DERVİŞ-2-

25 Ocak 2024

 

 
Kimseye eğmedim başımı,
Ellerimin arasına alıp yere vurdum alnımı
Büyük olan, hiçliğime verdi beni.
Gerçek aslen oydu bense onun kulu
******
Allah güzeldir ve kendini güzelliklerle gösterir.
******
Günahkarlık hissinden kurtulmanın yegane çözümü tövbe ederek hatayı tekrar etmemeye ahdetmektir. Bu kararı verirken pişman olmak ehemmiyetlidir. Ölene kadar tövbe kapısının açık olması ve Allah'ın tün günahları temizleme vaadi, günahkarlık hissiyatının yıkıcı suçluluk haline dönüşmesini engelleyen yegane düşüncedir.
******
Kader umduğunuz gibi gelişmiyor bazen.
******
İnsan niyetini asla saklayamazmış.
******
Şeytanın yolları çetin ve dikenlidir, hilelerle doludur. 
******
İnsan kendine gereğinden fazla güvenmemeli.
******
Saray soytarılarından dostluk beklemenin faydası yoktur.
******
Kaderin zincirleri Allah'ın elinde değil miydi?
******
Neyi giyinsem dünyada, giyinemedi ruhum.
Hep açık, hep ayazda kaldım.
Hep çıplak.
Hep hiç.
*******
Yalan dünyada rahat olmaz. Rahat, cennet-i Âlâ'da olur.
*******
Sırrı'l Esrar nedir bilirmisin babacığım? Sırru'l Esrar âlemin siyasetini, tabakalarını ve bu tabakaların herbirine lazım olan adaletin ulaşmasının keyfiyetini ihtiva eder. Âlemdeki sırları haber verir. Âlem bostandır, onun çiti devlettir Devlet otoritedir, onu muhafaza eden sünnettir. Sünnet siyasettir, onu hakim kılan hükümdardır. Hükümdar çobandır, onun yardımcısı ordudur. Ordu muhafızdır, onun güvencesi maldır. Mal rızıktır, onu toplayan kuldur. Ona kulluk ettiren adalettir. Adalet birleştirici olup âlemin iyiliğinin sebebidir. Allah gerçek hüküm sahibidir.. Hükmünü üstün yaradılışlı kullarına tevdi eder. Sultanların adil hükümleriyle nizam-ı âlemi gerçekleştirir. Yani âlemdeki düzeni sağlayıp korurlar.
******
 Adalet birleştirici olup âlemin düzeninin sebebidir. Aşırılıklara yaklaştıkça tüm erdemli nitelikler ve eylemler ortadan kalkar. Erdem; biri aşırılık, öteki eksiklik olan iki kötülüğün ortasıdır. Cömertlikte ölçülülük gerekli olanı vermek; ihtiyacı olana ihtiyacı nispetinde, hak eden kişiye hak ettiği ölçüde yardım etmektir. Ancak bu sınır aşılırsa israf olur. Doğru zamanda doğru kişiye doğru şeyi veren kişi çömerttir. Hak etmeyenlere cömert hediyeler verilmez.
******
Şehvetten kaçın, o helak edicidir, hayvani nefsin yükselişine sebep olur.
*******
Reislik, egemenlik uğruna değil güzel hatırlanma için istenir. Nefsin için istersen yanlıştır. İktidar, onun için istendiğinde samimiyete yol açar. Adalet dostluk yaratır. Âdil olan ne ölçüdeyse dostluk da o ölçüdedir. Öfkelendiğinde o anın hisleri üzerinde düşünmeden hareket etmemeye özen göster. Eğer tutkun doğruysa, şiddete düşmeden ya da hor görmeden  ona karşı hareket et. Herkes öfkelenebilir, ama bunların kime, ne kadar, ne zaman, niçin, nasıl yapılacağı herkesin bileceği bir şey değildir.Şehvete kapıldığında aklının gücüyle onu bastır. Nefsine hakim ol. Ruh bir efendinin idaresiyle bedeni yönetir, zekâysa tutkuları bir devlet adamı ya da kral gibi yönetir.
******
Allah isterse bildirir, isterse seyrettirir, isterse gösterir. Hikmetinden sual olamaz.
*******
Zamanı unuttum geçiyor bulutlar peş peşe
Geceye göçmüş bütün umutlarım
Göz göre göre yaşlanıyor hatıralarım,
Kapkara bir düğüm boğazımda.
******
Güçlenecek sözlerim, kılıcımın parıltısı,
Kendim için değil isteğim.
Şanıyla yürüyecek ismim önünde
Biliyorum yerimi alacak bir yiğit elbette.
******
Kimseye taşıyamayacağı kadar yük yüklemezler.
*******
Bütün açılımlar, insanın ruhen kendini tamamladığı olgunlaştırdığı, gerçekleştirdiği bir mekan olan beden kafesinde gerçekleşir.
*******
Ölüm ürkütücü bir hayal değil, gerçeğin ta kendisi. Eğer akıllıysan ölmeden önce hazırlık yap, ölümden sonraki pişmanlık fayda etmez.
*******
Allah'ın hangi kuluna ne hizmet gördüreceği onun kudretindedir.
*******
Allah'ım, senden başka güvenilecek hiçbir güç yoktur. Güç de kuvvet de senin elindedir.
*******

 

2 yorum:

  1. Bahadır Yenişehirlioğlu listemde olmasına rağmen, henüz fırsatım olmadı. Bu kitabı güzele benziyor. Alıntılar için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasavvufla bilgilenmek istiyorsan umarım okuyup beğenirsin.
      Beğeni için sağol,

      Sil