OKUDUKLARIM 2023/8 MÜJDEMİ İSTERİM

24 Ocak 2023

 

 
Dünya yırtılmış kâğıt sesleriyle, tuhaf gıcırtılarla ve dinmek bilmeyen uğultularla dolu. Biz onda yerini arayan taş gibi yuvarlanmaya yaşamak diyoruz. Ondan kopup yine ona düşmeye, bu düşüşün hızına, aldığımız berelere razıyız. Dünyanın kulağımıza dolan sesiyle, içimizi çizen gıcırtısıyla, başımızı ağrıtan ağır uğultusuyla arkadaşız. Kâğıt bizim çünkü, gıcırtı da uğultu da bizden. Yalnız bilmiyor bulamayacağını yerini arayan taş. Mert Balaban, ikinci öykü kitabı Müjdemi İsterim ile okura yeni sesler, bambaşka insanlar ve hikâyeler kazandırıyor. Bu öykülerle sahillere, çorbacılara, atölyelere, yeni ama yabancısı olmadığımız hanelere çağırıyor bizi. “Babam olacak adam kurnazdı. Düğünden önce almış toprağı, katmış mutsuz beyliğine. Benim içimdeki kadını hesap edememiş ama. Benim içimdeki kadının, gecenin bir yarısı, yanına bir çanta bile almadan, ayağında kırk iki numara eski bir terlikle kaçıp gideceğini hesap edememiş. Övünmek gibi olmasın, bendeki yürek, şu yan masanın üzerinde duran ölü dananın yüreğinden büyüktür Bey Amca, haberin olsun.”  
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
 Bildiğimiz hayatlardan 10 öy kü var kitapta. Küfür ve argo terimleride bulunduğu için pek hoşuma gitmedi.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Yine de bazı sabahlar, henüz ortalık sıcaktan yanmaya başlamadan önce, güzel bir şeyler olabilecekmiş gibi hissederdi insan.
******
Biraz olsun rahatlamak, yaşamın heyulasından uzaklaşmak istiyordu o da. Bazen insan annesinin insan olduğunu unutuyor.
******
Davulun sesi uzaktan hoş gelir.
*******
Bazen, mutluluk sosuna bulanmış hüzünlü anlar yaşanır. Gülsen mi ağlasan mı bilemezsin. Birine anlatsan tam olarak anlayamaz, yazsan kelimeler başka türlü yankılanır kağıdın üzerinde. İki kişi arasında yaşanır ve üçüncü bir kişi asla anlayamaz. 
******
Aile demirden bir ev gibidir Bey Amca, paslana paslana çürür. Seni de çürütür.
******
Aşk kapıyı çaldı birkaç kez, ısırmayacağı belli bir köpek gibi. Kuyruğunun şekline tav olduk, inanıverdik her insan evladı gibi. Kiminin gözlerinden orta yere saçılan sözlerine inandık, kiminin insanoğlu da yeryüzüne boşuna gelmedi tavrına, şekline. Yarı yolda kalmak konusunda idmanlıydım Allah'tan, komadı bu zelzele.
******
Erkekler doğaları gereği tek eşli olmakta zorlanır.
******
Gerçek çok gizlemez kendini, çok bekletmez, şak diye çıkıverir insanın önüne.
*******
Kaderini yaşa ama ona köle de olma.
******
En büyük günah, suçsuz bir insana iftira atmaktır.
******
Ah o kelimeler memur bey, yan yana geldiklerinde, bazen en alakasız olanları bile, insanın kalbine bir ok gibi saplanıveriyor.
******
Hiç sevilmeden ayrıldı şu fani dünyadan, ne büyük haksızlık.
*******
Nefes alan her şeyin karanlık bir tarafı vardır, nefes alan her şey günün birinde terk edip gider insanı ve dünyadaki bu acımasız dengenin adına da ömür denir.
******
Çocuk kısmı içine atar böyle şeyleri, içine ata ata büyür, büyüyünce de gelip hesap sorar insana.
******
 

 

8 yorum:

  1. aman kitapta argo küfür çok itici oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi deep 20 yılım erkekler arasında çalışan tek bayan olarak geçti, bezdim küfürden ağzınıza biber sürecem diyordum, yada duymamış ayaklarına yatıyordum. Eee birde roman mahallesinde oturuyorum küçük paleden büyüğüne kadar hep küfür vallahi kitapta, filmde, dizide de rastlayınca yeter artık diyorsun bir şekilde...

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Bence de kalsın öykü diye aldım ama olmadı...

      Sil
  3. Şu argo ve küfür olayını sevmiyorum , illa kullanmak gerekiyorsa az kullansınlar bari :(

    Tanıtım yazısı güzel kaleme alınmış ama, iyi tuzak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bazıları zıvanadan çıkabiliyor dozu ayarlamasını bilmiyorlar. Hadi kendin kullanıyorsun millete neden öğretiyorsun değil mi?

      Sil