OKUDUM 2022/59 KIRIK RUHLAR DENİZİ

13 Ağustos 2022

 

 
Bazı hisleri kalbinden ziyade ruhunla keşfedersin Bir mevsim-i bahârına geldik ki âlemin Bülbül hâmûş, havz tehi, gülistan harâb Keçecizade İzzet Molla Bu âlemin (dünyanın) öyle bir baharına rast geldik ki bülbül susmuş, havuz boş, gül bahçesi ise ıssız... Duygular üftâde olmuş kuru bir çırpı gibi elimizde. Ha kırıldı kırılacak... Eski yürekler kalmamış bülbül ise kendini kaybetmiş, hicrette. Ne yazıktır ki gönül bahçesi çöle dönmüş. Ne yağmur yağıyor ne pınarlar çağlıyor. Ne de kimseler farkında her gün onlarca, binlerce kalp ölüyor. Kimseler duymuyor... Altı yönden nâleler kopuyorken sağır olmuş insan, göz zaten görmüyor. Duygular denizinde bir sandal ve o sandalda olan sen. Bir seyahat var ufka doğru. Görebilecek miyiz önümüzdekileri? Yoksa kör olmaya devam mı edeceğiz? Bu kitapla öyle duygular birikecek ki kalbinde ve sonrasında sen...
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Kütüphaneden aldığım bir kitap. Dini bilgiler ile kişisel gelişim sayılır.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Sevginin yüreklerde oluşturduğu manâ, yüzdeki tebessüm, gözlerdeki mutluluk ve bakış değişmez. Gönül lisânı en güzel dil iken renkler farklı olsada duygular bir.
***** 
Herkes özünde özel.
*****
Sevmek; bedeni görmek değildi ki ruhu keşfetmek ve orada öylece kalmaktı.
*****
Hayvanlar bir kimsenin onları sevdiğini kişinin yaydığı kokudan anlarlarmış. Fakat insan sevgiye muhtaç kalırsa kör olurmuş. Sen, sen ol kör olma! Rabbinin emanetini zayi etme! Allah (c.c) için, Allah'ın (c.c) kulunu seven ol. İncitmeden, eksiltmeden ve kırmadan.
*****
Yönsüz olmalı insan. Yani her yön kişinin sevdiğine çıkmalı.
*****
Eskilerde eşler bir çınar fidanı alır ve onu beraber ekerlermiş. O çınarla büyür ve o büyüdükçe güçlendikçe onlar da bunu görerek güçlenir, sevgiyle ekilen ağacın varlığından güç alırlarmış. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de " kıyamet kopmaya yakınken dahi elinizde bir ağaç fidanı varsa ve onu dikmeye vakit bulabilirseniz onu dikin." buyurdu. Aslında bu ifade çok şey hatırlatıyor. Yapılan şeyin kıymeti, yapanı da kıymetli kılar Peygamber nazarında.
*****
Sevgi özel günleri hatırlamaktan ziyade özel kalmaktır sevdiğine. Ona ait olmak ve bunu ona yaşatmak. Özellik katmaktır. Teklik, incelik, huzur..... Eşşiz ama eşli. Yağmurda yürürken kaçan değil ona şemsiye olmak mesela. Güneşli havada bakışlar bir gölge. Soğuk hava da ise gönül bir soba. Sözler odun olmalı atılmalı gönül sobasına. Isıtmalı sevdiğini tanımsız ve tarifi mümkün olmayan bir heyecanla.
*****
Paha biçilmez mücevherler değil de safi duygulardır sevgide geçerli olan.
*****
Kadın yağmur, erkek toprak. Yağmur yağmazsa toprak kıymetsiz ve çoraktır. Ne değeri vardır ne de alıcısı. Çöl sonuçta.
Hayat bir şeyden ibaret o da sevgiden. Sevgi ise rabb'inden. O'nun (c.c)  Rasul'ü Muhammed (s.a.s.) den
*****
Sevgi, kıymet bilenin elinde şekillenir. Bilmeyenin elinde harap olmuş bir şehre döner. Ne tanınır ne de eskisi gibi olur. Kutsaldır. Zira rahmet-i Rahmandan lütufdur bizlere.
*****
Sevgi en hesapsız gerçektir.
*****
En güzel insan; merhamet elbisesini giyinmiş olandır.
*****
Kâinatın temel taşı, insanın insan olmasının diğer adı. Sevgiden gelen merhamet.
*****
Bir kimsede merhamet yoksa hiçbir şey yoktur.
*****
Tebessüm merhametten gelir.
*****
Kusurları görmezden gelmektir büyüklük.
*****
Gönül ancak merhametle fethedilir.
*****
Seven, sevilende hayat bulur.
*****
Bir kadın ağlıyorsa yokluktan değil, dertten değil, sevgisizlikten ağlar. Eğer kadın ağlıyorsa gökyüzü ağlar. Melekler ağlar. Zira merhamette engin olan anne ağlar. Can ağlar.....
******
Merhamet Hz. Muhammed'i (s.a.s.) görmektir. Görebilen adamın kendisidir.
*****
"Müminlerin iman bakımından en kusursuzu, ahlâkı en güzel olanıdır. Ahlâkı en güzel olanınız da kadınlarına en güzel davrananınızdır."
*****
Merhamet bir anahtardır. Öyle bir anahtar ki her vakitte kapıyı açabilen. Dertte de sevinçtede her zaman geçerli olandır. Onunla fethetmek kolay. Gönülleri inşa etmek hayatın lezzetini almaktır.
*****
Kalbimin yumuşak yanı.
*****
Rahmetim, gazabımı geçti.
*****
Sen benim ben'imsin.
*****
Sevgi en büyük sermaye ve bunu koruyacak olan da erkeğin kendisi.
*****
Beklenti ve karşılık beklemeyen insan 'gerçek' insandır.
*****
Eskiler yaşlanır, fakat duyguları taze kalırdı. Şimdi ise tam tersi.
*****
Yenilen içilen her şeyin kimyasının bozulduğu günümüzde duygularda mı bozuldu acaba?
*****
...... ve çarşıdan yiyeceğini kendisi taşır, birisi -" Ey Allah'ın Rasul'ü ! izin ver de ben taşıyayım" dediğinde şöyle cevap verirdi: " her mümin, taşıyabiliyorsa kendi yükünü taşısın" derdi.
*****
Yardımın en güzeli, kişinin sevdiğine yaptığıdır.
*****
İnsanın en güzel örtüsü merhametidir.
*****
Şunu asla unutmamalı ki Allah (c.c.) için olmayan hiçbir şeyin ayakta kalamayacağını insan hep bilmeli.
*****
"Settar"
Eğer seven sevdiğinin hatalarını ve kusurlarını örtüyorsa gerçekte sevendir. Görmezden gelip tebessümle nazar ediyorsa, işte bu kazanmanın adıdır nihayetinde. Beyefendi olmak böyle bir şeydir.... Fakat yüzüne vuruyorsan bu en büyük felakettir. Bir insanı tüketmek insan olmakla bağdaşacak bir fiil değildir.İnsan olmak demek, sevdiğini örtmektir. Tüm tehlikelere set çekerek dağ gibi durmaktır. Kızmak veya kırmak değil. Erkeklik asla bu değil. Aksine tebessümle hatayı, kusuru örtmektir erkek olmak. Güzelce nasihat ederek en doğrusunu yapmasını sağlamaktır. Peygamberi bir ahvâl ile....
*****
Tevbe sûresi 100. ayet
" İyilik yarışında önceliği kazanan Muhacirler ve Ensar ile onlara güzelce uyanlardan Allah hoşnut olmuştur, onlar da Allah'tan hoşnutturlar. Allah onlara, içinde temelli ve ebedi kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetler hazırlamıştır; işte büyük kurtuluş budur."
*****
Kadın kötülükle, korkuyla, kızılarak terbiye edilecek, bir varlık asla değildir. Kadına severek hüsn-ü zan ile yaklaştığında bil ki her işi yapacak eşsiz bir kalbe sahiptir. Hatalar, kusurlar insanoğlu içindir. Zaten bizi insan yapan da budur. Unutmak bizde var olan şeydir.
Kusursuzluk beklemek en büyük kusurdur kişi için. Kendisinde olmayanı ondan beklemek kadar kusurlu bir düşünce yoktur.
Peygamber efendimiz (s.a.s.) bir benzetme sanatı kullanarak kadını eğe kemiğine benzetmiştir. Kadına bağırıp çağırarak düzeltmeye çalışmakla bir şey mümkün olmaz. Kadına zaten bağırılmaz. Peygamber efendimiz (s.a.s.) kadınlara hep nasihat etmiş ve tebessümle doğruyu ve güzeli işaret etmiştir. Kadın, tabiatında güzelce anlatılan hiçbir şeye duyarsız kalmaz. Marifet örtücü olmaktır. Örtüleri yırtmak değil.
*****
Kadın, erkeğin kimliğidir ve o kimliği oluşturan da erkeğin ta kendisidir.
*****
Peygamber Efendimiz (s.a.s) kızmak yerine eksik veya kusur hallerinde hep güzel taraftan bakmıştır. Sert olmak tercihini hiç kullanmamış, zira kadına daima emanet gözüyle bakmıştır.
*****
Zira kadın huzur için gönderilmiştir erkeğe.
*****
Bir insanı yaşatmak istiyorsan kusurlarını ört.
*****
Allah (c.c) kulunun hata ve kusurlarını gizleyendir. Eşinin bu dünyada ki hata ve kusurlarını örten bir kimsenin Allah (c.c.) ahirette tüm hata ve kusurlarını örter. Onları gizler ve kendisinde saklı tutar. Allah (c.c.) merhamet edeni, hataları örteni ve tevazuyla, sevgiyle yaklaşan kulunu sever.
*****
Hakikatte duyan kulakları sağır eder, kalbin feryadı.
*****
Efendimiz (s.a.s.) hanımlarını çok dinlerdi. Annelerimiz konuşurşar ve efendimiz sözlerini kesmeden sözleri bitene kadar dinler ve dinlerdi. Tebessümlü bir çehre ile onları dinlediğini ve anladığını onlara daima yorulmadan hep hissettirirdi. Hiç kimsenin hanımına vermemiş olduğu değeri verir onlardan razı olduğunu her fırsatta dile getirirdi.
