OKUDUKLARIM 2023/67 BOŞ DOLAPLAR

15 Ağustos 2023

 

 
Küçük bir kafe-bakkal işleten anne babanın etrafında şekillenen mutlu bir çocukluk, okul hayatı, yeni bir sosyal çevre, yabancılaşma, sınıf atlama arzusu, onaylanma ihtiyacı, öfke patlamaları, utanç, kürtaj... Seneler’e uzanan oto-sosyobiyografi yazınının da habercisi olan Boş Dolaplar, iki ayrı dünya –eğitimsiz işçi sınıfı ve eğitimli burjuva sınıfı– arasında sıkışıp kalmış, okul yaşamındaki başarılarıyla ailesinin temsil ettiği her şeye karşı kendini yeniden inşa etmeye çalışan genç bir kızın, Denise Lesur’ün hikâyesi. Ernaux, ne olmak istediğinden ziyade ne olduğuyla cebelleşmek zorunda kalan, toplumsal yükseliş sancıları çeken otobiyografik karakteri Denise’in yaşamını anlatırken her zamanki gibi sakınmasız ve cesur. “Ernaux’nun kitapları birer itiraf değil, bir tür kişisel epistemolojidir... Onları okumak, o anlaşılmaz, acı verici, zaruri ‘oluş’ sürecini anlama girişimidir.” The New Yorker “Boş Dolaplar, 1950’li yıllarda Fransa’daki sınıf sisteminden ve bir kadının sınıf atlamak, geçmişini unutmak için verdiği mücadeleden daha fazlasıdır. Bu roman, kültürel anlamda haklarından mahrum bırakılmışların kendi sesleriyle konuşmasına, gerek konusu itibarıyla gerek edebî biçimiyle, unutulmaz bir katkı sunuyor.” The Bloomsbury Review  
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Etkilendiğim bir kitap olmadı, konusunda yine kürtaj olayı vardı. 
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Günah fikri günahın kendisinden daha uzun ömürlü.
******
Kibir kendini farklı sanmak
******
Sadece kusursuz anları seviyorum.
******
Her kapıyı açar hukuk diploması
******
 
 
 
KİTAPTAN MÜZİKLER;
 
https://www.youtube.com/watch?v=5p2k55F-uag
https://www.youtube.com/watch?v=G4BTR_lnjqs

10 yorum:

  1. Bu yazarın kitaplarını okumak istiyorum. Umarım yıl bitmeden okuyabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okuyorum ama sıkıldım diyebilirim, konu hep kürtaj çevresinde dönüyor gibi bir şey.

      Sil
  2. İlgimi çeken kitaplardan, ne yalan söyleyeyim kapak tasarımı en kuvvetli etken :) arada oluyor böyle...yine böyle bir tesir yüzünden okuduğum kitaptan memnun kalmamıştım...siz de okuduğunuz kitaptan memnun kalmamışsınız , kürtaj ekseni etrafında dönen bir konu bana da cazip gelmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Kitaba verilen "Boş Dolaplar" ismi, anlamlı ve ilgi çeken bir isim. Kitapla ilgili yaptığınız açıklama, kitabın özü hakkında bilgi sahibi olmama yetti. Çok teşekkür ederim.
    Sağlıcakla ve esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler,
      Sağlıklı ve esenlikli günler dilerim size de.

      Sil
  4. Yorumunuzdan sonra kitap pek ilgimi çekmedi. Normalde de hep görüyorum yazarı ama şu ana kadar okuma isteği oluşmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de belki sizin fikriniz farklı olabilir, kütüphaneden edinip bir deneyin okumayı bence.

      Sil
  5. Ayy kadın dertlerini üstümüze boca etmiş gibi hissetmiştim bitince, bilinç akışı tekniğinin hayranı değilim sanırım.

    YanıtlaSil