OKUDUKLARIM 56 ÖLMEYE YATMAK

08 Eylül 2020


"İnsan krapon kâğıdından kanatlar takınca kelebek olduğuna inanır. Koyun postunda koyun, kurt postunda kurt […] Ülkü de giydirilebilir üstünüze ve Etlik tepeleri dağ gözükür gözünüze."

Ölmeye Yatmak romanı biçim açısından da ilginç. Çok geniş bir dönemi anlatmak isteyen romancı, Aysel'in ruh dünyasının yanı sıra toplumsal olayları, Aysel'i Doçent Aysel haline getiren koşulları yarı belgesel bir tarzla eserine katmış.
-Selim İleri-

Ağaoğlu'nun Ölmeye Yatmak adlı romanı, kadının cins kimliğini, bireyselliğini el yordamıyla araması, sorgulamasını ifade eder. Cumhuriyet kadın aydınının özgürlük ve dişilik arasındaki çıkmazını, bu romanındaki kadın tiplemesi, Aysel çok iyi bir şekilde betimler.
-Nilüfer Göle-

Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde başlayan Cumhuriyetin ilan edilmesiyle  ortaya çıkan modernleşme çabasının halkın gelenek ve görenekeriyle  çatışması, o dönemde büyüyen roman kahramanları Aysel (Anlatıcı), Ali, Aydın, Dündar Öğretmen üzerinden olaylar anlatılıyor. Yazarın akıcı bir anlatımı vardı. Yazarı ilk defa okudum. Üçlemenin ilk kitabı imiş, güz okumalarına istinaden okudum. Serinin diğer 2 kitabını da güz okumaları bitince okuyacağım.

Yoluma ışık tutan her şey nerdeyse, ben de ordayım.
*****
Bir kadın Çehov'a sorar...
"Sizce hayatın anlamı nedir?"
"Bir havucun anlamı nedir? Havuç havuçtur işte. Havucun anlamı neyse, hayatın anlamı da o."
*****
Ölüm bazen o denli çabuk gelmiyor. Ölümle savaşmak gerekiyor.
*****
İnsan krepon kâğıdından kanatlar takınca kelebek olduğuna inanır. Koyun postunda , kurt postunda kurt..
*****
Sende olanı bölüş" demiş hem Marx, hem de Hazreti Muhammed.
*****
"Bir milletin yarısı topraklara zincirle bağlı kaldıkça, diğer yarısı göklere yükselebilir mi? Bizim milletimizin başarısızlığı kadınlara karşı gösterdiğimiz kusurdan ileri gelmektedir.”
Büyük Atamız, büyük nutuklarında böyle buyurmuşlardı.
*****
Bütün tutsaklık perdelerini yırtıyorsun yırtıyorsun; sonra bir de bakıyorsun ki, hic el değmemişlik. Hic bir şeye başlanılmamış sanki. Hiçbir sey eskimemiş. Yeniden eskitmeye başlamak. Aynı şeyi hep yeniden, yeniden denemek. Kendinde hak tanımadan. Kadın olmadan önce insan olduğunu kendine bile unutturarak. Kendini yeniden pekiştirerek, sonsuza dek hep aynı yerde dönerek, dönerek... Kimbilir, bu belki de derimizin altında zorla tıkıstırılmış bir hastalıktır.


Güz kitap okuma şenliği kitap 2
Sayfa 400 
Toplam sayfa 752
Puan 10 
Toplam puan 20 

1 yorum:

  1. ayseel oleey, adalet ağaoğlu, onun üstüne yazar yok yaaa :)

    YanıtlaSil