OKUDUKLARIM 2023/27 VE SEN KUŞ OLUR GİDERSİN

06 Mart 2023

 

 
Tarık Tufan varoluşsal yalnızlığımızın peşine düşüyor. Genç bir adam, kafası karışık, âşık, toplum denilen çemberin yavaş yavaş dışına çıkıyor. Sorular soruyor hayata, yaşamın önüne çıkardığı bilgeleri yüreğiyle dinliyor… “Seni saklıyorum, parmaklarını, ellerini saklıyorum, gülümserken kıvrılan dudaklarını saklıyorum, hoşça kallarını saklıyorum, bembeyaz yüzüne bir anda dolan şaşkınlıklarını saklıyorum. Sırf bu yüzden kalbim bir gün paramparça olacak.”  
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Bu yazarı severek okuduğumu belirteyim sırada bir kitap daha var okunacak.
Kendi hayat hikayesini ele aldığı bu kitapta yazarın iç dünyası psikolojik tahlillerle oldukça başarılı bir biçimde verilmiş.

KİTAPTAN ALINTILAR;

İnsan duygularının apaçık bir biçimde başkalarınca bilinmesini istemez sonuçta.
******
Geçmişi anlatmakla ne umar insan? Her şeyin yaşanmış ve bitmiş olmasının verdiği rahatlıkla, tüm olup bitenlerden bir şeyler öğrenebildiğini göstermek çabası mıdır bu? Kendisiyle, olaylarla yüzleşebilmek cesaretini kaybetmediğini ispatlamak mıdır başkalarına karşı?
Belki de içini boşaltmak.....
Başka hiçbir sebep olmaksızın, içini dökmek, kulak veren herkese.....
İnsan yaşadıklarının bilinmesini ister. Yaşananların olağanüstü şeyler olması, senaryolaştıracak kadar ilgi çekici olması da gerekmez
******
Her yalnızın aradığı bir fırsattır anlatabilmek. Birilerinin seni ilgiyle dinlediğinin mutluluğuyla biraz da eklemeler yaparak, bir temsilin içindeymişçesine anlatırsın. Dinleyenler bundan hiç olmazsa, başkalarının acısına tanıklık etmenin gizliden gizliye insana heyecan ve keyif veren tadını alabilirler.
Oturup birine anlatmak, televizyon ekranına yapışacak gibi izlemek, gazetelerin üçüncü  sayfasını neredeyse gözüne yapıştırarak okumak, acının en küçük ayrıntısını dahi bilmeye çalışmak, kendi acılarını unutmak için her türlü çabayı ortaya koyarken başkalarının acılarından keyifli bir yemek sonrası muhabbeti çıkarmak....
Başkalarının ölümlerinden, başkalarının amansız hastalıklarından, örtülü bir hazla, yalancıktan ifadelerle sohbete renk katmak...
******
İnsanlara bir şeyler anlatmaya çalışmak buharlı bir cama yazı yazmaya benziyor. Özenle yazıyorsun, apaçık belli oluyor anlattıkların. Sonra silinip gidiyor.
******
 Gerçeklik insanın şu ya da bu şekilde içinde bir bitki gibi yaşadığı ve yaşayacağıbir zindandır. Bunun dışındaki her şey- düşünce,eylem- sadece düşünsel ya da fiziksel bir oyalanmadır.
C. PAVESE
******
Hevesleri,beklentileri, erteledikleri, kursağında kalmış kelimeleri, kaçırılmış bakışları, gizledikleri, bitirilmemiş mektupları, susuşları ve istemsiz veda edişleriyle tamamlanmamış bir cümledir insan.
Yalnızlığıyla bile bir araya gelemeyecek kadar ıssız . . . Bütün bunlara rağmen hayat, yinede anlamlı bir cümle kurabilme isteğidir. İnsanın kendini tamamlayabilmesi isteği . . . Zaman içinde aşınmış, her şeye kırgın bir ruhun kendini onarabilme çabasıdır. 
******
Arayışlar insanı yorar.
Hele aradıkların, kendi içinde gizlediğin şeylerse yorgunluğun kat kat artar.
*****
İnsanın kurguladığı hayat hep yarım kalıyor.
Anlıyorum ki hayat hep beklenmedik şeylerdir.
Sen yürüyeceksin ve beklenmedik şeylere hazır olmanın çarelerini arayacaksın.
******
Bu dünya, herkesin kendi dünyasını kurabilmesine olanak verecek kadar geniş değil. Ortak kodları olan dünya prototipleri var ve insanlar bunlardan birine dahil olup kendi dünyamı kurdum diyebilir. Allah'tan, ideoloji denilen insanın en neşeli icatlarından birine sahibiz de "Kendi dünyam" projesine ilginç yanıtlar verebiliyoruz.
******
İnsan bilinçaltına itmeyi, unutmayı tercih eder.
******
Biriktirmenin ne anlamı var? Deli gibi didinip durmanın faydası yok. Ölüm var, ölüm!
******
Sıradan insanlar zaten birbirini buluyordu hayatın içinde.
*****
Ömür bir çay içimi kadar zaten.
******
Ölüm adil bir yargılanmanın ilk duruşmasıdır.
******
Doğrunun ne olduğunuı biliyorsan, onu taşımanın zorluklarını da göze almalısın.
******
Gerçeğe sahip olmak her babayiğidin harcı değil. Aklını, kalbini, bedenini sahip olduğun gerçeğin beklentilerine cevap vermek için kullanmalısın.
******
Hakikat gösterişe gerek duymaz. Sükunetli olmalısın. Bağırmadan, öfkelenmeden hakikati sahip olduğunca diğerleriyle paylaşmalısın. Tamamını kendine saklamaya çalışırsan ruhunu aşındıracak kadar ağırlaşır.
******
O kadar çok şey biriktiriyor ki insan.
******
Aşkı ve öfkeyi söyleyemediğinde insanın konuşmaya dair hevesleri de bir bir yok oluyor.
*******
Bir sevgili gittiğinde, ona baktığınız gözlerinizi de alıp gitmiştir. Bir sevgili gittiğinde , altında onunla dolaştığınız gökyüzünü de alıp gitmiştir. Bir kuş, bir sevgili…
İnsan kaybettikleriyle insandır.
******
İnsanın bazen akıldan geçmesi gerek. Akıl baştayken hikikatten uzaklaşmak da mümkün. Aklını bir kenara bıraktığında hakikat elinden tutar insanın.
******
Sevinmek ya da yerinmek için gaybı bilmek gerek. Tevekkül iyidir.
******
İnsanın yorgunluğunu atabilmesinin tek yolu kendi yatağında derin bir uyku çekmesidir.
******
Mutsuz değilim aslında. Kendimi iyi hissediyorum. İnsanın gözle görülür bir şeyler imal etmesi çok güzel. Heyecan verici. Bir şirket odasında soyut değerler üreterek kafa patlatmaktansa, elinde bir şeylerle uğraşmak çok daha keyifli. 
******
Susuyor olmam acı çekmediğim anlamına gelmez.
******

