BLOGGER CANLANDIRMA PROJESİ MART 2023/34 CİNAYET A.Ş.

31 Mart 2023

 



 
 
“Polisiye Edebiyat’ın yükselen kalemlerinden Ayşe Erbulak, üretmeye devam ediyor ve son romanı Cinayet A.Ş. diğer kitaplarında olduğu gibi hem eğlenceli hem düşündürücü bir okuma keyfi vaat ediyor. Bu kez yıllarca yaşadığı Norveç’in polisiyesi ile Türk polisiyesini harmanlayıp okura şık bir sentez sunmuş.” Ahmet Ümit “Ayşe, ‘Bu romanda kahramanlarımın…. yaşamöykülerini ve insanların karanlık yanlarını keşfedeceksiniz’ demiş. ‘Katil kim?’ gibi sorular sormayacağız. Zaten o kahramanların bir kısmını (esas kısmını) tanıyoruz, Cinayet Sınıfı Başkanı’ndan. Sevgili yazarımıza o zaman, ‘Sen artık korkunç olmaya başladın,’ demiştim. Baktım Cinayet A.Ş.’nin arka kapak yazısının ilk cümlesi de ‘Fakat sen artık iyice korkunç bir hanım oldun.’ oluvermiş. Tanıdık katilleri, kendileri kurban olmuş ya da adaleti tecelli ettirmeye çalışan katilleri getirdin karşımıza. Canavar kediyi, korkunç üvey anneyi, sevgisiz geçen çocuklukları, gençlikleri, sıçanları, hatta Fırat'ın azgın sularını hatırlattın. Hikâyeleri farklı kişilerin ağzından anlatsan da karakterleri inanılır kılmışsın, diyaloglar da su gibi akıyor. Ela ile Ali burada. Sadece onlar değil, başkaları da var: Norveç'ten ve Türkiye'den iki başkomiser dahil. İlk cinayet Norveç'te…" Sevin Okyay
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Sonu belirsiz olan bir polisiye kitabı okudum, sanki devam serisi gelecekmiş gibi idi. Kısa ve akıcı idi. Yazarın okuduğum ilk kitabı idi ve sonunun belirsiz olması nedeniyle bir daha okurmuyum bilemem.

KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Ne kadar az insan o kadar az sorundu.
*****
 Ben canavar değilim, hayat beni canavara dönüştürdü.
*****
İnsanlara en büyük kötülükleri hep en yakınları ya da en çok yardım ettikleri yapıyor.
******
Tam tersi, bir şeyi gizli yapmak istiyorsan herkesin gözü önünde yapman gerek.
******
 

KUZULARIN SESSİZLİĞİ 1991

Akademiden başarıyla mezun olmuş genç FBI ajanı Clarice Starling, kurbanlarının derilerini yüzen sapık bir katilin elinden bir kadını kurtarmaya çalışır. Clarice, katile ulaşmak için başka bir psikopat olan ünlü doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşır. Lecter’dan bilgi alabilmesi için önce onun güvenini kazanması gerekmektedir. 1992 yılında 7 dalda Oscar’a aday olan film, yönetmeni ve başrol oyuncularına altın heykelciği getirirken en iyi film ve en iyi senaryo uyarlaması dalında da ödüle hak kazanmıştı. 
 
 
Tek kelime ile muhteşem.. Kitabını da okuyacağım kısmetse.

LUTHER 2023  

Başarılı ama gözden düşmüş Londralı dedektif John Luther, çözülemeyen bir cinayeti aydınlatmak için hapisten kaçar ve sadist bir seri katilin peşine düşer. Luther: Batan Güneş, ödüllü efsanevi dizinin film olarak yeniden yorumlanan bir devamı niteliğinde. Korkunç bir seri katil Londra’ya dehşet saçarken, başarılı ama gözden düşmüş dedektif John Luther (Idris Elba) parmaklıklar arkasındadır. Zamanında yakalayamadığı siber psikopat şimdi onunla alay etmektedir ve Luther, yarım bıraktığı işi ne pahasına olursa olsun bitirmek için hapishaneden kaçmaya karar verir. 

Benim için güzel bir filmdi. Dizi devamı bir filmmiş 2010 yılında dizisi yayınlanmış.

18 yorum:

  1. Polisiye okuyan biri değilim, haliyle burda paylaştığın kitapları bilmiyorum ama polisiye okumak çok eğlenceli. Kuzularım sessizliği ise bir klasik yine de korku gerilim türünü sevmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet polisiye okumak iyidir ben de severim polisiyeyi

      Sil
  2. Muhteşem bir kitap ve yorum. Polisiye en sevdiğim türdür. Nisan ayını da dört gözle bekliyoruz. 🤩

    YanıtlaSil
  3. Filmi dönemine göre yargılayarak ben de beğenmiştim. Kitap konusunda her zaman mutlak son beklemesem de bir polisiye kitabı için bazı çizgilerin belirgin olmasını beklerim. Alttaki alıntıları beğendim. :)
    -İnsanlara en büyük kötülükleri hep en yakınları ya da en çok yardım ettikleri yapıyor.
    -Tam tersi, bir şeyi gizli yapmak istiyorsan herkesin gözü önünde yapman gerek.

    YanıtlaSil
  4. Ayşe Erbulak'ın kitabından yaptığınız alıntılara bayıldım :)

    YanıtlaSil
  5. kuzuların sessizliğini çok küçükken ailem film izlerken izlemeye çalışıp korktuğumu ve izlemeyi bıraktığımı hatırlıyorum sonra da bir daha izlemeye çalışmadım ama bir gün izlerim diye not ettiklerimin arasında :)

    YanıtlaSil
  6. aaaa ayşe erbulak hiç okumadım hemen aldım listeye saool :)

    YanıtlaSil
  7. Bu tür kitaplar sürükleyici biçimde yazılmışsa çok keyifli oluyor, bu da öyle gibi :)

    YanıtlaSil
  8. Polisiye diziler ve kitaplar tercih listemin alt sıralarında yer alıyor. Hayatın kendisi sanki heyecanlı diziler gibi.
    Alıntılarınız çok anlamlı.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Cinayet Aş kitabının en büyük handikabı sonu anladığım kadarıyla. Polisiye kitaplara asla dayanamadığım şey açık uçlu sonlar.

    Kuzuların sessizliği filmi beni sevdiğim yapımlardan. Antony amcamın tüyler ürperten performansı bambaşkadır. Paylaşım için teşekkürler ellerine sağlık

    YanıtlaSil