OKUDUM KİTAP 2022/23 SMYRNA'NIN SIRRI

20 Nisan 2022

 

 
 Nevbahar, yıllar sonra Besse’nin romanını yazmaya karar verdi. Yazarken de fazla bir şey değiştirmemeye çalıştı. Yalnız ülkeleri, şehirleri, isimleri, hayatları biraz karıştırdı. Fakat romana nasıl bir son yazsam diye telâşlandı. Göle düşme mi deseydim, diye düşündü. İnsanların, roman kahramanının Besse olduğunu bilmesini istemiyordu. Evde kalp krizi ya da beyin kanaması geçirerek mi ya da bileklerini keserek mi, ağaca kendisini asarak mı yahut uçurumdan atlayarak mı, diye bocaladı. Çok sevdiği arkadaşının acı ölümü üzerinden uzun yıllar geçse de, hatırlayan birileri çıkabilir, deyip, tasalandı. Kıyamadı arkadaşına. İnsanların diline düşmesini engellemeye çalıştı. Yazılamayanları, o da sürdürdü…
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 

Mine Alpay Gün’den okuduğum ilk kitap. Anadolu’da başlayan bir hayat hikayesi. İzmir’den İsveç’e uzanan bir kader romanı..  Kitapları çok seven, okulunu okumayı çok seven, fakir bir kız Besse kahramanımız. Hayallerinde üniversite okumak varken, evliliğe itiliyor ve mecburen kabul ediyor . Köyden İzmir şehrine doğru yol alıyor. Fakirlik, zorluk, dört çocuk ve zoraki yürütülen bir evlilik..
Hayata karşı hırslı olan Besse çok zor zamanlar geçiriyor. Hayatının ilk dönemi fakirlik iken, ikinci dönemi lüks bir hayat. Bu kitapta acı var. Sürükleyici bir roman. İki evlilik yapmış, ikisinde de aşkı bulamamış bir kadın. Bazı kısımlarda Besseye kızdığım oldu. Bazı şeylerin maddiyatla insanı tatmin etmediğini, insana en çok iyi gelen duyguların sevgi ve şefkat olduğunu okuyarak anlayacaksınız. Kitabın dili açık ve akıcıydı.. 80 ihtilalinde türbanlı kardeşlerimizin yaşadıklarına da dikkat çekilmiş kitapta.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Kişi düştüğü yerden ayağa kalkar.
*****
Başkasının mutsuzluğu üstüne mutluluk inşa edemezsin.
*****
Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onlarında sizin üzerinizde hakları vardır.
Sizin en iyileriniz, eşlerini ve çocuklarını dövmeyen, onlara iyi davranandır. Onlara iyilikle güzellikle muamele edin.
Hz. Muhammed Mustafa (sav)
*****
Kınayıcı olmayın, insanları kınamayın, bir kınayıcının kınadığı şeyi Allah ona göstermeden canını almaz. Kınadığınız şey başınıza gelmeden ölmezsiniz.
Hz. Muhammed Mustafa (sav)
*****
Aşk öyle bir haldir ki, kalbi hararetten yerinden çıkarır.
*****
Müminin niyeti davranışından hayırlıdır.
Hz. Muhammed Mustafa (sav)
*****
İslamiyet'i öyle diri yaşa ki, seni öldürmeye gelen sende dirilsin.
Sezai KARAKOÇ
*****
Şayet gelin pembe şeftali çiçeği oya takıyorsa, eşiyle çok mutlu olduğunu simgelermiş.. Başında mor menekşe oyası varsa, bu eşinin gözü dışarıda olduğuna işaretmiş. Eğer kırmızı biber rengi oya takıyorsa bunun anlamı da, kayınvalidesinin dilinin çok acı olduğunu anlatma çabası imiş.
*****
Ve dahi genç kızları yaşlı kimseye vermeyeler çünkü fitneye, fenâlığa sebep olur.
 
 
 

4 yorum:

  1. ayy izmir mi, not aldım, bulayım bu kitabı :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitaba benziyor, kütüphaneyi karıştırıp kitap seçmeyi ben de çok seviyorum :)

    YanıtlaSil