Konuştuğum bir çok şeyi iş olsun diye konuşuyorum. Başka yerlerdeyim aslında. Paramparçayım. İyi değilim. Hiçbir şeyim olmadığını söylerken doğru söylemiyorum. Aslında iyi değilim. Bütün bunların ne zaman başladığını tam olarak bilmiyo­rum . Ancak yaşanan bazı olaylar, şimdi hissettiklerimi daha da güçlendirdi. Bir zamandan sonra kafamda biriken şeylerin önü alınamaz hale geldi. Gün geçtikçe arttı. Gün geçtikçe ru­humu avuçlarında daha sıkı sarmalamaya başladı . Bir süre sonra bundan kurtulmanın olanaksız olduğuna inanmaya baş­ladım. Bunu hissetmek büsbütün gücümü tüketiyordu. Çare­szlik içinde boyun eğdim. Yaşam artık beni önüne katmış sü­rüklerken yapabileceğim fazla bir şey yoktu.
******
Gözlerimde yuva yapan kırlangıçlar uzun zaman önce önce uçup bir daha da geri dönmemişlerdi. 
******
Gece vakti huzura ulaşamamak insanı öldüren bir şeydir. Herkes uyuyor ve sen bir şey arıyorsun. 
******
 Bütün bir geceyi uykusuz geçirmene sebep olan şeyleri bir nefeste anlatmak kolay değildir.
*****
Hayat yine de anlamlı bir cümle kurabilme isteğidir.
******
Sırf giyecek şeyleri aceleye getirmemek için bir saat erken uyanan insanlara oldum olası şaşırmışımdır. Giyinmeyi kutsal bir ritüele çevirmek modern zamanların alışkanlığı olsa gerek. İş yerindeki insanlarda da bunu görüyorum. Kendi giydikleri bir yana sabahın ilk saatleri hep başkalarını dikkatle süzmekle geçiyor. Giysilerin kişinin kimliği ile ilintisini vurgulayıp duran reklamcılar başarılı oldular. Herkes üzerine giydiğin şeylerin, kendisinin anlamlandırılmasında öncelikli unsur olduğuna inanıyor.
******
Bazen düşünüyorum da hayatım boyunca söylemeyip de vazgeçtiğim şeyleri söyleseydim ne değişirdi acaba ?Hayatın akışında ne kadar farklılıklarla karşılaşırdım? Yoksa kader dedi­ğimiz şey o anda yaptığımız anlık, küçük tercih midir? 
******
Tanrım insanın kendi acziyetini, zavallılığını, düştüğü saçma sapan durumları farketmesi ne korkunç ....
*******
İnsan çokça hayat ve bir de ölümdür
******
İçimdekileri söyleyebilmiş olmam beni mutlu etmedi aslında . İnsan garip bir varlık bazen sakladıklarıyla mutlu olu­yor. Bazen de açığa vurduklarıyla. Ben her iki durumda da mutsuz olacaktım. Saklasam da, açığa vursam da mutsuzlu­ğum değişmeyecekti. 
******
Yarın kelimesi bende büyülü çağrışımlar uyandırdı hayatım boyunca. Yaşadığım her günün acısını ve umudunu yarına erteledim. Ertesi gün olduğunda her şeyin yerli yerine oturacağına ilişkin bitimsiz beklentiler büyüttüm içimde. Nefes aldığım ölçüde yarınlar bitmiyordu. Bu kadar geniş bir yarının hiçbir zaman gelmeyeceğini elbette biliyordum. Buna rağmen bu duygu hiç eksilmedi dünyamdan. 
******
Gerçeğe sahip olmak her babayiğitin harcı değil. Aklını, kalbini, bedenini sahip olduğun gerçeğin beklentilerine cevap vermek için kullanmalısın. 
******
Allah'a ve Peygam­berine ihanet etmeyin ! 
******
Okuduğum bazı kitapların satırları arasında, beynimi çatlatan gerçekliklerle de karşılaşmak mümkün oluyordu ki, böyle zamanlar uykusuzluğumun yanına yoğun iç muhasebeleri katılıyordu. 
******
Gerçek, elinde uzun süre saklarsan eriyip gidecek bir ziynettir. 
******
Bazı yüzler var aklımdan silemediğim.. 
******
Bu da geçer. Bu da geçecek. Bu da geçmeli. Bu da geçsin ya hu?
******
Yeterdi elbet..
Bir mimik, bir bakış ya da ona umut veren her­ hangi bir ifade . . .
******
Başkalarının düşüşleri, anlatılması en kolay hikâyelerdir nasılsa. Gazeteleri okumaya üçüncü sayfadan başlamayı alışkanlık edinmiş bir toplumun bu gizli zevki, acıları her geçen gün biraz daha sömürüyor, kendileri için eğlenceye dönüştürüyor. Yeter ki başkalarının başından geçmiş olsun. Yeter ki kendi evlerine uğramamış olsun.
******
İnsan ne garip söz konusu başka biri olunca kendi doyabileceğinden çok daha az bir parayla doyabileceğini düşünür. Bir fakirin günlük yemek ihtiyacı kendisinin bir öğününden bile daha azdır. Kendisi için ölçü karnını patlatacak kadar yemek olurken, başkaları bunun beşte biriyle iki öğün doyabilir hesabı işliyor.
******
 
