EYLÜL ÇELINÇ 7

07 Eylül 2023

 

 
7- Çocukluğunuzdan hatırladığınız ilk şey nedir?
 
Vallahi ilk hatırladığım şeylerden birisi koyun yapağı kokusu ve ispirto kokusudur.
Bronşit hastası olduğum için ateşlendiğimde vücudumu ispirto ile ovalayıp ateş düşürdüklerini ve hırlamam varsa eğer o koyun yapağını bir tülbente sararak göğsüme sabitlediklerini gayet iyi hatırlıyorum.
Ateşim düşmezse eğer acilen babam sırtına alır Doktor Fikri beyin evine götürürdü, evin yanında müştemilatta doktorun o iğne uçlarını kaynattığını ve bana iğne yaptığını hatırlıyorum.   
 
resim netten alıntıdır.
 


10 yorum:

  1. Yeniden kullanmak için kaynatıyorlarmış, bizimkiler de buna benzer şeyleri söylerler. Köyün yapağını ilk kez duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o zamanlar öyle idi enjeksiyon yapmak. Koyun yapağı göğsü ısıtıp yumuşatmak için kullandıkları bir yöntemdi ki, ileri ki yıllarda yapağıdan yapılmış iç aklet bile giyecektim....

      Sil
  2. O günleri yaşarken sizin için zor olmuş olmalı ama çocukluk anılarının nostaljik hissettirmesi bile insana hoş bir his veriyor yine de.

    YanıtlaSil
  3. Bizde de eve gelen iğneci vardı, şu kutu ne korkunç bişeydi.

    YanıtlaSil
  4. Peki koyun yapağı nedir yahu ben onu bilemedim ki??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. koyun yapağı: koyunun tüyü. Trakyada yapağı derler, hatta şehirden köye kız istemeye gidersin kız tarafı 100-150 kilo yapağı ister yatak, yorgan, yastık yapmak için, şehir oğlanından isterler:)) ne kadar ters değilmi sen? sen köyde yaşa kızına yatak yorgan yastık yapacak yapağıyı orada bulma, şehirde hayvancılıkla uğraşmayan oğlandan iste. Kız tarafı güzel besleniyorlar masraf yapmamak oğlan tarafından:)))

      Sil
  5. İspirtolu pamukla bardakları ısıtıp kupa çekerlerdi küçükken bizde de :)

    YanıtlaSil