvesine razı olmaktır. İki, manevi büyüklere karşı susmak, bu da, merak ettiğin şeyin akıbetinin zahiren ve batinen açılmasıdır. Üçüncüsü ise, avama karşı susmaktır. Körler çarşısında ayna satılmaz. Sen onlara hakikati söylemene rağmen onlar anlamamak için direnirler. Gösterirsin hakikati görmemezlikten gelirler. Ne kadar konuşursan konuş nafiledir. Kulaklar çiğdir. Yürekler çoraktır. Tıpkı kızgın yağa su dökmek gibidir. Susmak gerekir. Gönlüne sadık olanlar gönlü okumayanlar meclisinde susarlar. Hakikatini hayal görenlere karşı susmayı tercih et. Hakikatinde bir namusu vardır. O namus da her sözü her yerde ve herkese karşı ifşa etmemektir.

*****

Bunun içindir ki, şimdi siz onlardan da, onların Allah’tan başka tapındıkları bütün o asılsız şeylerden de uzaklaşıp şu mağaraya sığının ki, rabbiniz rahmetini size ulaştırsın ve sizi durumunuza göre ruhlarınızın ihtiyaç duyabileceği şeylerle donatsın. (Kehf, 16)

*****

Gönülde sadece Allah olacak, sadece Allah’ın olması Muhammed Muhabbetinin kapısı ile olur. Muhammed kapısına giden yol da veliler yoludur.

*****

Kim haram bir lokma yerse Allah ona kırkgün nazar etmez.

*****

İnsanlar keramet derken uçmayı-kaçmayı anlıyor. Oysa keramet, kötü bir huyunu iyi bir huy haline dönüştürmektir.

*****

Keramet, manevi yoldan aldığın bilgi ile hatadan dönebilmeyi becerebilmektir. Keramet yaptığın işi başa kakmamaktır. Keramet, öfkenin seni değil senin öfkeni esir etmendir.

*****

Aşkı beceremeyen cenneti kaybeder. Rabbine kavuşamaz. İnsan kime ait olduğunu bilmelidir ve kime aşık olduğunu, aşk için yaratıldığını ve aşk uğruna cennetten ayrı kaldığını bilmeli. Aşkın dilini iyi konuşmalı.

Aşkın dili duadır. Her dua sevgiliye yazılmış bir aşk mektubu gibi olmalıdır.

*****

Gerçek şu ki insan, öz benliği üzerine yönelmiş keskin ve derin bir duadır, bakıştır. (Kıyamet,14)

*****

Aşk imandır, aşksızlık inkar, ortası münafıklık.

*****

Tavafın yedi şavttan oluşu, her bir şavt Allah’ın bir sıfatına bağlanmaktır.

1-      Şaft: Allah’ım hayatına giriyorum (Hayat)

2-      Şaft: Allah’ım ilmine yürüyorum (İlim)

3-      Şaft: Allah’ım iradene sığınıyorum (İrade)

4-      Şaft: Allh’ım kudretine eriyorum (Kudret)

5-      Şaft: Allah’ım seni duyuyorum (Semi)

6-      Şaft: Allh’ım seni görüyorum (Basar)

7-      Şaft: Allah’ım sözüne güveniyorum (Kelam)

*****

Önce sizi çok seven Allah’ı sevmeyi başarın. Alnınız secdeye gitmeden önce yüreğiniz secdeye gitsin.

*****

Allah yanında sizin en üstününüz, ondan en çok korkanınızdır. (Hücurat,13)

*****

Ey huzura eren nefis, razı olarak rabbine dön! Gir kullarımın arasına gir cennetime. ( Fecr, 27-29)

*****

İşte Rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır. (Bakara,157)

*****

De ki: Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir. (Zümer,53)

*****

Allah dilediğini affeder. “Alemlerin rabbi Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz” (Tekvir,9)

*****

Allah korku değil sevgidir.

*****

Rabbinize için için yalvarak gizlice dua edin. O , taşkınlık edenleri sevmez. (Araf,55)

*****

Eğer onları cezalandırırsan, şüphe yok ki, onlar senin kullarındır. Onları affedersen üstün kudret ve hikmet sahibi  ancak sensin. ( Maide, 118)

*****

İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerekse yorgun argın, nice uzak yoldan develer üzerinde sana gelsinler. ( Hac, 27)

*****

Ey Kimya, Nefsin haccını terk etme. Kalbin haccını ihmal etme ve ruhun haccını geciktirme. Haccın mikatı gönüldür. Haccın sayı dildir. Haccın ihramı gözdür. Haccın tavafı aşktır.

*****

Nefsini örtmeyen tevekkül ve tedebbür terbiyesinden geçmeyen bütün bedenini örtse ne olur, örtmese ne olur.

*****

Aşk ister mecazi olsun, ister hakiki olsun, nihayet insanı Hakk’a ulaştırır.

*****

Gerçek şu ki, biz emanetleri göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar; onu insan yüklendi. Çünkü o, çok cahildir. (Ahzab,72)

*****

Güzellik öyle bie hazinedir ki aşk kapısını sadece gerçek aşıklar açabilirler.

