OKUDUM 2022/62 ALÂMETLER KİTABI

18 Ağustos 2022

 

 
“Şu kâinatta hiçbir şey o kadar sarih değil,” diyor adam kaşlarını çatarak. “Bazı şeylerin bir kısmını biliyoruz, bazen bulutların ardından görüyoruz. Zihnimizde bölünmüş cümleler dolanıyor, öbür yarılarını bulamıyorlar bir türlü. Bir şeyin bir manası var, bir de alâmeti var. Aynı olmuyor ikisi.” Tükendi Tanrı’nın tüm alâmetleri... Bilinmez bir akıbete doğru tepetaklak gidiliyor. İyi ve kötü, doğru ve yanlış, sevap ve günah birbirine karışıyor. Dualar yerini beddualara bırakıyor. Kötülüğün normalleştiği koca dünyanın altında ezilenler yine masum çocuklar, safdiller, kimsesizler ve âşıklar oluyor. Alâmetler Kitabı, alacakaranlık bir dünyanın kaotik ilişkilerinin, absürt hallerinin ve ürkütücü sıradanlığının anlatısı. Gaye Boralıoğlu, insanlığın gidişatına dair alâmetleri kovalıyor. Sınırsız hayal gücü ve duru anlatımıyla, hem bugünü tasvir eden hem de geleceği kestiren eşsiz öykülere imza atıyor.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCEM;
 
Çok güzel bir öykü kitabı. Birbirinden dokunaklı ve hayatın içinden öyküler. Akıcı diliyle, insanlığın gidişatının peşine düşen öykülerle buluşmak için mutlaka Alâmetler Kitabı'nı okuyun. Çalıntı hikaye, haram, barınak beğendiğim öyküler. 12.Türkan Saylan Sanat Ödülü almış kitap.

KİTAPTAN ALINTILAR;

Oysa zamanın ağırlığını meğer baskaları kaldırıyormuş insanin üzerinden.dokunabilecegi mesafede hic kimse olmayinca,çoğulluğun ne demek olduğunu hayal bile edemeyince insanin içi katılaşıyor,koca bir taş gibi bedenin orta yerine yerleşiyormuş. 
*****
Hayal gücünün iyi çalışabilmesi için başka bir insana çarpmaması gerekir. Hayallerimiz, zihnimizin sonsuz imkanlarını kullanarak eşyadan eşyaya atlar, toz zerreciklerinin arasından sızarak, kapılardan geçerek, o duvardan o duvara yayılarak özgürce dolanır, büyür, renklenir, yaşamak zorunda olduğumuz şu tatsız hayatı renklendirir. Ama başka birini görünce suskunlaşır, kabuğuna saklanır. Hayal etmek, yalnızlık gerektirir.
*****
Aklının bir kenarı, ruhunda bir delik, ona bu dünyaya ait olmadığını hissettiriyor ve bazen, sahip olduğu her şey o delikten uçup gidecekmiş gibi endişeye kapılıyordu.
*****
Bir ilişkide asıl önemli olan aykırılıklar, kim neden hoşlanıyor, kim neyi sevmiyor gibi meseleler değil. Çiftler birbirlerine sahip çıkıyor mu, derinden, içten seviyor mu kadın adamı ya da adam kadını, kolluyor gözetiyor mu, nihayetinde anlıyor mu gerçekten, neden sonuç zincirini bir insanın şahsında kurabiliyor mu, didiklemeden soru sorabiliyor, soru sormadan hissedebiliyor mu, bunlar önemli.
*****
Anladım ki, kötülükler birbirine dolanarak büyüyor ve yine anladım ki, ancak yok sayarak hayata katlanabilir insan.
*****
"Beslenmeyen her şey gibi hayaller de kururmuş meğer.
*****
Şu kâinatta hiçbir şey o kadar sarih değil." diyor adam kaşlarını çatarak. "Bazı şeylerin bir kısmını biliyoruz,bazen bulutların ardından görüyoruz.. Zihnimizde bölünmüş cümleler dolanıyor, öbür yargılarını bulamıyor bir türlü. Bir şeyin bir manası var, bir de alameti var. Aynı olmuyor ikisi.
*****
İlk beraber olduğumuz günlerde bana şöyle demişti: "Biz çift olmayalım. Çift demek birbirinin içinde eriyip gitmek, bir insanın en güzel yanlarını törpülemek, ötekinin kötü yanlarına benzemek demek, biz hep iki kişi olalım, 'ikimiz' olalım."
*****
Gerçek diye bir şey yok bu dünyada, yazdığımız, yakıştırdığımız hikayeler var yalnızca.
*****
 Diyeceğim o ki, her insan kendi hikâyesiyle gelir dünyaya. Hayat o hikâyeyi büyütür. Benim hikâyem çalınmıştı.
*****
İnsan bazı gerçekleri bilmek istemeyebilir, bu hak olmalı.
*****
Mucizelere inandığı kadar bile inanmadı sevgiye. İnsanların sevgi dediği şeyle harap olmaktansa yalnızlığımla dik dururum.
*****
Anladım ki kötülükler birbirine dolanarak büyüyor, ve yine anladım ki yok sayarak hayata katlanabilir insan.
*****
İnsan sevdiği için sevmediği şeyleri yapabilir, bunlar ceza gibi görülürse sonradan acısı çıkar ama bilmediğimiz şeyleri deneyimleme fırsatı olarak görülürse ruhu zenginleştirir. Sadece karşımızdaki istediği için bir şey yapmak zorunda kalmak, kendi tercihlerimizden daha az keyif verse de insanın yaşam alanını genişletir, seçiminiz olmayan ihtimallerin hayatımız içinde var olmaya devam etmesini sağlar. Farklılıklarımızın bu yanını çok kıymetli buluyorum.
*****
Tek bir gülüş insanı Tanrı katına yüceltebilir mi? Bazen bu mümkün olabiliyor işte.
******
Umut etmek için önce cesaret etmen gerekir.
*****
İnsan denilen varlığın heveslerle, heyecanlarlayoğrulduğunu ve hayal gücünün dünyayı anlamaya akıldan daha fazla muktedir olduğunu erken yaşlarımda anladım.
*****
Aşk insanı daha iyi bir insan yapıyor; hiç yaşanmayacak bile olsa.
*****


KİTAPTAN MÜZİKLER;

     
     

4 yorum: