OKUDUKLARIM 67 HAYVAN ÇİFTLİĞİ

06 Ekim 2020


İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok Bindokuzyüzseksendört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamındna olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.

Kitabı uzun zamandır okumayı düşünüyordum, elimde vardı oyalandım durdum. Güz okumalarında hayvanla ilgili bir madde olunca bu kitabı değerlendireyim dedim. "BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR. AMA BAZI HAYVANLAR ÖBÜRLERİNDEN DAHA EŞİTTİR." kalıbı sanırım hepimizin beyninde kalmıştır.
Dikkati çeken nokta kitabın kurgusunun hayvanlar üzerine yazılmış olması. Gücü elinde bulunduran hayvanların, domuz olması, yazarın tercihi olmuştur. Amaç eşit ve daha iyi koşullarda yaşayabilmektir.Eşit bir hayat için başkaldırmış olan hayvanlar için bir şey değişmez. Domuzlar yönetici, diğer hayvanlar işçi muamelesi görür.Kitap şekil olarak bir sosyalizm eleştirisi gibi. Sosyalizm hakkında genel bir bilgiye sahip değilim daha fazla bir şey yazamayacağım bu konuda. Sistem  Kapitalizm olsun,  Sosyalizm olsun bu sistemi yöneten biz insanlarız, bu bakımdan insanların içindeki "kötülük dolu davranışlar " oluşmaya başlayınca sistemin adının hiçbir önemi kalmıyor.

İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.
*****
İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez.
*****
İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
*****
İyi yazamıyorsan, iyi düşünmezsin; iyi düşünemiyorsan başkaları senin yerine düşünür.
*****
En iyi insan, ölü insandır.
*****
Özgürlüklerini savunmayanlarin ödediği bedel ağırdır.


Güz kitap şenliği kitap 12

Sayfa 152

Toplam sayfa 3074

Puan 10

Toplam puan 180

7 yorum:

  1. Ben hala bu kitabı okumadım :/ Okunacak o kadar çok kitap var ki.. Listem taşıyor.

    YanıtlaSil
  2. Tüm hayvanlar eşittir ama domuzlar daha eşittir olarak aklımda kalmıştı o cümle... Ne kadar etkileyici değil mi? diktatörlüğe giden yolu bu kadar iyi anlatan başka bir kitap olabileceğini zannetmiyorum. Herkesin mutlaka okuması gerekir...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir kitaptı, tam bir diktatörlük eleştirisi. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil