OKUDUKLARIM 2022/124 ALGERNON'A ÇİÇEKLER

28 Aralık 2022

 


 

 

 
Çok düşük bir IQ ile doğan Charlie, araştırmacıların, zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı gerçekleştirmeleri için kusursuz bir denektir. Bu deney Algernon adındaki laboratuvar faresinde denenmiş ve büyük bir başarı elde edilmiştir. Deney, son derece önemli, bilimsel bir buluş olarak görünüyordu, ta ki Algernon' da ani bir gerileme baş gösterene kadar... Acaba Charlie' de de aynı gerileme olacak mıydı?
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Özel bir çocuk olarak dünyaya gelen Charlienin, bilim insanları tarafından denek olarak kullanılmasınının anlatıldığı bir kitap. Algernon da bilim insanlar tarafından kullanılan bir fare kahmanımızdır. Algernon üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların olumlu sonuçlanmasıyla aynı çalışmalar Charlie üzerinde de yapılmıştır. Charlie için  bir umut ışığı doğmuştur. Bu süreçte yaşadığı sıkıntıları, mutlulukları, üzüntüleri ve en önemlisi kendinde fark etmiş olduğu değişimleri okurken etkileniyorsunuz.Sonunda ise tüm olumlu olan şeylerin kötülemesine üzüldüm 
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Tanrıyı hep sev ve ona hep dua et
******
Belkide sadece bazı filmler insanı akıllı yapıyordur. Belki de bilgi yarışmaları.
******
İnsanlar gerçekte görmedikleri şeyler hakkında pekala yalanlar uydurabilirlerdi.
******
Hayal dünyasında bile bazı kurallar olur. Filmin bölümlerinin tutarlı olması ve birbirini tamamlaması gerekir.
******
İş arkadaşları birbirlerini kollamak zorundadır.
******
Hiç kimse yardım edilemez düzeyde değildir.
******
Herkes çalışmasını diğerlerinin hataları üzerine inşa ediyor. Bilimde gerçekten orjinal olan hiçbir şey yoktur. Önemli olan, her bir bilim adamının eldeki bilginin toplamına yaptığı katkıdır.
******
Sevgi alma ve sevgi verme yeteneğinden yoksun olan zeka, zihinsel ve ahlaki çöküşe, nevroza ve muhtemelen psikoza bile yol açar. Ve ben merkezci bir amaca odaklanan ve insan ilişkilerini dışlayan bir beynin, sadece şiddete ve acıya neden olacağını da eklemek istiyorum.
******
 Çok insan tanıyorum. Hem de pek çok... Ama hiçbiri gerçek dost değil.
 ******
Hangisi daha kötü bilmiyorum: Kim olduğunu bilmemek ve mutlu olmak mı yoksa her zaman olmak istediği kişi olmak ve yalnız olmak mı?
******
Yalnız başıma olmak bana okuma ve düşünme fırsatı veriyor, geçmişimi yeniden keşfedebiliyor, gerçekte kim ve ne olduğumu anlamaya çalışıyorum.
******
Sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez.
******
Her şeyi sözcüklere dökmek her zaman gerekli olmayabilir.
******
  Neden herkes yalan söylüyordu? Tanıdığım hiç kimse göründüğü gibi değildi.
******
Zeka bir insanın sahip olabileceği en büyük lütuflardan biri..... Ama ne yazık ki, bilgi arayışı sevgi arayışını kapı dışarı ediyor.
******
Öğrenmek tuhaf bir olay: Ne kadar derinlere gidersem, var olduğunu bile bilmediğim şeylerle karşılaşıyorum.
******
 “Beni rahatsız eden şey hissettiklerimi ifade etmek için gerekli olan sözcükleri bulamamak.”
******
Zekan geliştikçe, sorunların da o ölçüde artacak..
******
       
 
KİTAPTAN MÜZİKLER;
 

 
 

10 yorum:

  1. Sonu beni çok üzdü. :( Gerçekten çok ama çok güzel bir kitaptı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sonu üzücü idi..
      Başka güzel kitaplarda buluşmak üzere iyi yıllar...

      Sil
  2. Kitapta salt zekânın sorunu çözmeyeceği, duygusal zekânın da gerekli olduğunun altı çiziliyor. Zeki insanların çevreyle ilişkileri sorunlu, genellikle yalnızlık çekiyorlar. Sevgi üzerine aşırı vurgu var. Menfaate dayanmayan salt sevgi var mıdır? Bu da ayrı bir bilmece:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygusal zeka merak ettiğim bir konu. Şirkette çalışırken bu konu ile ilgili eğitim çıktığında çok sevinmiştim. Akabilinde müdürümün attığı mesaj beni şaşırtmıştı:))
      -Özlem hanım gerekli duygusal zekaya sahip olup, belirttiğiniz eğitim tarihlerinde Ankara fabrikasında proje çalışmasında yer alacağı için bu eğitime katılamayacaktır.
      Bütün hayallerim yerle bir olmuştu:)))
      Zeki ve kendini geliştirmiş insanların yalnızlığı konusuna bende katılıyorum.
      Menfaate dayanmayan hiç bir sevgi ve ilişki yok. Hatta çatışmaların tamamı da kendi çıkarlarını korumak için yapıyorlar.
      İyi yıllar

      Sil
  3. Selamlar, Algernon'a Çiçekler kitabında bahsi geçen deneyi ve çocuk üzerinde yarattığı etkileri bizzat deneğin düşüncelerinden okuma şansı bulmak ilgimi çekti. Kitap kurgusal da olsa özel çocukların dünyasına girecek bir kapı gibi göründü gözüme.
    Paylaşım için çok teşekkür ediyorum, iyi seneler diliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir kitaptı gerçekten, özellikle sonu beni çok etkiledi, elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız, keyifli okumalar, mutlu yıllar:)

    YanıtlaSil
  5. Yazarin hayal gücü iyiydi, farklı bir hayat kurgulayabilmis. Alıntılarla kitabı tekrar hatırladım.iyi okumalar. .

    YanıtlaSil