OKUDUKLARIM/ 2022/119 KAVGAM

22 Aralık 2022

 

 
Hatırlamak, hayatta kalanlara güç, ölenlere miras, ailelerine de rahatlık verir. Ancak bunun da ötesinde Holokost’un nedenlerini, ilerleyişini ve sonuçlarını hatırlamak, soykırım olgusunu daha iyi kavramamızı ve ırksal çatışmanın tehlikelerine karşı daha duyarlı bir hale getirir. 1920’li yılların ortalarına değin Alman ulusal siyasetinde bir lider pozisyonundan ziyade odak noktasına aldığı propaganda üzerine yoğunlaştı. Bu andan itibaren hem parti üyeleri tarafından gördüğü destek hem de parti başkanı olarak sahip olduğu güç sayesinde daha baskın olmaya başladı. Söylemleri bu durumun etkisiyle milliyetçi grupları bir araya getirmeyi arzulayan bir hale büründü. Kavgam, Hitler’in zayıf ve sorunlu Almanya’yı kurtuluşa götürecek kahramanının rolü üzerine bir çalışmadır.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Okunması pekte elzem bir kitap değil. Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi’ni kurarak o dönemin yönetimini eleştirerek sınıf çıkarlarını savunmak, milliyetçi ideolojiyi benimsetmektir. Sanayi, ticaret, zanaat ve tarımla ilgilenen halkın daha rahat bir ortamda yaşamını sürdürmesi gerektiğine inanırken yönetimin Yahudi asıllı kişilerin yüksek rütbelerde görev alması halkın gözünü bir şekilde boyamasına karşın Alman ırkının üstünlüğünü kabul ettirmek ve bu ırkın yönetilmeyen yöneten olduğuna dikkat çekmektedir. Zekiliği ve hitabeti sayesinde bulundukları koşulların sorumluluğunu Yahudiler’e, sosyal demokratlara, komünistlere ve diğer ülkelerin halklarına yükleyerek milli beraberlik adı altında ırkçı bir şekilde propaganda yürütür. Kitleleri bu sayede peşinden sürüklemiş olması kaçınılmazdır elbette. Alman ırkının üstünlüğü gözünü kör ruhunu yok ederken Yahudiler’e karşı duyduğu nefretin sonucu maalesef ki ortada. Milyonlarca canın yok olması ve çocuk katili kısacası sözün bittiği yer olduğu için önemli bir kitap değil bence.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Açlık kazanmanın kolay olacağı zamanlarda daha iyi bir hayat kurma yolundaki planların hepsini yok eder. Sefalet altındaki kişilerin gözleri önünde keyifle sürülebilecek bir hayat, serap olarak görünür.
******
İnsan ancak sevdiği şeyler uğruna dövüşür. Saygı duyulan şey ise sevilir. Saygı duymak içinse bilmek şarttır.
******
İnsan hayatını ancak inandığı dava adına feda eder.
******
Bir millet ancak kutsal zamanlarda gerçek bir devlet adamını çıkarır.
*****
İnsanlığın kaderi sürekli mücadele içinde olmaktır.
******
Hiçbir zaman eğitim gerçek anlamıyla korkak olan bir kişiyi cesur yapmaz.
******
Fedakarlıkların en kutsalı bu toprak uğruna dökülen kandır.
******
Başarı ancak çok uzun ve çetin mücadelelerden sonra kazanılır. 
******
Ahlakın çöküşü bir milleti yavaşça ve tamamen tahrip etmek için yeterlidir.

18 yorum:

  1. Almanya'da basımı ve okunması yasak bir kitap. Bu bana saçma gelmiştir, özellikle Almanya gibi düşünce ve söz özgürlüğünün önemli olduğu bir ülkede, bir kitabın ne sakıncası olabilir ki? Bu konuda eşimle çok tartışmışızdır, bence okunmalı ve ders alınmalı ve aynı hataya yeniden düşmemeli ama eşim çok tepkili yaklaşıyor tabii onca insanın yıkımına neden olan bir adamın yazdığı bir kitap yokedilmeli düşüncesinde o.. Bunu sanırım bizde taciz nedeniyle adı çıkan baı yazarların "iptal" edilmesinde de yaşadık.. neyse karışık bir durum bu :) Kitapta çok da etkileyici bir şey yok demişsin, ben de öyle tahmin ediyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet instagram ilk koyduğum resmi bıraktı ikincisini tehlikeli gördüğü için sildi:)))
      2022 yılı kitap okuma maratonumda 31. madde kötü yorumları olan bir kitaptı ve bende kütüphanemde olduğu için bunu seçtim.
      Bence okunmasada olur kategorisinde bir kitap.

      Sil
  2. Kesinlikle alkışlık bir kitap okurusun... Bu kitabı bile okudun ya helal olsun sana:) İçeriğini ve fikirlerini asla savunmuyorum elbette... ama biraz dünyayı ve o zalim yılları merak edip de anlamak için okunması gereken de bir kitap... Kutlarım seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2022 yılı kitap okuma maratonumda 31. madde kötü yorumları olan bir kitaptı ve bende kütüphanemde olduğu için bunu seçtim
      Kutlama için sağol. Bugün kütüphaneye gittim, okuduğum kitapları bağış yapıyorum oraya bazen de kitap alıyorum. Orada masalara bazı kitapları öneri olarak diziyorlar. Son çıktığım basamakta masadaki kitaplardan bri olarak tekrar karşıma çıktı bu kitap.

      Sil
  3. Aslında önemli bir kitap. Dünya tarihinde yer bulan büyük kıyımla ilgili koşulların nasıl oluştuğunu ve bunlara sebep olan kişinin bakış açısını görmek açısından okunabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları da etki altında kalınabileceğini düşünerek okunmaması gerektiğini savunuyor.

      Sil
  4. Bende sizin 1000kitap durumunuzu görünce dedim ki bir yoruma bakayım belki okurum. Ama şimdi yorumu okuyunca o zaman kalsın diyorum. :)

    YanıtlaSil
  5. maşallah sanaaa ağır bir kitap okumuşsun :)

    YanıtlaSil
  6. Yazardan bağımsız olarak son alıntıya fazlasıyla katılıyorum.
    Kitabı okumam sanırım zira her katliamcının yaptıklarıyla ilgili bir bahanesi vardır. İnsanın en çok ürettiği şey bahanedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıntıya katılmamak mümkün değil. Bahane üretiyorsan işinde başarısız olman % 100 dür.

      Sil
  7. Bir yandan merak ediyorum bir yandan da çok sıkıcı bir kitapmış gibi geliyor. Bu yüzden okumayı erteliyorum.

    YanıtlaSil
  8. çok tekrarlar bulunan bir kitaptı,soykırım hiçbir şekilde kabul edilemez ama bu soykırımın bile tasarlanmış ve hitlerinde karekterinden dolayı seçilmiş olduğunu idda eden belgeler sunan tezlerde var,sonuçta iyi insanların anlıyamıyacağı bir bilinmeyen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu kitabın okunmaması taraftarı olan çok kişi var...

      Sil
  9. dünyada dağınık halde bulunan yahudileri bir araya toplamak bir devlet kurmak ve dünya üzerinde etkili bir politika yürütme plani olarak yahudi dyasporasinin kurguladigi ve seçilmiş adam olarakda hitlerin bu soykırım da kullanıldığını söyleyen tezler var, aşırı faşist bir adamın soykırımından daha korkuncu kendi milleti üzerinde bile oyunlar oynanmasi amacına ulaşmak için kendi milletine bile soykırım uygulanması daha korkunc bir durumdur, bunu bizim bilmemize imkan yok ama tarihciler araştırmacılar ve sonradan ortaya çıkartılan belgeler bu tezler üzerine,kara kitap filmide bu konuda bir fikir sahibi ediyor insanlari, savaşın bilinmeyen yüzü daha korkunc ve insanlık dışı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta bu korkunçluğu okurken hissedebiliyorsunuz..

      Sil