İZLEDİKLERİM 2021/10

13 Mart 2021

 

 

 
ARKADAŞ (2019)
 
 Nicole’ün yaşamak için sadece altı ayı kalmıştır. Hastalığı nedeniyle karısının öleceğini öğrenen Matthew, büyük bir yıkıma uğrar. Onları bu zorlu dönemlerinde yalnız bırakmak istemeyen Matthew’ın en yakın arkadaşı, destek olabilmek için çiftin evine taşınmaya karar verir. Arkadaşlarının eve taşınmasının etkisi ise, onların hayal ettiklerinden de fazla olur.
 
Esquire dergisinde yayınlanan The Friend: Love is Not a Big Enough Word makalesinden ilham alınmış, gerçek bir hikaye... Fakat ben pek bir duygu alamadım.
 

LAND 2021
 
Avukat olan Edee Mathis, yaşadığı trajedinin ardından büyük bir yıkıma uğrar. Ayakta kalmak için çabalayan Edee, vahşi ormanda bulunan bir kulübeye yerleşir. Zorlu geçen kış, onu her an öldürebilecek vahşi hayvanlarla karşı karşıya olan Edee, burada nasıl hayatta kalınacağını öğrenmeye çalışır. Edee’nin yolu bu sırada yerel bir avcı ile kesiştiğinde, kendi şeytanları ile yüzleşmek zorunda kalır.  
 
Tek başına doğada bir yaşam düşünenler izleyebilir.
 
 
LITLLE BIG WOMAN (2020)

Joseph Hsu'nun büyükannesinin gerçek hayat hikâyesinden tasarladığı ilk filmi, ilişkilerinde ve evliliklerinde mücadele eden bir kadın ve ailesi hakkında sessizce yıkıcı, ama iç açıcı bir hikâye. Başarılı, bekâr bir anne olan Sho-ying (Shu-Fang Chen) 70. doğum gününde; uzun süredir kayıp olan; kocası Bo-chang'ın ölümüyle ilgili şok edici haberi alır. Daha kötüsü, son nefesine verene kadar yanında başka bir kadın olmasıdır. Şimdi Sho-ying, acı-tatlı anılar içinde, üç kızının karmaşık duygularıyla birlikte, kocasının sevgilisinin ansızın ortaya çıkışıyla da uğraşmak zorundadır. (44. Hong Kong Uluslararası Film Festivali)  
 
İzlenebilir bir aile filmi 
 

HESAPTA AŞK 2016
 
Ezgi internette tanıştığı sevgilisiyle buluşmak için gizlice İstanbul'a gitmeye hazırlanır. Durumdan bihaber annesi ise fırlama erkek kardeşini de onun peşine takar. Sosyal medyada tanıştığı sevgilisini görmek için İstanbul'a kaçmayı planlayan Ezgi'nin yakın arkadaşı Didem ile yaptığı plana, anne zoruyla kardeşi Musti'yi dahil etmek zorunda kalmasıyla karışan tatil planları, İstanbul'da hayatlarının sürprizi ile karşılaşmaları ile devam ediyor. Ezgi ve Mert’in sosyal medyada başlayan aşkları, günümüz gençliğinin sosyal medya yaşantısına gerçekçi bir bakış açısı sunuyor.
 
Basit izlenir bir film.
 

DIA 2020
 
Dia filmi, içine kapanık genç bir kızın hikayesini beyazperdeye aktarmaktadır.Üniversite arkadaşlarından Rohith’e aşık olan genç kız içine kapanık biri olduğu için sevgisini ifade etmekde zorlanır.Romantik ve dram türündeki film size genç bir kızın duygusal yolculuğunu gösterecektir. 
 
Sonu böyle bitmemeli denecek bir güzel filmdi. 
 

 LES QUATRE CENTS COUPS - 400 DARBE (1959)
 

