OKUDUM KİTAP 2022/27 TİAMAT

29 Nisan 2022

 

 
“Başlangıçta her şey soğuk, boş ve anlamsızdı. Kutsal Rüzgâr sular üzerinde okşar gibi anaforlarla esiyor, güneş ve ayın, burçlar ve yıldızların henüz yaratılmadığı zifirî gecede, gözleri mucizevî bir dokunuşla açılmış halde bizzat kendini, yani karanlığın yine ta kendisini gören kör tabiatı sanki teselli ediyordu. Onun uyanıp cisimleşmiş hâli olan diğer çelik canavarın belirsiz silueti ise satıhtaki zayıf aydınlığın hemen altında âdeta kımıltısızdı.” İhsan Oktay Anar’ın derin denizlerde kurduğu âlemde, o belirsiz, kımıltısız siluetin hem içinde hem dışında, olağanüstü bir hikâyede, hikâyeyiz. 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;

Yazarın okuduğum ilk kitabı, kitap içerisinde hem dini terim hemde küfürü bir arada nasıl bağdaştırmış yazar anlayamadım. Kısa ve akıcı bir kitaptı. Konu 1915 yılında, savaş zamanında, Osmanlı denizaltısının, bir şilep bulmasını ve bu şilepte bulunan ganimetlerle beraber bir sandığında, denizaltına getirilmesini ve akabinde pişmiş tavuğun başına gelmeyenlerin denizaltı mürettabatının başına gelmesini konu alıyor.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Yanlış, yalan ve abes ne varsa, akla nâmahrem değil mi?
*****
Tavşan yada tazı değil, hızlı koşan kazanır.
*****
Akıl, hayatı sürdürme kabiliyetine denir.
*****
Deliler Allah kulu değil mi?
Deliler cennete gider mi?
İman üzere delirdiyse gider.
Kafirken delirdiyse haşa olamaz.
?????????????????????
*****
Aptal akıllıyı, akıllı da aptalı öngöremez.
******
Galipken zalim, mağlupken mazlum olma.
*****
Üstün asta yaptırma yolu emir vermek iken, astın üste yaptırım yolu bilgi vermekti.
*****
  

4 yorum:

  1. Yazarı merak ediyorum ama henüz okuma fırsatım olmadı. Bir arkadaşım bu kitabını hediye etmişti. Başlamak için iyi bir tercih olur mu sizce? Sizin de ilk kitabınız olduğu için fikrinizi almak istedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence olabilir ilk başta biraz toparlayıncaya kadar zorlandım ama hoşuma da gitti hayalet filan güzeldi...

      Sil
  2. Yazarın dili farklıdır, Puslu Kıtalar Atlası'yla başlamanızı önerirdim. Ama her kitabını ben de okumadım. Tiamat'ı merak ediyorum. Bu da diğerleri gibi biraz karışık akıyor sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben söylediğiniz kitabı da edinmeye çalışcağım.

      Sil