AĞAÇ EV SOHBETLERİ 212

12 Eylül 2023

 

 
Haftanın konusu: DEEP 'ten

"Değişiklikler, yeni deneyimler mi aynı hayat aynı alışkanlıklar mı?"
 
Yeni olan herşey insanda farklı çağrışımlar yapar. İlginçlik, heyecan, farklılık, değişiklik, sıradan olanı güzelleştirmeyi barındırır içinde. Yeni olanı deneyimlemek insana ayrıcalık yükler. İlk deneyimleyen kendisi olduğu için bunu çevresine ilk aktaranda kendisi olacaktır. Yeniliği yaşamak kadar bunu başkalarına anlatabilme imkanı da kişiye cazip gelebilir.
Yenilikler hayatı kolaylaştırır, eletronik aletlerde sürümün yükseltilmesi ve kullanıma sunulması bunun en güzel örneğidir. Bu durum insanların beklentilerini yükseltmesine sebep olur. Eğer beklentileri karşılamayan bir yenilik varsa genelde mutsuz olunur. 
Yeni deneyimler şarttır, insanın kendini geliştirebilmesinin sebebidir yenilik. Hayatta zaten yenilenme üzerine kuruludur.
 
*******
 
Bir şey değiştirelecekse oturup düşünür ona göre değiştiririm. Geçmişe takılı kalmak insanın ayağını bağlıyor. Yenilikçi de değilim çünkü sırf yeni akım oldu diye herkes yapıyor diye yapmam. Bu yüzden de kendim neyi uygun görürsem ya da seversem onu yapıyorum daha çok 

13 yorum:

  1. İnsan iç sesini dinlemeli.. iyiye, güzele...

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş deneyimlerimizin ışığında yeniliklere de yer açmak, sınamak, değişimlere de uyum sağlamak hayatı belki daha yaşanabilir kılmak...
    Ancak sanırım bu durum büyük ölçüde kişiliklerimize bağlı. Gelenek göreneklerine çok bağlı insanlar kolay değişmiyorlar. Klasik ölçülerde yaşamı sürdürüyorlar. Aslında değişim biraz da cesaret istiyor.

    YanıtlaSil
  3. Bazen değişiklik iyi ve güzeldir. Ama bazı konularda da rutinler çok kıymetli. Burada neyi değerlendirdiğimzi daha önemli sanırım. Konuya göre cevabım değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rutin dışına çıkmak cesaret ister o da bir deneyimdir.

      Sil
  4. İnsan nasıl mutluysa öyle devam etmeli sanırım

    YanıtlaSil
  5. Evet ben de herkesin sevdiği, yaptığı şeylere genelde bir önyargılı olurum. Kendimi onlar yapıyor diye değiştirmem. Ama bazen de çok özenirim keşke ben de öyle olabilsem derim, denerim. Dediğin gibi duruma göre değişir, neyi görürsem:)

    YanıtlaSil
  6. Eğer mevcut durum sıkıntı ya da rahatsızlık veriyorsa değişimin gerektiğine inanıyorum. Elbette belirttiğiniz üzere değişim biraz cesaret ister. Zira sonucu beklentileri karşılamayabilir. Değişime ve yeniliğe açık kişiler daha ziyade macerayı seven, cesur insanlardır. Riski almayı sevmeyenler ise iyice bir araştırıp ondan sonra değişim sağlarlar. Kısaca iki ayrı şekilde ele alınabilir bu durum. Keyfi değişimler ve zorunlu değişimler. Sözgelimi yeni bir telefon çıktı ve bir sürü özellik içeriyor diyelim. Eğer ben bu özelliklere ihtiyaç duyuyorsam ve fiyatı bütçeme uygunsa telefonumu değiştiririm. Şimdi yeni çıkan iphone satış fiyatı 100.000 TL imiş. Ne işime yerayacak? Medya mensuplarının, reklamcıların, youtuber ların belki işine yarayabilir ama benim değil. Hava atmak için mi alacağım o kadar para verip, yapmam. Fakat diyelim işimde huzurum yok. İş değiştirmek büyük risk. Çalıştığım dönemde yeni işimi ayarlamadan istifa ettiğim ve daha sonra yeni bir işe başladığım olmuştur. Şahsen zorunlu değişimlere evet, keyfi değişimlere karşı mesafeliyim:)

    YanıtlaSil