OKULDAKİ KOPYA ÇEKME ANILARIM

04 Şubat 2021

 

 

İlk kopya çekme deneyimi olarak hatırladığım dersim Coğrafya dersimdi. Yuvarlak daire içinde bir dağılım vardı, içeriğini şu anda hatırlamıyorum, o dağılımı aklımda tutamıyordum herkes kopyalık kağıt hazırlıyor fakat ben kağıda cesaret edemiyorum. Sıranın üzerine hafiften çizdirdim. Huriye hanım geldi, o zaman tekstir kağıtlarına basılıyordu sorular, soruları dağıtıyor bana geldi soru kağıdını bıraktı, Özlem bunu senden beklemezdim sil çabuk onu dedi, çalışkan öğrenci değeri gitti. Neyse sildim sınavda soru oradan çıkmadı, kağıdı teslim ettim çıktım. Ama eminim bütün sınav beni gözlemiş olabilir. Ondan sonra bir daha çekmedim kopya.

Lisede bir hocamız daha vardı, kendi halinde sakindi onun bu hali bazı öğrenciler tarafından suistimal ediliyordu. Mesela daktilo dersimize giriyordu. 10 parmak daktilo kullanacaksın, elinde sopası sıra aralarında gezerdi, ama kimin ne yazdığına dikkat etmezdi. Ben;

kara kara kartallar karlı iyi tarlalar ararlar

yazısını yazarken çoğu arkadaş sevgilisine ya mektup yazardı, yada şiir yazardı. Bu hocanın girdiği derslerde vardı, bizimde pazarlama dersimize giriyordu. Sınavlarda herkesin kitabını defterini hoca ya yere koydurturdu, yada tahtanın önüne dizdirirdi böyle bir kuralı vardı. Fakat hoca arkalara giderse öndekiler fırlayıp dersin kitabını alır, sıra altına koyarlardı. Eğer yere koymuşsa kitabını arkadaş ayakkabısını çıkarır sayfaları ayak parmakları ile çevirirdi, bariz bir şekilde okul 2. sinin bunu yaptığını hatırlıyorum. Bu hocanın bir sınavı bende çok kötü çıktı çalışmadım mı yoksa çalışmadığım yerden mi çıktı sorular o sene teşekkür ile geçen ben Huriye hocaya kopya çekerken yakalandıkya bir daha kopya çekemediğim için Halil hocanın dersinden bütünlemeye kaldım, neyse bütünlemede geçerek sınıf tekrarı yapmadım.

Yüksekokul yıllarında ise kopya çekmedim diyemem maalesef çektim. Bariz olarak hatırladıklarım; İktisat dersi prof vardı, derse İzmir'den geliyordu. Birlikte kaldığım ev arkadaşım Ayşe nin de bir şekilde mini etek giyme durumu var. Hatta kordonda gezerkende giydiği için yeşil etekli kız diye anılırdı. Neyse sınav günü Ayşe yine Yeşil mini eteğini giydi, okula gittik sıra numarasına göre oturduk, ben dersime çalışmışım tabii:)) Hoca geldi sınav sorularını dağıttı, başladım cevapları yazmayı, bizim Ayşe bacak bacak üstüne attı mini etekte var:)) Hoca gezmiyor yalnız :)) Ayşenin yanında takılı kaldı milim oynamıyor, biz gülüyoruz :)) sınıf komple kopya çekiyor:)) Ben çekmedim sözelim iyidir, verdim kağıdı çıktım. Sınavdan sonra kantinde toplanıyoruz herkes çıktı Ayşe de geldi, çocuklar bundan sonra Çırnazın sınavlarında mini etek benden kopya sizden, diğer hocaları da deneyelim bir dedi. Biz kahkahadan ölüyoruz, Ayşe bir kaç Hocaya daha deneme yaptı ama Çırnazdan başka yiyen olmadı bu mini etek durumunu:)))

