OKUDUM KİTAP 2022/24 DENİZ KABUKLARI MEVSİMİ

23 Nisan 2022

 

 
 
Minik kızım, güzel meleğim Gemma, bir daha bana dönmemek üzere kaçırıldığı gün henüz iki aylık bir bebekti. Aynı gün, içimdeki yaşama sevinci de bir daha dönmemek üzere beni terk edip gitti. Gemma’yı kaybettikten sonraki tüm günlerim, hatta yıllarım, onu aramakla ve ondan en ufak bir iz bulmayı bekleyerek geçti. Her sene, kızımın doğum gününde sahile gidiyor ve kızım için yazdığım bir mektubu bir cam şişe içinde denize bırakıyordum. Belki bir gün, dalgalar onu bana geri getirir diye… Derin bir nefes alıyordum, belki kızımın kokusu denizin kokusuna karışmıştır diye… Bebeğinin babası Alan, kızları Gemma’yı kaçırıp kayıplara karışmıştı. Verity, kızını bulmak için tüm acısına rağmen ayakta kalmak zorundaydı. Hayat devam ediyordu, ancak Gemma’nın boşluğu ne yaparsa yapsın dolmuyordu. Verity yine de, bir gün kızına kavuşacağına dair umudunu hiç yitirmiyordu. Çaresiz bekleyiş sürerken, Gemma’nın ortadan kayboluşu gibi aniden gelen bir telefon, Verity’nin içinde on altı yıldır sönmeyen ateşi söndürecekti. Gemma sonunda bulunmuştu. Verity, hayatının en güzel haberiyle mutluluktan uçarken, babası tarafından kaçırılan ve yalanlarla dolu bir hayat yaşayan Gemma’yı zor günler bekliyordu.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Yazarımız bebek kaçırma konusunu ele almış. Gemma daha iki aylık iken babası tarafından kaçırılır ve babasının kurduğu hayatta on yedi yaşına kadar onunla birlikte yaşar. Annesi Verity aylarca kızını aramasına rağmen bebeği ve babası sırra kadem basmıştır. Kızını bulamaz. Gemma'nın babası bir gün sonunda cezaevine girer ve yetkililer Gemma'yı annesine teslim ederler. Ama Gemma yalanlar üzerine kurulu dünyasından bir anda koparıldığı ve yaşadıklarının aslında gerçek olmadığını öğrendiğinde çok asileşir. Verity için kızını geri kazanma savaşı başlamıştır. 
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Her zaman şansına güvenemezsin.
*****
Çocuklar örnekleri görerek öğrenirler.
*****
Hayat dayanabileceğinden fazlasını yüklemez insana.
*****
Her şey yerinde güzel.
*****
İsimlerimiz benliklerimizin derin bir parçasını oluşturur.
*****
İyi niyetli insanların hakkını vermelisin.
*****
Nefret  çirkin bir şey. Genelde dönüp dolaşıp sahibini bulur.
*****
Kurabiyeler her zaman, karanlık bir günü aydınlatır.
*****
Orantısında şaşma olmayan, hiçbir mükemmel güzellik yoktur.
*****
Sanat hayatımıza güzellik katar. Ayrıca sanat bizi birçok şey hakkında farklı düşünmeye zorlar. Tembel önyargılarımızı, düşünülmüş fikirlere çevirmemizi sağlar. Etrafımızdaki dünyanın, başka kültürlerin farkına varmamızı sağlar.
*****
Aile büyüklerine saygılı olmak gerekir.
*****
Kahvenin herkesi sakinleştirdiği söylenemez.
*****
Her zaman başka bir seçenek vardır.
*****
Yaptıklarınızın muhtemelen değerini bilemeyecek birisi için sürekli kendini feda etme fikri bana gülünç geliyor.
*****
Bazı insanlar böyledir; sınırları yoktur ve başka insanların sınırlarına da saygı gösteremezler.
*****
Yanınızda sevginize muhtaç biri olduğunda, ve ilginize, gidenin ardından üzülüp takıntı yapacak daha az vaktiniz olacaktır.
******
Sevgisiz büyüyen bir çocuk, mutlu ya da başarılı olamaz.
*****
Her insan kederi bilir; hayatımızın bir safhasında mutlaka onu deneyimleriz ve ayrıca çoğu insan sağlıklı derecede empati yeteneğine sahiptiri yani kendileri yaşamamış olsalar da bir başkasının acısını bir dereceye kadar hissedebilirler.
*****
Kederin derecelendirilmemesi gerektiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bazıları için bir arkadaşı kaybetmek, bir çocuğu kaybetmek kadar yıkıcı olabilir; bazıları için evcil hayvanlarını kaybetmek dünyadaki en büyük acı olabilir. Başkalarının acılarına saygı duymamız gerekir.
*****
Her zaman tercihler dikkate akınmalı.
*****
İnsanlar kolay kolay değişemez.
*****
Geçmişin gölgesinde çok uzun süre yaşayamazsın. Bizi mutlu ya da mutsuz eden şimdi yaşadıklarımızdır. Ve geleceğimizi belirleyen de şimdiki hayatımızdır.
*****
Zaman büyük ilaç.
*****
Birinin aileden olması, aileden olmayan birinden daha değerli olduğu anlamına gelmez.
*****
Çocuklar, yetişkinlerin ne zaman yapmacık davrandıklarını hemen anlar.
*****
Bazı insanlar iyi işler yapmaya başlayıp yarıda bırakmakla meşhurlardı. Ve ellerini uzattıkları kişileri, bir süre aydınlığa çekip sonra eskisinden daha kötü bir hayata terk etmekle.
*****
Hisler genelde mantıklı değildir.
*****
İyi şeyler gibi kötü şeyler de nesiller boyunca aktarılırdı.
*****
Çocuklar, biyolojik anne babaları olmadan da büyüyebilirler.
*****
İnsanlarla dış görünüşleri yüzünden dalga geçmek doğru bir davranış değildi.
*****
Eğer bir insanı seveceksen ya da onunla arkadaşlık edeceksen, onun sınırlarını kabul etmen gerekir. Sevdiğin birini kusurlarından dolayı cezalandıramazsın.
*****
 

1 yorum: