BU GÜN GÜNLERDEN TARHANA İDİ

22 Ağustos 2020


Havalar yine sıcak gitmeye başladı. Bugün erken kalktım. Çünkü günlerden tarhana günü idi. Zamanım ancak bizimkilere kahvaltı hazırlayıp, ağbime pansuman yapacak kadar idi. Daha sonra ben üstümü giyindim elimde liste çarşıya doğru harekete geçtim. Geçen sene tarhana yapmadık, annem istemedi. Sonra kışın canı çekince Komşumuz zonguldaklı Hatice abladan biraz istemiş. Nazının kime gececeğini biliyor bizimki:)) onun tarhanasını yedik kışın çok güzelmiş hakketen. Bu sene onun tarhana tarifini yapmaya karar verdik. Akşam bana sen malzemeleri al hazırla ben yoğuracağım dedi. Bizim klasik tarhana tarifimiz aşağıda 2013 yılında babam bana yaptırmıştı rahmetli tarhayı


Elimde liste ile ilk önce Unak fırına uğradım poğça kurabiye alıp, askıya da ekmek bıraktıktan sonra parka geçtim çay eşliğinde kahvaltımı yaptım. Kedi de yakınımda idi hemen.


Sade kahvemi de içtikten sonra, baharatçıya uğradım, oradan salçacıya geçtim, en son manava uğradım. Eve geldim hazırlıklarımı yaptım, yoğurmak içinde komşum Hatice abla geldi. Bu işi de hallettik böylece.


MALZEMELER

Yarım kilo biber salçası 
yarim kilo domates salçası 
1 kilo kırmızı biber kaynatılıp kevgirden geçecek 
1 kilo domates rendesi kaynatılacak
 1 kilo mor soğan doğranacak az su ile  birlikte kaynatilacak. Domates ve soğan rendesi kaynatildiginda en son içine 1 paket sanayag atin hamura girsin. Çıkarırken hamur ele yapışmıyor.
1 kilo yoğurtun kaymağını alın kesinlikle olmayacak 
1 demet maydanoz rondodan geçecek. 
1baş sarımsak ezilip ilave edilecek. 
1 tane ekmek hamuru
1tüp baharatcida satılan karışık baharat 
 1 kasede geçen senenin tarhanasinı yoğururken ilave edin.
ve 
aldigi kadar un. 
1 hafta yoğrulacak haftasına hamurdan küçük parçalar koparılıp kurutulacak ve kevgirden geçirilecek. 

Allah sağlıkla yemeyi nasip etsin bizlere. Haftaya cumarteside çıkaracağız.








10 yorum:

  1. Merhabalar.
    Ne gariptir ki, bizim yöremizde rahmetli annemin pişirdiği tahıllı yoğurt çorbasına biz tarhana deriz. Aslında tarhana sizin yapmak için girişimde bulunduğunuz çorbanın adıymış. Sizin yaptığınız tarhanayı ben yıllar sonrası tanıdım. Şimdiler de benim eşim de yapar bu çorbadan. Bu lezzetli ve enfes tarhana çorba tarifinizden dolayı elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla birlikte size sağlıklı ve hayırlı günler dilerim.

    YanıtlaSil
  2. oyyy çok iştahlııı olmuş bu yazııın :)

    YanıtlaSil
  3. bende çok severim tarhanayı geçen sene kardeşimin arkadaşının annesi göndermişti güzeldi 😊. Sağlıkla afiyetle yiyin inşallah güzel Ablam 😊 Sevgiler 🌼

    YanıtlaSil
  4. ooooffff kokusu burnuma geldi ya. Ne severim tarhanayı ve o ekşi hamur kokusunu :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil