OKUDUM KİTAP 2022/28 SOFRA HAZIR CANCAĞIZIM

29 Nisan 2022

 

 
Çocukken sevdiğim şeylerden biri, pastel boya ile yumurtalara göz ve gözlük çizmekti. Yumurtalara çizdiğim gözlerin kendi gözlerim olduğunu düşünürdüm o zamanlar hep. Kırılırlarsa kör olacağımdan korkardım. Şimdilerde bazen buzdolabında bana bakan yumurtalarla göz göze geliyor, gülümsüyorum. Onlara kaş, göz ve ağız çiziyor, sonra yine gülümsüyorum. Gözlerim, geride bıraktığım uzun yıllar nedeniyle bozulmaya başlamış olsa da buzdolabını her açışımda gördüğüm yumurtalar bana hâlâ çocukluğumu ve sevdiklerimi hatırlatıyor çünkü,” diye yazıyor B. Funda Süzer ve mutfaklarda geçen anılarını olağanüstü hikâyelere dönüştürüyor. Nar yemek için senede bir gün çocuklarının ruhlarını bahçeye toplayan bir kadın… Sahanda pişmiş yumurtanın sarısı gibi doğan güneş… Bir yemek kitabının sayfaları arasına dağılmak için, terziliği bırakmış olan bir annenin dikiş kutusunda bekleyen düğmeler… Freni patlamış, boş çuvallarla dolu bir kahve kamyonu gibi gelen “Çaydanlık Fırtınası...” Evde ne zaman bu Rumeli yemeği yapılsa, Bektaşi bıyıklarının kenarındaki çorba damlaları hatırlanan dayı… Gökyüzü, içinde domates kaynayan kazanın karası rengini aldığında, prova mankenine giydirilmiş gelinliğin üstüne sıçrayan domates suyu…
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Aile hikayeleri ile süslü güzel bir yemek tarif kitabı idi.
 
KİTAPTAN TARİF;
 
KIŞ TÜRLÜSÜ
 
250 Gr kuzu kuşbaşı
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy kereviz
500 gr pırasa
1 adet havuç
2 adet orta boy patates
3 adet orta boy domates
125ml zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
500-700 ml su
1 tatlı kasığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
 
Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağında beyazlayana kadar kavurun. Etleri ilave edip etler suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Pişen etlerin üstüne salça ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyip 5 dakika kavurun. Ayıklanıp doğranmış sebzeleri tencereye ilave edip su koymadan 5 dakika daha kısık ateşte kendi suyunda pişirin. Suyunu çekince azar azar sıcak su ilave edip 30-40 dakika pişirin.
 
UN KURABİYESİ
 
250 gr tereyağı
75 gr minik taneli dövülmüş fındık
150 gr pudra şekeri
350 gr un
 
Tereyağını oda sıcaklığına getirin. Yumuşamış tereyağının içine fındık, pudra şekeri ve unu ilave edin hamur yapın.
yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisinde önceden ısıttığın fırında 12-15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpin.
 

6 yorum:

  1. Un kurabiyesi çok severim:) Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Böyle tarifli edebiyat kitaplarını seviyorum. Bende de Mutfak Sesleri diye bir kitap var, samimi bir dilde yazılmış, çok hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu tür bir kitabı ilk defa okudum güzeldi.

      Sil
  3. Yumurtalarla olan hikayeniz ne tatlıymış, okurken beni de gülümsetti. :)
    Tarifleri hikayeleştirme fikri de hoşmuş, kitabı merak ettim. Paylaştığınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birşey değil, yumurtalar ile ben birşey yapmadım kitabın önsözü o

      Sil