OKUDUKLARIM 2023/23 DÖRT MEVSİM MEHLİKA

28 Şubat 2023

 

 
Mutfak tutkusunu anneannesinden alan Işıl Ertunç’un, Dört Mevsim Mehlika’sı alışıldık bir yemek tarifi kitabının ötesine geçiyor: Çocukluk ve gençlik hatıralarına, anneannesiyle geçirdiği zamanların hikâyelerine, ailecek toplandıkları sofralardaki muhabbetlere, gelenek göreneklere dair anekdotlara, unutulmuş ya da az bilinen tariflere de yer veren Ertunç, okuru için geniş ve zengin bir sofra kuruyor. Öte yandan mutfakta kendisini sürekli izleyen, talimatlar veren anneannesinin hayali de Ertunç’la zaman zaman giriştiği sohbetlerle eski günlerden söz edip tarif edilen yemeğin olmazsa olmazlarını, inceliklerini aktarıyor. İncir reçelinden erikli kabak kebabına, lohusa şerbetinden sakızlı ekmeğe, muhallebili börekten cevizli sulu köfteye onlarca tarif barındıran Dört Mevsim Mehlika, okuru bir yandan şen bir mutfak sohbetine davet ederken bir yandan da lezzetli tarifler sunuyor. 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Hikayeli bir yemek tarifleri kitabı idi merakı olana tavsiye ederim.

KİTAPTAN BİR TARİF;

ŞEHRİYE TAVASI

- 4 parça kuzu incik veya gerdan eti
- 2 su bardağı arpa şehriye
-4-5 sap taze soğan
-2-3 diş sarımsak
-2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
-2 çorba kaşığı tereyağı
-2 çorba kaşığı tereyağı
-tuz karabiber, dereotu

Et iyice yıkanıp kanlı suyu atıldıktan sonra derin bir tencerede mühürlenir. Bütün bir soğan, sarımsak, tane karabiber ve ılık su ile pişmeye bırakılır. Diğer tarafta yayvan tencerede arpa şehriyesi tereyağı ve zeytinyağı karışımda pembeleşene kadar kavrulur. İçine uzun doğranmış taze soğan eklenir 5 dakika döndürülür. Etlar kavrulan şehriyenin üzerine alınır ve etin suyuna bir miktar daha sıcak su ilave edilerek bu su da yemeğe eklenerek üzeri kapatılır ve kısık ateşte demlenerek pişirilir. Ancak pilavı tamamen pişmeden bir fırın kabıyla fırına konur ve üzeri kızardıktan sonra servis edilir.

4 yorum: