OKUDUM 2022/106 KANLI İHALE

06 Aralık 2022

 

 
Hırsıyla ilmek ilmek ördüğü dünyasının son deseni olan İran hududundaki büyük ihaleye Catherina ile birlikte girmeye hazır mısınız? 1947 yılında Moskova’da yaşanan olaylar örgüsünü, insani değerlerin kaybolduğunda nelerin ortaya çıktığını irdeleyecek ve bu yolculuğa seninle birlikte çıkacağız. Zor kış şartlarında tren yolculuğu yapacağız, kurtlarla mücadele edeceğiz, devlet liderleriyle görüşüp büyük bir cinayete şahit olacağız. Mahkemeler, hırsın tutuşturduğu yakıcı gönüller ve ölümler… Birbiri ardına akan heyecan dolu bölümler… Dostum, hazırsan başlayalım…
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Kitaba başlaması ile bitirmesi bir oldu, kısa bir kitaptı. Güzel bir akıcılıkta İhale ,cinayet,akıl oyunlarıyla beyin yaktıran bir kitap
Moskova'ya doğru yapılan hırs dolu bir yolculuk. Büyük bir ihale.. ve bu ihaleye katılan azılı iki rakip "eski eşler"
  
 Yazarın kitabın başında sunmuş olduğu önsözde ayrı bir güzellik.
 İnsan sadece bir hayat yaşar. Okuyan insansa okuduğu karakterlerin hayatlarını da yaşar.(Önsözden)
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Hepimizin sorunları var. Sorunumuz ne? Açıkça söylemek gerekirse benim sorunum insanlar! İnsanlardan olabildiğince uzaklaşmak onlardan kaçmak ve kendime insansız bir gezegen oluşturmak istiyorum. Tek başına........ Yalnız....... Sessiz......Uzak......
*****
Bu dünyada ne çektiysek okumayan ve yazmayandan çektik ve çekiyoruz. Rodoslama her duyduğuna inanan ama araştırmayan, okumayan, yazmayandan çekiyoruz.
Ali Şeriati'nin anımsadığım güzel bir sözü vardı. "Mürekkep akmayan yerde kan akar" Bende küçük bir ekleme yapayım. Mürekkep akmayan yerde gözyaşı akar, hırs akar, yalan oluk oluk akar, sadakatsizlik ve vefasızlık, kalleşlik, kin, çekememezlik, gaflet, vahşet, dalalet, hıyanet birbirinin peşi sıra akarda akar.
*****
Korkaklar korkularının üzerine yürüdükçe cesaret kazanırlarmış.
******
Keşke her şey romanlardaki gibi olsaydı. İstediğin gibi yazgınla oynar; İstemediğin kişileri, olayları hayatından bir çırpıda silip atardın. Maalesef hayat çok acımasız. Kitaplarda yazdığı gibi tozpembe olamıyor hiçbir şey.
******
Ani kararlar genelde yanıltıcı olabiliyor ancak hayatın bunun böyle olmadığını çok net ispat eder mahiyette.
******
Hayatımda aynı anda hiç iki tavuğu birden kovalamadım. Çünkü iki tavuk kovalayan ikisini de yakalayaz demiş Çinliler.
*****
Başarının cinsiyetle uzaktan yakından alakası yok. Çok çalıştım. Rakiplerimi iyi araştırdım. Başarıya giden yolda her yolu mübah gördüm ve göreceğim de.
*****
Odaklanmanın en güzel yolu hayır diyebilmekten geçiyor.
******
21 Aralık tarihinin bazı yöneticiler üzerinde cazibedar bir anlamı var. Özellikle fizik ötesi kavramlara itimat eden yöneticiler için.
*****
Yöneticiler kendilerini her türlü tehlikelerden korumak için almaları gereken maddi ve manevi tedbirleri eksiksiz alırlar.
*****
 Fizik ötesi ve manevi saldırılara karşın mevcut ve bilinen doğum tarihini değiştirtti. Tani daha açık ifade ile büyü yapılmasından korkuyordu. Biliyorsun büyüler, genelde kişinin doğum tarihi ile irtibatlandırılarak yapılmaktadır.
******
Kırılmış bir yüreğin, açlıkla kıvranmış bir midenin ve hiç dolmamış bir cüzdanın öğrettiği şeyleri hiçbir okul insana öğretemez.
*****
Yıkılmışlıklar, yokluk ve hırs birleşince insanı kazanmaya yaklaştırıyor.
******
Yetenek bilgiye muhtaçtır. Yani bilgisiz bir yetenek hiçbir işe yaramaz. Yetenek bir yük trenine benzer. Bilgiyi taşır gideceği menzile. Boş bir tren hareket etmez takdir 
edersin ki.
******
Söz, gizemin katilidir. Bazen kendini ifade etmek için konuşmaktansa, susmak daha anlamlı oluyor.
******
Bazı şakalar vardır ki ciddiye alınması gerekir. Gerçek bir şaka ancak şaka yapanın ona tüm ciddiliği ile inanmasıyla mümkündür.
*****
İnsanın hırsı ne kadar artarsa, vicdanının sesi o kadar duyulmaz oluyor. Ve bir kerteden sonra vicdan kalmıyor maalesef.
*****
Önde olmak istiyorsan maalesef herkesten önce yola çıkmalısın.
******
Korkaklar, korkularının üzerine yürüdükçe insanlığın en cesuru olabiliyorlar demek ki.
******
Sığ insanlar acılarından kurtulabilmek için yıllarca beklerler ve o zaman geçmiş diye nitelendirirler yaşadıklarını. Asıl kişiler ise acılarını kolaylıkla dindirebilmelidirler. Duygularıyla oynamayı bilmelidirler.,
******
Cinsiyetler; toplumsal, siyasal, ekonomik olarak eşit konumlandırılmıyor.Kadınsan acizsin.Kadınsan yetersizsin.Kadınsan güven telkin etmezsin.Hele ki paranın tek lisan olduğu bir alemde...
*****
Peki ya oyuncaklar ile ilgili ne düşünüyorsun? Erkek çocukları hep mekanik arabalar, oyuncak uçaklar ya da silahlarla büyürken kız çocuklarına dayatılan şeyler ne peki? Kızlar da mekanik oyuncaklar ile büyüseler daha çok kadın mühendis görmez miydik? Ama maalesef sınıflandırmaları toplum benimsemiş ve kabul etmek zorundasınız. 
*****
İpi göğüsleyebilmenin tek koşulu var. Ya sana çelme takan ayakları kıracaksın ya da onların beklediğinden daha hızlı koşacaksın.
******
Kelime kalıplarında bile sınıflandırmalar kulak tırmalıyor.
******
Hayatın gerçek bir yönü varsa inan en gerçeği ölüm.
******
Deliller genelde yanıltıcı olur.
******
Deliller üzerinde düşünürken gitmemiz gereken yönün tersine gitmeliyiz. Zira katil delilleri bilerek koymuş ve bizi şaşırtmak istiyor olabilir.
******
Sınırla aşılınca tehlikeli oluyor. 
Dostlukta en üst sınır vardır, aşılırsa düşmanlığa dönüşür. Aşkta en üst sınır vardır, aşılırsa kin ve nefrete dönüşür. Sadakatteki en üst sınıra ulaşılırsa, vefasızlıklar baş gösterir.
******
Bazı insanlar kendilerince doğru zamanlarda aptallık yapacak kadar zekilerdir.
******
Ümitsizlik büyük bir bataklıktır. Düşen boğulur.
******
Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz.
******
Başarı güçlülerin tekelinde. Zayıflara kalan ise yenilgi.
******
Gerçeklerin ortaya çıkmak gibi huyları vardır.
******
Kadınları güldürmeyi çok severim. Bir kadının yüzünden ciddiyet akıyorsa, sönmüş bir lamba gibi gelir her zaman bana. Güzelliği ise gülerken tutuşur ve etrafı aydınlatır.
******
Ün, şan, şöhret, gelgeç gönüllü dosttur.
******
Zenginlik ve iktidar sağduyunun düşmanı olamaz.İnsan zenginleştikçe bir fener gibi etrafını aydınlatır.
*****
İnsanlar tabii ki çalışarak zengin oluyor. Ama her zengine güven olmuyor maalesef. O kadar çok dolandırıcılıktan zengin olan var ki....
******
Şöhret bir dolandırıcının en büyük sermayesidir. En usta dolandırıcılar, toplumda hayranlık uyandıracak dürüstlükleriyle tanınırlar. Önce insanları güven büyüsü ile zehirlerler. Sonta gözleri kapalı, cepleri açık insanların neleri var neleri var boşaltırlar.
******
Ruhun acısının tedavisi bedendedir. Bedenin tedavisi de ruhtadır.
******
Paranın sırrı görünmeyende değil, açıkça görünen şeydedir. Yani alın terinde...
******
Üzerinde devamlı konuşulan olaylar gerçeklik kazanırlar.  
******
 


7 yorum:

  1. yanii heycanlı meraklı kitap pekiii :)

    YanıtlaSil
  2. "İnsan sadece bir hayat yaşar. Okuyan insansa okuduğu karakterlerin hayatlarını da yaşar" çok güzelmiş önsözdeki bu cümle :)

    YanıtlaSil
  3. Önsözdeki alıntı güzelmiş. Benim kitap okumayı sevme sebeplerimden biri de bu :-)

    YanıtlaSil