*****

Siz rabbinize mehtaba bakar gibi, seyre dalacaksınız (Hz. Muhammed)

*****

Kim bir iyilik yaparsa biz ona on katını veririz. (Enam,160)

*****

Hz. Peygamber efendimiz bir Hira mağarasında ilk vahyi aldığında bir de Miraca çıktığında sema etmişti. İki kolunu yana açmıştı. Sema ilahi aşkın taşkınlığında Allah’a iki kulaç ( iki yay) yaklaşmak demektir. Kollar bunun için açılır. Necm suresi9. Ayette “ Aralarında iki kulaç mesafesi kalıncaya kadar, hatta daha da yakınına” buyrulmuştur.

*****

Lam elif: “La ilahe illallah” demektir.

*****

Doğu’da Allah’ındır batı da; yüzünü nereye çevirirseniz Allah’ın yüzü ordadır. (Bakara,115)

*****

Yedi kat gök, yer ve bunlardan bulunan herkes, O’nu teşbih eder. O’nu hamd ile tebih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Ne var ki siz, onların teşbihini anlamazsınız. O ilim sahibidir, bağışlayıcıdır.

( İsra,44)

*****

Muhammed bir insandır ama insan gibi değil, O, taşlar arasındaki yakut gibidir.

*****

Kim Allah aşkı ile bir damla aşkın gözyaşlarını dökerse bilsin ki o her damla zemzemdir.

*****

Bir musibet geldiği zaman “ inna lillah ve inna ileyhi raciun” de. Sadece ölümle ilgili değil bu ayeti kerime. Mallardan, çocuklardan, önceden var olup da sonradan eksilen her şey musibettir. Ayağına çöp batsa, başına taş düşse “ o’ndan geldik, O’na yürüyoruz” de. Ne gelmişse Rabbim den başım gözüm üzerine, kahrı da hoş lütfu da hoş demelisin.

*****

Arif kişinin kadına hürmeti, Allah’a muhabbetidir. Hz. Peygamber “ kadınlar, aşk ve gönül sahibi erkeklere hükmeder” buyurmuştur.

*****

Allah sizi tek bir nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan var edendir. (Araf, 189)

*****

Evet, Rabbiniz bir can yarattı. O bir candan eşini de yarattı. ( Nisa,1)

*****

İyi bilin ki Allah’ın velileri üzerinde ne bir korku olur ne de üzüntüler. Onlar inanmış olan ve takva sahibi kimselerdir. (Yunus, 62-63)

*****

Her canlı şüphesiz ölümü tadacaktı.

*****

En temiz aşk, en mükemmel aşk, en hakiki aşk dile düşmeyen aşktır. Dil, aşkın namusuna halel getirir, onu kirletir.

*****

Sevgi verdiklerimizde değil, alabildiğimizde gizlidir. Vermek tenin işidir, çürüyen tenin.Almak gönlün işidir ölmeyen gönlün.

*****

Acı çekmek aşkın bir parçası ise eğer, acılarımla huzur içindeyim ben.

*****

Derdini paylaşanın yoksa derdini sevmekten başka bir yol kalmıyor.

*****

Ayağında diken yarası olmayan, sinesine gül kokusu süremez.

*****

Sen benim aşk duamsın.

*****

Aşkın olduğu yerde hüzün başlar. Zaten sevgilerde hüzünle beslenip kök salmazlar öı?

*****

Aşığın yüreğinde sevgi engellere çarpa çarpa büyüyor.

*****

Hangi aşk daha büyüktür?

Anlatılarak dile düşen mi?

Anlatılmayıp yürek deşen mi?

*****

Sizi çağıracağı ve sizin de onu överek bu çağrıya cevap vereceğiniz ve kendinizi yeryüzünde çok kısa bir süre oyalanmış gibi hissedeceğiniz bir gün…. (İsra,52)

  • KIŞ ŞENLİĞİ KİTAP :            19
  • KİTAP SAYFA SAYISI:       272
  • TOPLAM SAYFA SAYISI: 6934
  • EK PUAN                   
TOPLAM PUAN :                  310

 

 



 



17 yorum:

  1. Alıntılarda ki cümleler ve bilgilendirmeler çok güzel, tavsiye için sağ olun:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb.öncelikle bloğunuz çok güzel ve tavsiye kitap tam benlik;) Kaleminize sağlık 🤗

      Sil
  2. Şems'i görünce aklıma yıllar önce okuduğum Elif Şafak'ın Aşk romanı geldi, çok sevmiştim. Alıntılar çok güzeller...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif şafağı tanıdığım ilk kitaptır bahsettiğiniz kitap. Sevgiler,

      Sil
  3. Ne kadar güzel alıntılar... Her birini not etmek istedim ♥
    Yorumuna sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  4. Harika alıntı incelemesi. Endonezya'dan selamlar.

    YanıtlaSil
  5. hıms bu da iyi diyosun, beşeri, kutsal aşklar pekii :)

    YanıtlaSil
  6. Kimya Hatun 'la Şems'in hikâyesini bir yazardan ben de okuduydum, Şems öyle kötüydü ki, yok artık dedimdi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin çekilişinden kazandığım kitap kimya hatundu hala okumadım duruyor. Belki o kitap olabilir.

      Sil
    2. Aaa, odur kesin, bak bir de onu oku.

      Sil
  7. Kitabı çok bayağı bulan bir kesim var. Bunun sebebini bilmiyorum.

    YanıtlaSil