OKUDUM 2022/66 CASUS

25 Ağustos 2022

 

 
Yanlış devirde doğmuş bir kadınım ben, hiçbir şey düzeltemez bunu. Gelecekte hatırlanacak mıyım, bilmiyorum ama şayet hatırlanırsam mağdur bir kadın olarak değil, cesur adımlar atmış ve ödemesi gereken bedeli korkmadan ödemiş biri olarak görülmek istiyorum. Mata Hari’nin tek suçu özgür bir kadın olmaktı: Sınırlar ve sınırlamalarla dolu bir dünyada kaderine boyun eğmeyen bir kadın... Paulo Coelho, 20. yüzyıl başında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edilen Mata Hari ile avukatı arasındaki yazışmalardan yola çıkarak kurguladığı Casus’ta bu olağanüstü kişiliği bir roman kahramanına dönüştürerek hayatın ve aşkın gizemlerini sorguluyor.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Arkadaştan aldığım 2. kitap. 1 günde bitti kısacık. Casus,bir kadının erkek egemenliğinde yaşadığı olayları, ilişkileri ele alıyor kitap. Gerçek hayattan esinlenen bir kitap
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Zaten hatırlanmak için değil kendimi anlayabilmek için yazıyorum.
*****
Çiçekler büyüdükçe güzelliklerini sergiler ve herkes tatafından beğenilirler, ölürler ve geriye tohumlarını bırakırlar ki Tanrı'nın işini başkaları devam ettirsin.
Çiçekler hiçbir şeyin kalıcı olmadığını öğretir bize; ne güzellikleri kalıcıdır ne de solgunlukları; çünkü sonradan yeni tohumlar verirler. Mutluyken de üzgünken de hatırla bunu. Her şey geçip gider, yaşlanır, ölür ve yeniden doğar.
En uzun ağaçlar dahi böyle küçücük tohumlardan çıkar. Bunu unutma ve hayatta sakın aceleci davranma.
***** 
Bana yardım edenlerden cömertliğimi esirgemem.
*****
Erkekler kadınlara yardım ettiklerini hissedince savunmasız hale gelirler; hepsinin rüyası bu.
*****
Parisliler kendilerini dünyadaki diğer insanlardan üstün görüyorlardı.
*****
Erkekler her şeye açıklama getirmeye ve her fırsatta görüş bildirmeye bayılırlar.
*****
Aşk bir zehirdir. İnsan aşık olduğu anda hayatının dizginlerini kaptırır, varlığı tehdit altındadır artık; çünkü gönlü ve aklı bir başkasının olur.
Sevdiği kişiyi elinde tutmak için her şeyi yapmaya hazır hale gelir, tehlike algısını kaybeder. Aşk denen açıklanamaz ve tehlikeli şey benliğini yeryüzünden süpürüp yerine sevdiği kişinin arzuladığı türde bir insan bırakır.
Aşk bizi aniden öldürür ve geride hiç delil bırakmaz.
*****
İnsanlar hayatın çok da karmaşık olmadığını söylerler ama hayat çok karmaşıktır.
*****
Bu dünyada her şeyin iki yüzü vardır.
*****
Ne beklediğinizi bilin ve kendi beklentinizin ötesine geçmeye çalışın.
Sanatçının görevi budur: kendi sınırlarının ötesine geçmek. Tutkusu zayıf bir sanatçı amacına ulaştığında, hayatta başarısız olmuş demektir.
*****
Hayallerin bedeli hep yüksek olmuştur.
*****
Gözyaşlarım sayesinde yaralarım kabuk bağlıyordu.
*****
Her an kendimi yeniden keşfediyorum. Hayattaki en ilginç şey de budur zaten.
*****
Sıcak bir fincan kahve gününüzü kurtarabilir.
*****
İnsanoğlu kibirli bir varlıktır.
*****
İnsanlardan sırf inançları yüzünden nefret etmek tuhaf bir şeydi.
*****
Dünyanın en önemli devletine dönüşen bir ülkenin daima bir bedel ödemesi gerekir.
*****
Tellerin akordu bozuksa dünyanın en güzel melodisi bile bir faciaya dönüşür.
*****
Bütün savaşlar birgün biter, ölülerin sırtından bir sürü insan zengin olur.
*****
Çoğu insan elindekinin değerini bilmez.
*****
Yalancı insanlar, bildiğim kadarıyla, ün ve takdir peşindedirler. Gerçekle burun buruna geldiklerinde bile hep kaçmanın bir yolunu bulurlar, duygusuzca söylediklerini tekrarlar ya da kendilerini suçlayan kişiyi iftira atmakla itham ederler.
*****
Savaşların ilk kurbanı insanlık onurudur.
*****
Aşk, bir inanç eylemidir ve cehresi daima gizemle örtülmelidir. Yaşanan her an sonuna kadar hissedilmeli; çünkü çözümlemeye ve anlamaya uğraştığımız saniye büyüsü kayboluyor. Uğruna dolambaçlı ve aydınlık yollarında ilerleriz, yeryüzünün en yüksek noktalarına çıkar, denizlerin en derinlerine ineriz ama bunları yaparken bizi idare eden ele daima güvenmemiz gerek. Korkumuza  yenik düşmedikçe mutlaka bir sarayda uyanırız; aşkın talep ettiği adımları atmaya çekinir ve ondan her şeyi açıklamasını beklersek hiçbir şeye ulaşamaz hale geliriz.
*****
Aşk kimseye itaat etmez ve sadece gizemini çözmeye çalışanlara ihanet eder.
 *****
Yunanlıların, içinde birçok karşıtlık taşıyan bir sözcüğü var;
metanoia
Bazen pişmanlık ve nedamet anlamına gelir; yaptığımız hataları tekrarlamayacağımıza dair verdiğimiz söz, bir tövbe gibidir. Bazense bildiğimizin ötesine gitmeyi ifade eder, bilinmezle yüzleşmayi simgeler, hatıralardan arınmış bir halde, sonraki adımı tahmin edemeden..... Hepimiz kendi yaşamımızın, kendi geçmişimizin, doğru ya da yanlış kabul ettiğimiz yasaların tutsağıyız.
*****
Ne yazık ki bugün yaşadığımız dün de vardı, yarında var olmayı sürdürecek ve zamanın sonuna dek tekrarlanacak, ta ki insanlar sadece düşünceden ibaret olmadıklarını keşfedene, hissettiklerinden meydana geldiklerini anlayana dek. Vücut çabucak yorulur, ruh ise daima özgürdür; önceki nesillerin hatalarını tekrarlayarak oluşturduğumuz bu cehennem döngüsünden çıkmamıza elbet bir gün yardımcı olur. Düşünceler hep aynı kalsa da onlardan daha kuvvetli bir şey var: aşk.
Çünkü gerçekten aşık olduğumuzda başkalarının da kendimizinde en iyi yönlerini görürüz. Sözcüklere, belgelere, sözleşmelere, ifadelere, suçlamalara ve savunmalara ihtiyacımız kalmaz. Tek ihtiyacımız olan, Zebur'da söylendiği gibidir:
Adaletin yerinde küfür vardı, doğruluğun yerinde daha da fazla küfür vardı. Ama Tanrı hepsini yargılayacak, adil olanı da küfredeni de, Tanrı her ikisini de yargılayacak; çünkü her amaç gerçekleşmek için vakit ister.
  

6 yorum:

  1. Paulo Coelho'nun geçenlerde bir kitabını okumuştum, Casus da güzelmiş gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  2. Paulo Coelho'nun kitapları hepsi harika. Alıntılar yine çok güzel, son cümle ise vurucu.

    YanıtlaSil
  3. Bu yazarların kitapları çabuk okunuyor. Ben seviyorum kalemini. Bunu henüz okuyamadım ama.

    YanıtlaSil