 
 

8 yorum:

  1. Hiç Tarım Tufan okumadım, geçenlerde bir arkadaşım hediye etti bir kitabını
    En yakın zamanda tanışacağız inşallah kendisiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi kitabı verildi sana bilmiyorum ama, ben severek okuyorum kitaplarını umarım sende seversin.

      Sil
  2. Uzun yıllar önce çok sevdiğim bir arkadaşım hediye etmişti ve beğenerek okumuştum. Çokça alıntı yaptığımı hatırlıyorum. Biriktirmek ile ilgili bir alıntı vardı aklımda kalan.
    Buldum;
    ''Birik­tirmek, yığmak, saklamak nasıl bir duygunun, düşüncenin et­kisiyle gelişir bilmiyorum ama içimden bir ses , çok masum gibi duran biriktirmelerin bile hastalıklı bir yön taşıdığını söylüyor.''

    Neden daha sonra başka kitabını okumadım bilmiyorum gerçekten. :DDD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk olarak Kaybolan isimli kitabını okudum ve yazarı beğendim, şu an tüm kitaplarını okumak için uğraşıyorum.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Kadınların özgür olabildiği, kadına saygının olduğu bir yıl olması dileğimle... Kadınlar Gününüz kutlu olsun.
    Selam ve saygılarımla.
    Değirmenden Mektup Var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun bu dilekleriniz için, bende eşinizin Kadınlar gününü kutlarım.

      Sil
  4. Alıntılara bakılırsa okumak isteyeceğim bir yazar gibi duruyor. Araştıracağım, teşekkürler:)

    YanıtlaSil