Ticaret lisesi çıkışlı olduğum için sayısal da zayıfım, matematiği 2. sene tekrardan aldım mesela. Ev arkadaşımız Sibel düz lise çıkışlı ve aynı sınıftayız. Biz ona muhasebede yardım ediyoruz, o da bize sayısalda yardım ediyor. Matematikten sınavdayız önümüzde oturuyor, gösterebildiği kadar gösteriyor, hatta kız kağıtlarımızı bile alıp doldurdu bir vize sınavında ama Ayşe'yle biz 2. sene tekrara kaldık. Tekrar dersi aldığımız okul da şehrin dışında kenarda, kendi dersimizden çıkıyoruz koştur koştur diğer binaya geçip matematik tekrarı alıyoruz. Bu arada bu binada inşaat bölümü öğrencileri var, ara sıra bizim binanın kantinine geliyor. Kantinde bunlardan biri bariz bir şekilde bizim masaya bakıyor ama kime baktığı belli değil, yanında da arkadaşı var çocuğun ismi de Aydın, çok yakışıklı bir çocuk , bizim Sibel de, Arzum Onan'a benzeyen boylu poslu manken gibi bir kız . Aydın bizim kantine girsin Sibel ne sandalye bırakıyordu devrilmedik, ne de kahve bardağı o derece tutkundu çocuğa.Öbür çocuğun kime baktığını tespit edemedik, yani insan gelir bir merhaba der falan çocukta hiçbir hareket yok, bizde çocuğun adını öğrendik ama biz ona bir isim taktık, geldi sünepe gitti sünepe:))

Neyse Matematikten bu bizim sünepede tekrar kalmış ama bizim tekrar sınıfında değil, diğer tekrar sınıfına giriyor. Sınava gireceğiz Sıfırcı Hüseyin geldi okula,hocanın lakapı böyleydi, hatta bizden önceki dönemlerde matematik sınav kağıtlarına hep sıfır verdiği için kendisinin kaplumbağa bir arabası vardı, öğrenciler bir kaç defa ters çevirmişler arabayı:)) Sınıfta herkesin sıralarda adı yazıyor hepimiz oturuyoruz, Ayşe ara sırada yanıma düştü, iyi dedik. Benim önümdeki boş sıraya da gele gele inşaattta okuyan bu sünepe lakabı olan arkadaş geldi oturdu, bana döndü sınavda kopya verirsin değil mi dedi, bunu duyan yan taraftan Ayşe

-aaaa sünepe konuştu:)))))))

dedi, ben bir kahkaha attım, Allahtan hoca yoktu daha sınıfta. Nihayet çocuğun ağzından 2 senenin sonunda bir kelime çıktı yani o da kopya verirmisin oldu:))) Neyse sınava girdik kağıdımı gösterebildiğim kadar gösterdim, kopyaları aldı, dersten geçtik okulu bitirdik.

Bir diğer kopya olayı da bende ters tepti. Yanılmıyorsam pazarlama dersi olabilir. Yine sıra numarasına göre oturduk hocayı bekliyoruz, ben çalışmışım dersime kopya hazırlığım yok. Önümde Aynur diye bir arkadaş vardı o geldi oranın da yerlisi oluyor. Özlem çalışamadım akşam mal geldi mal ayırdım yardım et bana dedi. Tamam gösterebildiğim kadar gösteririm dedim. Kızın aileside benim ailem gibi pazarcı yalnız onlar meyve sebze satıyorlar, kimbilir kaç saat kaç kasa mal aktardı kız. Neyse sınavda iyi geçti benim 70-80 lik kağıt verdim, ara ara da Aynura gösterdim. Bu dersin sınav sonuçlarının açıklanacağı hafta ben perşembe gününden otobüse bindim eve geldim. Pazar günü de tekrar Çanakkale'ye döndüm. Yemek hazırladık, oturduk yiyoruz Ayşe pazarlamacı açıkladı mı sınav sonuçlarını, bu duraksadı yok dedi üstünde durmadım. Pazartesi okula gittik, kantindeyiz Aynur geldi Özlem çok özür dilerim,  hocaya açıkladım ama beni dinlemedi dedi. Neden bahsediyon dedim Pazarlama sınav sonucuna bakmadın mı dedi? yok dedim git bir bak gel dedi. Gittim baktım benim sınav sonucum kocaman bir 0:)) Aynura baktım 78 kantine döndüm nasıl olur dedim, Aynur hocaya açıkladım, Özlem benden değil ben ondan çektim dedim ama beni dinlemedi dedi. Şoklardayım meğer Aynur noktasına virgülüne kadar benim cümlelerin aynısını kullanmış. Düşünüyorum 2. vize final iyi de alsan bu işin sonu ders tekrarına gidiyor, okul 3. seneye sarkacak. Yapılabilecek bir şey yok 2. vize yüksek puan, final yüksek puan ama dersten kalıyorum. Bir gün hoca derse girdi geç dedi öğretmen kürsüsüne kurtarma yazılısı yapıcam seni. Geçtim kürsüye oturdum soruları verdi, hoca sınıfa ders anlattı ben soruları cevapladım, 90 lık cevap kağıdı vererek bu derste tekrara kalmaktan kurtuldum:))