Dinlemek büyük bir meziyet bilinmelidir ki insan dinlemeyi bilmeli.
Hep dinlememekten kaynaklıdır anlamak fiili. Özümsemek ve kavramak için gerekli olan şey, sadece sabırla dinlemektir.
*****
Bir kadının derdi varsa konuşur veya yazar.
*****
Bir söyle on dinle
*****
Seven sevilende nevbaharlar açtırır dinlediğinde, dinlemediğinde fasl-ı şitâ
*****
Hiç dünyada olan bir cennet gördün mü? Ben gördüm. Sevdiğim bir cennetti.
*****
Sevmek hissettirmekti. Söylemekti. Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) sözünü bilirsin değil mi? Ne kadar güzel söylemiş.
" kördüğüm gibi "
*****
Sevdiğim; ben ve kızımı hem yetim hem de öksüz bırakmıştı. Sadece çocuklar yetim veya öksüz olmaz ki. Eğer sevdiğin giderse çocuklar gibi sevende öksüz ve yetim kalırmış bunu öğrendim.
*****
Sevmek demek Peygamber Efendimiz (s.a.s.) gibi sevmekti. O eşini dinler, istişare eder, yolları beraber arşınlardı.
*****
Gecelerin ağırlığını, yalnızlığın soğuk yüzünü ancak Rabb'ine sığınarak aşabiliyor insan. Aydınlık Rabb'ine dertlerini dile getirince şafağın sökmesi gibi karanlıkları ortadan kaldırıyor. Ve kalbin seînet buluyor ta ki vuslat gerçekleşene kadar.
Hayat o kadar yoğunki o yoğunluk içinde güzel bir tat yakalamak ise bir o kadar daha zor. Tıpkı kahvenin aranılan tadını bulmak gibi. Yalnızlık zor. Fakat var iken yalnız olmak ise daha da zor. Zamanında değer vermek en önemlisi iken kaybedilince neden değer vermek güdüsü abluka çıkar. 
Kendimizi keşfetmek için kâinatın süsü olan Efendimiz'in (s.a.s.) hayatına nazar etmeliyiz. Ancak o zaman kendimizi bulabilir ve olması gereken biz olabiliriz. Eksikler elbet olacak kapatmak ise hedef.
*****
Seven ve sevilen birbirinin zırhıdır.
*****
Gönlünü kazanmadığın bir kimse hiçbir zaman senin olmamıştır.
*****
Sevdiğinin duasında olmadıktan sonra başkalarının duasında olmak, kıymet arz etmez gerçekte.
******
Peygamber ocağında bir kilim vardı. Bir tutam arpa ve işlenmiş bir deri. Tümüyle bunlar..... Ama nihayetinde huzur vardı. Aşk vardı. O evde Alah (c.c.) vardı! İnsanoğlu öyle şeyler sahibi oldu ki her bir eşyaya ayrı bir sevgi ve muhabbet biçti. Artık eşyalardan fırsat sıra insana, sevdiğine gelmedi. Gelmiyor da. Bir arabaya verilen değer insana verilmiyorken. Bir bilgisayara verilen zaman sevdiğine verilmiyorken neyden bahsedeceksin ki. Her şey elimizden kayıyorken....
*****
Haşr suresi 1. ayette
"Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah'ı tespih etmektedir. O, (c.c.) mutlak güç sahibidir, Hüküm ve hikmet sahibidir.
*****
Çalışırken aileni ihmal etmek, Allah'ı (c.c.) unutmak doğru bir iş değildir.
*****
Allah'ı (c.c.) ve aileni unuttuğun bir işten hayır gelmez.
*****
Hırsa kapılan insan ise doyumsuzlaşır ve elindekilerin kıymetini bilmez.
*****
Allah, Hz. M uhammed'in (s.a.s.) yolunu açtığı gibi yolunu açsın. İşine ve kazancına Hz. İbrahim (a.s.) bereketi koysun.
*****
Bir kadına merhamet eden, Allah'ın (c.c) merhametine uğrar.
*****
İşi ihmal edebilirsin, sevdiklerini asla.
*****
Gönlü kanatan sevdiğin ise o yara asla kapanmaz, daim kanar.
*****
Eğer maya sağlam ise ekmek heba olmaz.
*****
Allah (c.c) iyi insanı güzele, doğruya çeker.
*****
Sevenin sevdiği şeyleri yapmak veya sevmek, sevdiğini kazanmaktı.
*****
Vaktin, vakitliğini yitirdiği vakit, vakit içinde olanın gittiği vakitti.
 
 

4 yorum:

  1. Daha önce görmemiştim ama seçtiğiniz alıntıları okuyunca merak ettim. Denk gelirsem inceleyeceğim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kütüphaneden seçtim bu kitabı güzel tavsiye ederim...

      Sil
  2. tasavvvuflu the secret yaniii :) severim :)

    YanıtlaSil