GÜNLERDEN AŞURE İDİ

12 Eylül 2020


Sabahları ve akşamları serin oluyor artık. Gece yatarken üstümüze battaniye alıyoruz. Annem yeleklerini çıkardı. Sabahları 07 gibi kalkıyorum kahvaltı hazırlıyorum. İnsülün vuruyorum ağbime kahvaltı yapıyorlar. Daha sonra göz damlasını döküyorum, sonra ayağına pansuman yapıyorum. Ortalığı topluyorum, bulaşığı yıkıyorum. 


Bugün bu işlemlerden sonra giyindim çarşıya indim. Manava uğradım domates aldım, baharatçıya uğradım aşurelik malzeme aldım. Sahafa uğradım Atatürk ile ilgili kitap ayırtmıştım onu aldım. Kitapçıma uğradım Zülfü LİVANELİ' nin son kitabını aldım. 


Eve minibüs ile geldim, minibüste komşumuzun gelini Şerife ablaya  rastladım. Nereden dedi, çarşıya aşurelik malzeme almaya indim dedim. O da kırmızı kapya biber almış iki büyük poşet, közlemeye kaynanasının evine geliyor. Desene bu gün Aşure yiyeceğiz dedi, yetişirse sana, gitmeden yersin dedim. Onun içinde biraz acele ettik aşureyi yaparken. 


AŞURE
- 500 gr aşurelik göce ( buğday) beyaz cinsinden olacak.
- fasulye göz kararı 2 su bardağı kadar ( akşamdan ıslatılacak)
- nohut 2 su bardağı kadar ( akşamdan ıslatılacak)
- sarı kuru üzüm
- fıstık içi ( kabuklarından ayıklanmış olacak, kolay ayrılması için kırmızı iç kabuklarından biraz suda beklet)
-Minik fıstıklardan
- sarı kuru kayısı ( minik minik doğranacak)
- kuru incir (minik minik doğranacak )
-karanfil
- minik siyah kuş üzümü
- aşure kokusu
-ceviz içi (rondoda çekilecek)
- toz şeker 5-6 su bardağı
Göceyi ayıklayıp yıkayıp (bir kaç kez), su koyup kaynatıyoruz.
Fasulye ve nohutu ayrı ayrı pişiriyoruz. Kabukları ayrılmışsa temizliyoruz, kaynadıktan sonra sularını süzüyoruz.
Sarı kuru kayısı, incir ve ayıklanmış fıstık içi hep beraber kaynatılacak.
Karanfil ve minik siyah kuş üzümünü kaynat. Kara suyunu dök.(aşureye kullanma rengini karartıyor)
Kaynamış göcenin içine, fasulye, nohut, sarı kayısı, incir, fıstık içi, karanfil ve minik kuş üzümünü karıştırın. 2-3 bardak su ekleyip şekeri de ilave edip kaynatın.
Servis ederken üstüne aşure kokusu, çekilmiş ceviz, minik kuş üzümü, minik fıstıklardan koyun.
AFİYET OLSUN
Bizim burada Bulgaristan göçmenleri ve balkanlılar ( Kırklareli sınır kesiminden gelip burada yaşayanlara denir.) kurban bayramında yaptıkları kavurmadan da eklerler aşureye ama biz koymuyoruz. Aşuremizi dün yaptık biz yemeden bitti. Şerife abla gitmeden yetişti aşuremiz. Hemen hemen hepsini dağıttık. Hatta dün instagram resmime bende isterim diye mesaj yazan sigortacı arkadaşım Mineye bu sabah bir büyük dondurma kasesi götürdüm, Zehrayı da çağırdım oraya o da geldi, onlar afiyetle yedi ben kahve içtim. Çıkışta da baharatçıya uğrayıp 250 gr göce, sarı kuru üzüm ve fıstık içi aldım. Bu günde kendimize yapıyoruz. Kulakları çınlasın Marmara Biradaki Muhasebe müdürüm Serdar bey geldi aklıma. Kendisi İstanbul'da görev yapıyordu, bir gün yine böyle aşure yapıp iş yerine götürmüştüm arkadaşlara, telefon çaldı arkadaş açtı telefonu Serdar bey ne yapıyorsunuz demiş, onlarda aşure yiyoruz, Özlem getirdi demişler, beni çağırdı telefona ben aşureyi çok severim bana da gönder dedi. Eve telefon açtım tekrar aşure kaynattı annem o gün, ertesi gün kurye ile bir konserve kavanozu aşure İstanbul' a merkeze göndermiştim. Gidiş o gidiş her sene gitti ondan sonra.Aşure ayı girdimi hatırlatırdı.  Şurada bir kaç senedir gitmiyor. Kim bilir nerelerde şimdi kendisi...






12 yorum:

  1. Sonbahar serinliği hissedilmeye başladı artık. Aşureniz hep ikişer kez kaynamış evinizde. Ne mutlu size. Allah kabul etsin. Bu kez kendinize de kavanozlarsınız belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle balkanlardan gelen o serinliği hissediyoruz artık. Allah herkesin evinde kaynatsın aşureyi , yemek herkese nasip olsun. Kendimiz için bu gün ayrıyetten yapıyoruz.

      Sil
  2. Allah kabul etsin Güney doğu hala sıcak 1 2 ay sonra burası da serinleyecek insallah (:

    YanıtlaSil
  3. ohhhhh elinize sağlık, mis gibi gözüküyor:)

    YanıtlaSil
  4. Allah kabul etsin Özlem Hanım. Ne kadar güzel pek çok kişiye nasip olmuş asureniz.

    YanıtlaSil
  5. aşureeeeee tablo gibi fotooooo :)

    YanıtlaSil
  6. cok guzel görünüyor asureniz Allah kabul etsin, bereketli olsun, aşure kokusu nedir baharat mı?
    Berrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bir çeşit baharat üstüne tarçın gibi serpiliyor aşurenin.

      Sil