 


 

 



21 yorum:

  1. Aynur'da hiç cenval değilmiş canım, azcık değiştir de yaz cümleleri demi ama :D

    YanıtlaSil
  2. Ben de kopya çekemezdim özlem :)
    Lise de felsefe dersinde bir çekmeye çalışmışlığım var onda da yakalanmıştım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de ilk defa denedim coğrafyada hoca yakaladı:))

      Sil
  3. Dersi hakkınızla geçmişssiniz :) hiç kopya çekemedim okul hayatım boyunca inanır mısınız kafamı oynatamazdım yakalanırım diye çok korkardım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende öyleydim kağıt olarak kopya hazırladığımı hiç hatırlamıyorum, sözelim iyidir ezber yaparım o derslerden değil ama sayısaldan mecbur kaldık.

      Sil
  4. Merhabalar.

    Kopya çekme anılarınız ila ilgili hazırlamış olduğunuz yazıyı okudum. Kopya çekmenin bir de eğlenceli tarafı vardır ve onu siz de yaşamışsınız. Ancak kopyayı sizden alan arkadaşınızın sınav kağıdı notu yüksek, sizin ki ise sıfır. Hocalar böyle durumlarda kimin kimden kopya çekmiş olabileceğini karıştırmaması gerekirdi. Ancak, hoca aslında kimin kimden kopya çektiğini iyi biliyordu, burada kopya çekeni değil de kopya çekilmesine yardım edeni mi cezalandırmış oldu?
    Bileğin hakkıyla alınmış bir notun değerinin bir başka olduğunu siz zaten biliyorsunuz.

    Kopya çektiğimi hiç hatırlamıyorum ama, öyle kopya çekecek kadar uzun boylu bir okul hayatım da olmamıştı zaten. Ancak sınav esnasında arka ve ön sırada durumu iyi olan arkadaşlarımızdan yardım alırdık. Selam ve saygıalrımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoca belki de kopya çektirdiğimiçin beni cezalandırdı:))

      Sil
  5. Ayak parmağıyla sayfaları çevirmeye takıldım ben:) Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama arkadaş bu şekilde okul 2. si oldu düşünün bu konuda çok marifetliydi.

      Sil
  6. Lisede bir kere çevremde oturanların hepsi benden çekmiş, benim haberim yok :D

    YanıtlaSil
  7. Ben çok korkaktım hiç çekemezdim, kopya adına girişimim elime yazmaktan ibaretti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kızlar bacaklarına yazardılar etek giyerlerdi çünkü:))

      Sil
  8. öğrencilerleee başa çıkamaz yaa öğretmenleer işteee :)

    YanıtlaSil
  9. İsim - soyisim yazmadan soruları yanıtlayıp arkadaki arkadaşıyla kağıtları değişen gördüm. Arkadaşı sadece adını yazıyor, sınavı tamam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bizde matematik sınavinda yapmıştık onu:))

      Sil
  10. Bu konuda pek girişimim olmadı korkaktım, birkaç defa teşebbüsüm olmuştu lise sonda ama böyle değil daha basit şeylerdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben lisede yakalanınca korktum bir daha çekmedim ama yüksekokulda matematikten geçmek için mecbur kaldım ama genelde gösteren taraf bendim.

      Sil