Dokuz buçuk yaşındaki Antoine ceza olarak aldığı ödevi yapamaz ve ertesi gün okula gitmekten korkar. Arkadaşı René ile birlikte okulu kırıp haytalık yaparlar. Antoine, öğleden sonra sokakta annesini başka bir erkeğin kollarında görür ve alt üst olur. Okula dönünce içinde bulunduğu ruh halini etkisiyle mazeret olarak annesinin öldüğünü iddia eder. Antoine'ın anne ve babası okula geldiklerinde gerçek ortaya çıkar. Cezalandırılmaktan korkan küçük kahramanımız bu kez akşam eve gitmekten korkar. Geceyi sokakta geçirirse de ertesi gün yakalanır ve ev hayatı tekrar başlar. Annesinin ölümüyle ilgili yalanından ötürü Antoine'a hala garezi olan öğretmeni ona ve René'ye 8 gün okuldan uzaklaştırma cezası verir. İki kafadar durumu ailelerine açıklayamayacakları için evden kaçmaya karar verirler. Amaçları denize ulaşmaktır. Ama paraları yoktur. Bunun üzerine Antoine gece babasının bürosuna gidip bir daktilo çalmak ister. Ne planlar istendiği gibi gider, ne dertler biter... Fransız sinemasına yeni bir soluk getirmek için kolları sıvayan genç ve çok bilmiş Cahier de Cinema tayfasının en cesurlarından olan François Truffaut, 400 Darbe ile sadece biçimsel anlamda değil, içerik olarak da tokat gibi bir filmle çıkagelir ve tüm dünyada ayakta alkışlanır. Yeni Dalga'nın bu en müstesna yapıtıyla, 1959 yılında Cannes'da En İyi Yönetmen ödülü ve New York Film Eleştirmenleri'nden de En İyi Yabancı Film payeleri geliverir. Elbette bu, Fransız sinemasının on yıllarca sürecek temsilciliğini yapma onurunun yanında hiç bir şeydir. Meraklı okurlarımız için, '400 darbe'nin Fransızcada 'okul kırmak' yerine kullanılan bir deyim olduğunu da ekleyelim.

 

Film çok eski bir film. 1959 yapımı, siyah beyaz bir film. Filmin mesaj  çocuk karakter üzerinden verilmiş , eğitim sistemi, öğretmen tutumu, mağduriyet yaşayan öğrenci, ilgisiz anne baba tutumu, ikilemde kalan bir çocuk ve dahası...

 
 
KIŞ MASALI 2014 
 

Birini ölmemesini sağlayacak kadar sevmek mümkün müdür? Peter ve Beverly´nin aşkı 1916 yılında New York şehrinde başlar. Peter Lake, İrlandalı bir ailenin oğludur. Aynı zamanda bir hırsızdır. Yine bir kış günü hırsızlık yapmak için girdiği bir evde Beverly´i görür ve ilk bakışta aşık olur. Ne yazık ki Beverly kısa bir süre sonra hayatını kaybeder. Peter bu olaydan sonra bir mucize yaşar ve kendisini günümüzde bulur. Kim olduğunu ve nereden geldiğini hatırlamıyordur. İçindeki acının kaynağını bulmak için geçmişini araştırmaya başlar.

 
yani bence izlenebilir bir kıvamda 
 
FİLMDEN BİR REPLİK
 
 Gerçek aşk kaybolduğunda 
Hayatın anlamı da kaybolur
Amaçsız kalırız
Ama kaderimiz devam eder
Ne için yaratıldığımız daha keşfedilmemiş olabilir
ve 
Çok uzunca bir süre kaderimizi bulma yolculuğu zamanının kendini bile yenebilir. 

15 yorum:

  1. "İzlediklerim, okuduklarım" yazılarını görünce bir tuhaf oluyor, biraz da kendimi cahil hissediyorum galiba:-)) Çoğu film, dizi ve kitapları okumamış olduğumu görmek ilginç bir duygu. Yakında bunların hepsini not alacağım bir ajanda edinmeye karar verdim:-)) Mutlu pazarlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle hissetmeyin herkesin ilgi alanları farklı, bende gezi yok mesela onu da gezen arkadaşlardan tamamlamaya çalışıyorum.

      Sil
    2. Teşekkür ederim:-)

      Sil
  2. hong kong ve hint e bakayıııım :) dört yüz darbe nin devamı olan filmler de var, antoine büyüyor, üç dört film :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o filmleri biliyorsan yazsana deep izlemek isterim

      Sil
    2. stolen kisses (çalınmış buseler, çalıntı öpücükler)
      domicile conjugal (bed and board/ev hali)
      love on the run (kaçan aşk)
      bir de kısa film var o da;
      antoine and colette

      :)

      kısa film dışında öbürlerini izledim, hepsi güzel :)

      Sil
  3. Çok güzel paylaşımlar gerçekten teşekkürler, izlemedim hiç birini ama not aldım :) Bu yazı dizisini seviyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keyifli seyirler, hepimiz birbirimize bir şeyler katmak için burdayız.

      Sil
  4. malezya endonezya pakistan dizileri izlesene, filmlerini de :) onlarda öpüşme bile yok. çok seviyorum bu üç ülkenin dizilerini filmlerinii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatak sahnesi girdimi o film benim için bitiyor:))

      Sil
  5. land i çok merak ediyorum... bir gün öne alıp izlemeliyim...

    YanıtlaSil
  6. Güzel filmler buluyorsun, biz de hazıra konmak kalıyor. Gerçek hikâyelerden ilham alınanlara özel ilgim vardır:) Teşekkürler..

    YanıtlaSil