BEYNİNİZİ, RUHUNUZU SEVGİYLE DOLDURUN VE DAĞITIN

29 Eylül 2020


Dün hava bayağı bir güzeldi, kahvaltı faslı ortalık toplama derken vakit geçti. Önceki gece banyonun temizliği esnasında, viledanın sapını kırdım. İşler bittikten sonra markete vileda sapı almaya gittim. Dönüşte de bakkaldan gazete aldım. Eve gelince bir kahve yaptım, gazeteleri okuyayım dedim. Ama ne malum ceviz ağacına dadanan kargaların gaklarından bir şey anlaşılmıyor. Guguk kuşuna döktüğüm bulgura kargalar ortak oluyor:)) Derken Ahmet usta geldi, bir gün önce kapının kenarlarına döktükleri beton direklerin kalıplarını söktü. Tahtaları taşıdık.Betonlara su döküldü. Bahçe yapraklardan temizlendi biraz. Bahçenin orta yerine ufak tahtalar atıldı, yine ateş yakacağız biraz patlıcan közleyeceğiz. Akşama yemek sadece nohutlu tarhana çorbası ve aşağıdaki yeşil mercimek köftesi idi.



2 su bardağı haşlanmış mercimek rondodan geçirilir. İçine 1 yumurta kırılır, 2 diş sarımsak ezilir, 1 yemek kaşığı zeytinyağı konur, Pulbiber, tuz, karabiber, kimyon eklenir, 1 tane havuç rendelenir, biraz maydanoz doğranır. 7-8 kaşık un ( ben siyez unla da yaptım, tam buğday unuyla da) ilave edilir. Az yağlanmış tavada kızartılır.
Benim annem yeşil mercimek yemeği sevmez  ama bunu bayıla bayıla yiyor:)) 
Ön kapımız beton atıldığı için açılmıyor, mecburen bahçenin diğer ucundaki arabanın kapısını kullanıyoruz. 


Akşam bu dergiyi okudum.

Sabah her zamanki saatte kalkıldı kahvaltı yapıldı, ben fırından simit aldım onu yedim ekmek yerine. Ağbimin pansumanını yaptım daha sonra saat 11 de pazara gitmek üzere minibüse bindim. İlk önce giyim kısmını gezdim, kendime 2 tane tshirt 2 tane de alt eşofman aldım. Masa örtücüsüne uğradım, mutfak masasının örtüsü eskidi onun yerine yenisini aldım. Tabii bunlara ödeme yaparken normal fiyatından daha az ödeme yapıyorum. Mesela masa örtüsüne 20 yerine 15 tl verdim, ağbimin sergi komşusu hepsi beni tanıyorlar indirim yapıyorlar. Ayşe teyzeyi gördüm Konyalı sergileri var giyim üzerine onlarında. Ailece görüşüyorduk eskiden ayak üstü sohbet ettik, anneme selam söyledi ayrıldım oradan gıda bölümüne geçtim.
Karışık turşuyu Zehraya yaptırmaktan son anda vazgeçti anam. Kendi yapacakmış. Pazara gitmeden önce liste yazdırdı bana.
Listeye göre baktım sergide kelek var, kaça diye sordum. 
-Sen alda hesaplaşırız Özlem abla dedi. 
Başımı kaldırdım saçı sakalı beyazlaşmaya başlamış bir roman kardeşimiz. 
-Tanışıyormuyuz dedim
-Tanımadın mı , belki senden çok dayak yemişimdir dedi.
- Kuştepedenmisin dedim
-yok dedi sizin eve 500-600 metre yakındık deyince.
Düşündüm ya Beyce Annelerden ya da Nazik ablalardan ya da Çoratalardan, romanlardan ama hangisi. Bunlar bizim eve yakın yaşayanlar idi bir zamanlar. Nazik ablalar evlerini müteahhite verdiler gittiler, Çoratalar kirada idi taşındılar, Beyce annelerde sattılar evlerini.
- Vallahi kusura bakma çıkaramadım dedim
- Ben beycenin torunu Şaban dedi, o zaman çıkardım aradan yıllar geçmiş, maskeler var tanımak zor.
Baktım listedekilerin çoğu onun sergisinde var senden şunları şunları alayım dedim. Benden alma benim malım cumartesiden kalma, karşı köşede sergi var onu işaret etti, benim oğlan malı taze oradan al dedi. Hay Allah razı olsun hemen oraya gittim, corona dolayısı ile seçmek yasak ama o izin verdi. Alıcaklarımı aldım parasını ödedim hayırlı işler dedim. Pazarın içlerine ilerledim. Bir kaç şey aldım tek yeşil fasulye kaldı alınacak. İlk önce bir dolaştım sergileri sarı kız cinsi fasulye göremedim. Bir kaçını elledim tüy hissini alamadım, rahmetli babam öğretmişti fasulyeyi ellediğinde tüy hissi alıyorsa parmakların o fasulyeyi al derdi. Baktım bir köylüde ki kışlık bamyamı aldığım kişi( karşı komşumun ablası oluyor) o cino cinsi fasulye var, elledim tüy hissini de alıyorum hemen bir kilo aldım.  Sergide kokulutoz kokusu da alıyorum baktım bir büyük kavanoz var. Kaça dedim 5 lira dedi neredeyse alıyordum bakarsınız bir daha ki haftalarda alırım. Çocukluğuma gittim, rahmetli neneyi hatırladım karşı komşumuzdu. Evin karşısında boş arazide oyun oynarken karnım acıktığında eve gelmektense Fatma neneye gider, nene karnım acıktı dediğimde, hemen şırlanyağ (sıvıyağ) ekmeğe döker, üstüne de  bu kokulutozdan serperdi. O zaman sanayağ nerdeeeeee. Bu kokulutoz sadece onlara has bir şey. Genelde balkandan gelenler yapardı bu tozu.
  İşimi bitirdim pazardan çıktım, kent konseyinin dükkanında kahve molası verdim. 2 adet kolaç, 2 adet çiğ börek, 2 adet anne kurabiyesi siparişi de verdim. Onlar hazırlanırkem kahvemi içtim.


Pazardan çıktım, minibüse bindim eve geldim. Hemen turşulukları yıkadık, annem hepsini doğradı.


KARIŞIK TURŞU

- yarım kilo kapya biber
- yarım kilo ince kıl biber
yarım kilo turşuluk salatalık
- yarım kilo acur
- 1 orta boy lahana
- 4 tane kelek
-yarım kilo havuç
-4 tane yeşil domates
- 1 baş sarımsak
-1 tane limon (sıkılacak suyu konulacak) 
1 yemek kaşığı limon tuzu suda eritilecek 
- yarım su bardağı sirke
-1 avuç nohut yıkayın
-tuzlu su  


Malzemeleri yıkayın, istediğiniz gibi doğrayın.  Sarımsakların parçalarını suya koyun ki daha rahat soyulsun. 5 Kiloluk cam şişenin dibine biraz nohut atın. Malzemeleri sıra sıra koyun aralara sarmısak, nohut yine koyun. Salatalıkları koyarken bıçakla 2-3 yerinden delin. En son şişeye sirkeyi dökün, limonun suyunu dökün, az suda erittiğiniz limon tuzunu koyun. Kararınca hazırladığınız tuzlu suyu ilave edin şişe dolunca kapağını kapayıp serin ve gölge yere kaldırın. Zaman zaman kapağını açıp suyun tuzuna bakın az gelirse şişeden biraz su boşaltıp bir kaba, tuz ilave edip tekrar şişeye ila edin.

Turşu işi bittikten sonra akşam yemeğini yaptım, salatayı yapıp dolaba koydum. Ana sağlığa anneme ilaç yazdırmaya gittim. Dönüşte peynir aldım, eve geldim. Sütçü süt getirdi kaynamaya koyduk o arada dün izlemeye başlayıp bitiremediğim kırmızı oda isimli dizinin 4. bölümünü bitirdim. Akşam yemeğinden sonra dergi okumaya devam, şimdi bir sütlü nescafe eşliğinde blogları dolaşacağım.









20 yorum:

  1. yeşil mercimek köftesini hiç duymamıştım güzele benziyor denemeli gerçi benimkiler yemeğini yiyor ordan da devam edebilirim ama denemeli merak ettim doğrusu

    YanıtlaSil
  2. Bende adaçayı ile blogları dolaşmaktayım. :) Beynim ruhum ne yazık ki Covid-19 ile doldu bulunduğum yer küçük bir ilçe ve uzun zamandır güvenli bir bölge olduğu halde iş ev market harici sürekli bir ev karantinası içerisindeydim. Geçen esnaftan edindiğim bilgiye göre ise vaka sayımız bulundum ilçede de artmış. Kendimde dahil olmak üzere ailemde kronik hastalıklar mevcut. Ekmek almaya, işe, market alışverişine giderken sürekli bir endişe içerisindeyim. Turşuları kurarken kafamız dağılmıştı biraz ama turşuda bitince yine takıldı kafamız virüse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim burası da küçük, burada da arttı hastalık. Bizde kronik hastalarıyız ama hayat bir şekilde devam etmek zorunda bu devirde kimse kimsenin işini yapmıyor enayi yerine koyuluyorsun. Kışın ben komşuya ilaç yazdırdım rica etti ana sağlığa gittim o pandemide, doktıorumda bağırdı hatta ne geldin diye. İlacı aldım geldim komşuya ooo ne ala gelini, oğlu, torunları yayılmışlar eve ben o pandemide ona ilaç yazdırıyorum. Madem oğlun gelicek beni ne gönderiyorsun değil mi? oğlun gitseydi. Takma kafana birşeyler oku.

      Sil
  3. Hiç duymamışım mercimek köftesini. Hoş bizde yemeği yenir, sevilir ama farklı tatları denemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yarım porsiyonda olsa deneyin bir damak tadınıza uyar belki.

      Sil
  4. Kumrulara dökülen bulgura sevimli kargalar mutlaka geliyor:)
    Yeşil mercimek köftesi bayağı güzel oluyor. Falafelin mercimeklisi. Abi de yesin şekeri düşürme performansı süper..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ağbime bu yazdığınızı okuyacağım o pek sevmez böyle şeyleri.

      Sil
  5. Yeşil mercimek, sarımsaklı, limonlı, naneli pişiririm, çok severim. Eminim bizimkiler bu köfte halini daha çok severler ama bişeyi de ıslak yesinler, içleri kuruyacak kuru yemekten :)

    YanıtlaSil
  6. Odun ateşinde Patlıcan közlemesi...Ayy yaparken ben de gelseem... :))

    YanıtlaSil
  7. Vileda sapı benimde paslanmış geçenlerde attım artık. Sanal markette bulamadım.Gittim nalburdan 15 liraverip ucu ile birlikte aldım pek ucuz ,basit bir şeymiş, iki günde o paspası beter olur. Yine kıydım paraya/bi dünya pahalanmış alt tarafı paspas/koçtaş dan sipariş verdim.En azından uzun süre dayanıyor.
    Mercimek köftesini bir zamanlar gittiğim altın gününde yemiştim. O günden beri yaparım arada.Zaten tam bir mercimek aşığıyımdır.Elinize sağlık. Pazara gitmek eşimin görevi.Tabi benim bacak sağlığımdan dolayı onunki zorunlu hizmet ,ama özledim pazar dolaşmayı.Gerçi bizim pazar eskisi gibi değilmiş çoğu tezgah açılmıyormuş salgından beri.
    Kırmızı Oda 4. bölüm bende sırada, seyredicem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimki suyu sıktırırken gitti.Ucuzculardan alınan fazla dayanmıyor ben marketten aldım parex marka sap 19 tl idi, paspası da 19 tl di.Bizimde açmıyordu sergiler ama açıyorlar artık. Benimde anne yaşlı, ağbi gözler iyi görmediği için o görev bende.

      Sil
  8. kolaç nee :) şaban tatlıydıııı :) karga da hihi :) mercimek deee :)

    YanıtlaSil
  9. merhaba nerde yaşıyorsunuz merak ettim şimdi. bizde çanakkalede romanlarla içiceyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trakyada bir şehir de yaşıyorum. Çanakkalede 2 yılım geçti vali konağının orada tepede bir apartman dairesinde 2 yıl oturdum. muhasebe yüksekokulunda okudum orada, güzel günler geçirdim:))

      Sil
  10. Verdiğin tarifle yaptım yeşil mercimek köftesi, bayılarak yedik, çok teşekkürler! ❤ Bakliyatı çok seviyorum, hiç aklıma gelmemişti yeşil mercimekten köfte yapmak. Çok seviniyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun yeni tatlarda buluşmak üzere sevgiler

      Sil