İZLEDİKLERİM 2023/6

04 Şubat 2023

 

 
SATRANÇ 2021 

Gestapo tarafından tek kişilik hücreye kapatılan bir avukat, onu esir alanların psikolojik işkencelerine direnmek için satranç dünyasının derinliklerine dalar.
1938 yılı. Nazi Almanya’sı Avusturya’yı işgal ettiğinde varlıklı noter Josef Bartok da sakladığı önemli bilgiler yüzünden tutuklanır. Bir otel odasına kapatılan Josef, akıl sağlığını yitirmek üzereyken tesadüf eseri odada bulduğu bir satranç kitabı onun hayata tutunmasını sağlar. Kitabı satır satır baştan sona ezberleyen Josef, daha önce hiç oynamadığı satranç oyununda ustalaşır. Artık özgür olduğunda ise, kader onu New York’a giden gemide dünya satranç şampiyonuyla karşı karşıya getirir. 
 
Kitabını okumadım, okuyup tekrar izlemem lazım gibi

Puanım:***

 
CANİKOM
 
Belgeselde, 2019 yılında hayata veda eden Türk tiyatrosunun ve sinemasının duayen ismi Yıldız Kenter”in hayatına odaklanılıyor. Yıldız Kenter’in kişiliğine, hayata ve tiyatroya bıraktığı izlere odaklanılan belgeselde, Kenter’in birlikte oynadığı oyuncular, aile fertleri, öğrencileri ve yakın dostlarıyla yapılan röportajlara yer veriliyor.  
 
Yıldız Kenter hayatı saygıyla izlenir.
 
Puanım:*****
 
 
THE SNOW GİRL(2023) DİZİ 

Küçük bir kız bir geçit töreni sırasında ortadan kaybolur ve genç bir gazeteci davaya çekilir ve İspanya'nın en çok satan romanından uyarlanan Kardan Kız'ı araştırmaya karar verir.
Karlar Kızı, Amaya ve ailesinin 2010 yılında İspanya'nın Málaga kentinde düzenlenen Üç Bilge Adam geçit törenine katılmasıyla başlar. Ancak eğlenceli ve büyülü olması gereken bir gece, Amaya'nın kalabalığın arasında kaybolmasıyla bir kabusa dönüşür. Diario Sur gazetesinde stajyer olan gazeteci Miren Rojo, ertesi gün davanın rüzgarını alır ve kendi çözülmemiş travmasıyla boğuşmaya çalışırken Amaya'ya ne olduğunu keşfetmeyi saplantı haline getirir. 
 
Güzel bir dizi idi tavsiye ederim.
 
Puanım:**** 
 
HİÇ BİR YERE ÇIKMAYAN YOL (2022)
 
Zeynep 60 yaşlarında, zamanında sinema sektöründe ödüllü bir başrol oyuncusu olan fakat artık kimsenin kendisini hatırlamadığı yalnız bir kadındır. Zeynep, o yıllarda gençliğin verdiği hırsla oyunculuk kariyerini zirveye taşımış ancak kocası henüz hayattayken çocuk sahibi olmayı kendi kariyerinin önünde bir engel görmüştür. Kocası Said’in vefatıyla yavaş yavaş hem kariyerini hem de bir aile olabilme şansını kaybeden Zeynep için hayatta yapa yalnız kaldığı gerçeği kendisini mutsuz birine çevirmiştir. Gerçek mutluluğu ve huzuru arayan fakat bulamayan Zeynep, psikoloğunun önerisine uyar ve kendisine arkadaşlık edecek olan genç bir kıza evinde oda verir. Kimsesiz büyüyen ve hayatını tırnaklarıyla kazıyarak kazanan Nazlı, Zeynep’in odasına talip olur. Zeynep, Nazlı’yı evine kabul eder ve tereddüt etmeden Nazlı’yı hiç sahip olmadığı evladı yerine koyar, hatta kendisinden kaldığı odanın ücretini dahi talep etmez. Zeynep’in, Nazlı’nın zaman zaman okuduğu Kur’an’ı Kerim’in Türkçe meali dikkatini çeker. Kur’an mealini sanki yıllardır görmediği bir yakını ile konuşuyormuşçasına hasretle okur ve aradığı ama bulamadığı huzuru hayatında ilk kez tadar. Ancak, Nazlı’nın tecrübesiz, yeterli eğitim verilememiş kişiliği yakaladıkları huzuru bozmaya yetecektir. Nazlı kendisine kancayı takan sözde film yönetmeni bir serseri tarafından “Seni oyuncu yapacağım” yalanlarıyla kandırılır. Zeynep’in durumun farkında olması ve hiç var olmayan kızı yerine koyduğu Nazlı’ya yardım gayretleri kaderin önüne geçemeyecektir. Ne olursa olsun Zeynep ile Nazlı’nın hayatları bu hiçbir yere çıkmayan yolda kesişmiş ve geç de olsa gerçek huzuru keşfettikleri için birbirlerini bağışlamışlardır.  
 
Gençler için ibretlik bir film
 
Puanım: ****
 
KUKLA BEAVER (2011)
 
Kendi şeytanlarıyla boğuşmakta olan Walter Black, bir zamanlar başarılı bir oyuncak üretimcisi ve iyi bir aile babası olan, şimdilerdeyse depresyonla boğuşan bir adam... Her yolu denese de eski haline dönemeyen Walter'ın hayatı bir el kuklası kunduzun hayatına girmesiyle değişir...  
 
Dramatik film severler için mükemmel bir Mel Gibson Filmi. Ayrıca film bize azim ve kararlılığın neleri düzelteceğini de gösteriyor.

Puanım: **** 
 
 
A HUMAN POSITION (2022)

 Norveç’te bir liman kasabası olan Ålesund’da yaz geceleri mavi bir gökyüzünün altında geçer. Asta, yerel bir gazetede çalışan genç bir gazetecidir. Sınırdışı edilen bir mültecinin hikayesine rastladığında, hayatında ve işinde yeni bir anlam ve amaç bulur.
 
İzleyenler ne düşünür bilemem ama bana zaman kaybı gibi geldi, açıklamada mülteci sözcüğü dikkatimi çekmişti onun için izledim., Aşağıdaki linkteki yorumuda bir okuyun, o da benimle aynı fikirde galiba...

 
Puanım:**

1 yorum:

  1. Daha önce duymadığım filmler.
    Satrancın kitabını yıllar evvel okumuştum. Filmini de izlemek isterim.

    YanıtlaSil