OKUDUKLARIM 2022/111 KAMBUR

13 Aralık 2022

 

 
Benden, bana kayıtsız kalınması ile benden nefret edilmesi arasında bir seçim yapmam istense, tereddütsüz, nefreti seçerim - kayıtsız kalınacak bir yanım yoktur. Ve ben söylemek isterim ki, her şey ve herkese kayıtsızım. Değilmişim gibi davrandığım durumlar, yaşıyormuşum gibi yapma zorunluluğumdandır.  Bana sorulsa bir gün "Kamburunun düzelmesini mi istersin, yoksa tüm insanların kambur olmasını mı?" diye, herkesi kambur görmek olurdu dileğim. Yerden yüksekliğimin bu gülünç santimleri yüzünden, yaşama da ölüme de sizlerden daha yakınım. Daha sonraları yerimi yadırgamamak için, yükselme isteğini bir türlü anlayamam.  Zaten bir portakalın doğusu batısı olduğuna inananlardan değilim - dolayısıyla dünyanın da... Bana renk bile sormayın - bir beyazdan ya da sarıdan ne anladığınızı bilmeden size yanıt veremem. 
 "'Genç bir yazarın ilk eseri' denecek, 'juvenilia' kategorisine sokulacak hiçbir yanı yoktu Kambur'un. Olgun bir yazarın elinden çıkmış, acemiliği, sakarlığı olmayan, olgun bir metindi." 
Murat Belge
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Şule Gürbüz'ün okuduğum ilk kitabı. Kambur, bir cenazeye gidecektir o gün. Cenaze vaktine kadar sokaklarda gezer, bize anılarını, aklından geçenleri yer yer şiirsel bir üslupla anlatır.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Akıl ideale varamayınca hicve varıyor.
*****
Akıl hiçbir yere varmayınca duvara yazı olur.
******
Unutamamak değil, unutmaktır acı olan.
******
Ben beğendiği şeylere el atmayan, hemen o yığınlardan birine katmaya çalışmayan insanları erdemli bulurum.
*****
İnsana doğumundan ölümüne dek bir müzik eşlik eder. Kimi insanların, hareketli ve neşeli; kimilerinin ise durgun ve ara sıra çoşkun oluşu, Kafalarındaki müziğe ister istemez uymak zorunda oluşlarındandır.
*****
Estetik kaygısındaki her şey iğrendirir beni.
******
Öğrenilen tüm gerçekler, başkalarına söylenen yalanlar sayesinde bulunur. Oysa içtenlik, gürültüden başka bir şey değildir. Bazı şeyleri içten yaptığını söyleyen, buna inandırmaya çalışan içi boş insanların içtenliklerinden çıkan kof ses, kafa şişirmekten başka bir işe yaramaz.
*****
Sanırım yaşayabilmenin bir yolu da, kötü alışkanlık denilip yaka silkilen şeylerden kendinize uygun olan birine saplanmak, bir şeyin tiryakisi olmaktır. Yaşamınızı kolaylaştırdığı gibi ölümünüzüde yakınlaştırır.
******
Birine, bir çocuğa ne akıllısın" demek korkunç bir şey. İnsan ömrü billah sersem etmenin en etkin yolu.... Böylece rahat ve sıradan şeyler yapabilme şansı tümüyle elinden alınmış olur.
******
Hayat felsefesi yoktur-hayat vardır. Hayat felsefesi insanın bunu örtbas etmek için uydurduğu sözlerdir.
*****
Düşlerdir insana gerçeği anlama, gerçeği çarpıtma, ya da gerçeği aşma imkanı sunan.
******
İnanç ile şüphe etmenin dışındaki yol nedir ki....
İnanç bilmediği halde şüphe etmemek; ötekiyse, bilmediği halde şüphe etmektir.
******
Ölüm ile karşı karşıya gelen insan, başka hiçbir çaresi yoksa, teslim olur. Teslim olmak, ellerini kaldırmak değil, farkında olmak ve sonuna kadar tüm güçleri geri vermektir.
 

8 yorum:

  1. "İnanç ile şüphe etmenin dışındaki yol nedir ki....
    İnanç bilmediği halde şüphe etmemek; ötekiyse, bilmediği halde şüphe etmektir."

    bunu pek sevdim nedense. ❤️

    YanıtlaSil
  2. İnanç ile şüphe etmenin dışındaki yol nedir ki....

    Çok iyi bir içerik olmuş hocam Blogunuzu takipteyim:)

    YanıtlaSil
  3. Kitaplığımda okunmayı bekliyor. Merak ettiğim bir kitap.

    YanıtlaSil
  4. Benim de okuyup beğendiğim bir kitap. Güzel seçim.

    YanıtlaSil