OKUDUM KİTAP 2022/21 AY IŞIĞIM

19 Nisan 2022

 

 

*Bu dünyaya sıkıştırıldık biz. Ya öncesinde daha mutluysak? Ölünce nereye gidecek bu ruh dediğimiz. Böcekler kemirirken o bakmalara doyulmayan yüzünü, ne hissedeceksin Eşref? Hiçbir şey ha, nereden biliyorsun? Ya burası başka türlü bir yerse? Hiç düşünmediğimiz ve düşünmek bile istemeyeceğimiz bir yerse. Doğumla ölüm arasına sıkıştırılmış kendi cehennemini yaşayan zavallılarsak. Acı için, ıstırap için gönderildiysek buraya? Altmış-yetmiş senelik bir ömür için çok değil mi bu kadar eziyet. Ve yaşlılık ne çabuk gelip ne uzun sürüyor da, gençlik ne kısa. Böyle olmaz Eşref. Peki, ben bir daha gelecek miyim bu dünyaya? Ona da yok dersiniz siz değil mi?*

Özlem Binel, saflığın gölgesinde aşkı ve tutkuyu anlatırken Kurtuluş Savaşı mücadelesini de romanının arka planına koyuyor. Binel, Ay Işığım romanıyla aşkın ve mücadelenin büyüttüğü hayatlara dokunuyor.

 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Devam kitabı imiş, ilk önce aynı yazarın SIR BENDE kitabını okumak lazımmış. Kütüphaneye yeni kitaplar gelmişti onların arasından seçmiştim. Sır bende kitabı da envanterde gözüküyor, onu da yakın zamanda alıp okuyacağım.

Kesinlikle okumaktan pişman olmayacağınız bir kitap.. Eşref Atatürk'ün telgrafçısı seçilmiş vatani görevi yüksek bir kişi. Feride vefat etmiş bir şeyhin eşi. İkisi arasındaki tasavvufi aşk konu ediliyor. Kitapta Mustafa Kemal ATATÜRK'te var.

En kısa sürede ilk kitabı da okuyacağım.

 

KİTAPTAN ALINTILAR;

Biter miydi şarkılar? Bir kez söylemeye-çalmaya başlayan için sonsuz olmaz mı, insanı okyanuslar ötesine, zamanların dışına götürüp getirmez mi?

*****

Ahlak din bilgisinden önemlidir.

*****

Biter miydi şarkılar? Aşığın aşkına ilaç şarkılar, son bulur muydu? Bir şarkı, zamanları yakın, mekanları bir etmezmiydi?

*****

Sev beni denir miydi? Sevgi istenince verilir miydi?

*****

Aşkın gizli dili mendildir?

*****

İçinde yaşanmayan evlerde tuhaf bir koku olurdu. Bekleme kokusuydu o.

*****

Hırçınların aşağı doğrudur yaş çizgileri.

*****

Ne işi var kırıla kırıla kalbimizin elin elinde?

*****

Her aşk güzel başlar. Kimse acıtacağım canını, kalan ömrünü mahvedeceğim diye gelmez yanına.

*****

Sevmek elbette herkesin hakkıydı. Ama dengin olmayan birini sevince, ıstıraptı.

*****

Sen ölürsün geriye sesin kalır. Önce dinleyenlerin kulaklarında sonra gök kubbede asılı. Dünya durdukça sesin durur. Ahrette o döner, cevaplar soruları. Hangisi yalan, hangisi gerçek sesin anlatır, sen izlersin.

*****

 Gezerken öğrendikleri başkadır insanın.

*****

Evliyaların kendine has kokusu olur.

*****

Nazar haktır, demiş Peygamberimiz. Nazar insanı mezara, deveyi kazana koyar demiş büyüklerimiz.

*****

Seni sevmeyen için ettiğin dualar, dilekler tutar mı sanırsın? Seni seven kalpte rahat edersin güzel kızım.

*****

Öğretilmemiştir nasıl sevileceği. İnsanlar çok sevilmekten korkar.

*****

Hangi makam hangi hastalığa iyi gelişr tespit edilmiştir. Uşak makamı, kalp, karaciğer, sıtma ve mide hastalıklarının ilacıdır. Nevâ makamı gönül okşayıcıdır. Kötü düşünceleri uzaklaştırır. Hüseyni makamı, ferahlık verir ateş düşürür.

*****

Makamlar günün belli, zamanlarında etkilidir. Hüseyni makamı sabahleyin, nihavent makamı öğleyin dinlenmeliymiş. Farabi ise makamları etkisine göre sınıflandırmıştır. 'Rast, neşe ve huzur verir; hicaz alçakgönüllülük' 

*****

Parfümde üç nota vardır. Birincisi üst notadır ki biz buna tepe noktası deriz. Burnumuza gelen ilk kokudur ve 3-5 dakikada kaybolur. Orta nota kalp notasıdır. Kalp notası, kokunun ruhudur ama kalıcı uzun değildir. Ve sonuncusu dip nota ise  teninde kalan, saatlar sonra bile kokusunu aldığındır.

*****

"Kale haza fıraku beyni ve beyneke, bu benim seninle aramdaki ayrılıktır." Kehf suresini okuyordu Eşref. Şeyhi yıllar önce, "korktuğun hallerde yada senden uzak durmasını istediğin kimseye bu niyet ile okumalısın" demişti.

  

KİTAPTAN MÜZİKLER;

 



 

 

 

 

4 yorum:

  1. "Ve yaşlılık ne çabuk gelip ne uzun sürüyor da, gençlik ne kısa." ne kadar doğru.

    YanıtlaSil
  2. hem tarih hem aşk filan vardır yani hoş konu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. serinin 2. kitabı imiş ilk kitapta da çerkez sürgünü ve aşk varmış onu da alıp okuyacağım kütüphaneden...

      Sil