OKUDUKLARIM 2023/15 ŞANZELİZE DÜĞÜN SALONU

23 Şubat 2023

 

 
Tarık Tufan bir arafta, bir tereddüt anında, büyük bir aşk hikâyesi anlatıyor. Aşkta savrulan bir adamı, şeyh babasının vefatından sonra üç dervişin ziyaret etmesiyle başlar hikâye… Ardından, kaçırılmış bir gelin, parayla sohbet satın alan yaşlı bir adam, sıra dışı bir iş teklifi ve derin bir aşk uğruna feda edilenler katılır bu tuhaf karnavala. “Aşk bize kefil oluyor bir yerde. Kalan borcumuzu temizliyor. Borç dediğim, hayata olan borcumuz; iyi insanlara, deftere yazan bakkallara, az isteyince de çok veren lokantacılara, yaptığı yemekten bir kap da sana getiren komşu kadınlara olan borcumuz. Kalan son canımızı kendi elimizle almamıza mâni oluyor. Tesellimiz oluyor.” 

KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Yazarın okuduğum ikinci kitabı. Diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum. 
Kaçırılmış bir gelin, parayla satın alınan bir sohbet ve yaşlı adam, sıra dışı bir iş teklifi. Akıcı bir roman, konu olarak farklı idi.
Kitabın sonunu böyle bir bitiş beklemiyordum. Daha farklı bir bitiş olabilirdi.
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
İyi insanların yüzlerini daha çok görsem hayat gerçekten güzelleşecek ama uykum geliyor o anlarda. Hayat tam güzelleşecekken uykuya dalıyorum. Uykulu gözlerle de etraftaki iyiler pek seçilemiyor.
******
Gözlerini kapamak, kimi insanlar için böylesi zor, sıkıntılı anlarda gerçekleşsin istenilen beyhude bir kaçış girişimidir. Çaresiz insanlar son bir umut olarak, son bir kurtulma arzusuyla, toprağın altına girer gibi, karanlıkta bir okyanusun sularına dalar gibi gözlerini kapatırlar. Gözlerini kapamak çocukluktan kalma ilkel bir savunma silahıdır; hiçbir sorunu çözmez, sadece sen görmeden olup biter her şey. Bu da iyi bir şeydir.
******
Hakikatin bir kere yara açtığı adama bundan sonra ne tabipler ne de mal, mülk, dünya çare olur.
******
Sokakta yürümek derdini iyi anlatanlar için dermandır. Sokak bir masala başlamaktır, öykü en sıkıcı, tekdüze haliyle akarken, birazdan, çok geçmeden bir şeyler olacağının ilk belirtisidir sokakta yürümek.
******
İnsanın en iyi gizleme yolu, gizlemek istediğin şeyin çok yakınında gezinmesi ve kalabalık cümleler kurmasıdır.
*****
Güçlü insanlar inkarla başlarlar kendi yolculuklarına.
******
İnsan kendi yerine yaşar, kendi yerine ölür oğlum. Yüzünü kalbine dön. Yalancı bir peygambere inanmaktan daha kötüsü, bir peygambere yalandan inanmaktır.
******
Gece her şeyin üstünü örter diye düşünür insan. Oysa gecenin örttüğünden çok hatırlattıkları vardır. Hatırlatırken sarstıkları, sarsarken suskunlaştırdıkları, suskunlaştırırken acıttıkları.
******
İnsan hastalıktan değil dertten ölür. Annemin de kimselere anlatmadığı dertleri vardı. Kimselere anlatmadığı gibi bana da anlatmadı doğrusu. Bana bile anlatmadıysa bunu nereden biliyorum peki? Cümleleri yarımdı annemin, oradan biliyorum.
*****
Bir anneye nasıl ağlaması gerektiğinş insan ancak annesi ölünce öğrenebiliyor. Başka bir ağlamaya benzemiyor çünkü. Öğrenilmişl, tecrübe edilmiş bir gözyaşı değil bu. Sadece anneye özgü bir ağlama biçimi. Anneye veda etme biçimi.
*****
Bazıları yazmak iyi gelir derler, bir çeşit zehir akıtma gibi bana kalırsa insan yazarak kendini iyi hissedemez. Bilakis insandaki huzursuzluğun sürekli hale gelmesinin nedeni de yazmak.
*****
Ayrılığın olduğu yerde hayat da olmaz.
******
İnsan birden büyüyor ama aklım kalbim ruhum yetişmedi bu büyümeye içim bomboş dokunsalar kırılacağım bir zayıf dal gibiyim, dokunsalar patamparça olacağım.
******
Annenin ölümünün dilbilgisi, grameri olmuyor ki. İnsanın annesinin ölümü zaten hayatın anlatım bozukluğu.
******
Bir insanın içine bakabilsen oturup yedi gecede anlatıp bitiremeyeceği şeyleri görürsün.
******
Sabah demek içinde hiç olmazsa küçücük bir umut barındıran zaman demektir. Umut yoksa da heves vardır. İkiside yoksa o vaktin adına neden sabah diyelim, gecenin devamı deyip geçeriz.
******
İnsanın çaresizliği ne kadar büyükse, kendisini teselli edebilecek en saçma hayallere inanma ihtiyacı da o kadar büyüktür.
******
İyi haber bekleyenler gelenlerin gözlerinin içine böyle bakarlar. İyi haber beklentisi içinde olmayanlarsa göz göze gelme ihtiyacı hissetmezler bile.
******
İçimdeki hakikati kendi ellerimle öldürmeye teşebbüs etmiştim. Bunu bir kez denedikten sonra hayatında her şeyin aynen devam etmesi mümkün olmuyor. Ya kendini hakikatin kollarına bırakıp onun kollarında öleceksin ya da buna razı değilsen ve içinde dolaşan bir hayta duygu seni sürekli olarak kendine çekiyorsa, o vakit kendi hakikatini öldüreceksin.
******
Herkesin söylediği gibi zalimden âlim, âlimden zalim doğuyordu.
******
Birine çok istediği bir şeyi verirsen çok sevinir ve seni de sever.
******
Kalmış gibi yapmaktansa gitmek daha iyidir.
*****
Bir kadına aşık olmak demek, o kadının elini sürdüğü en ölümcül yaranın bile o anda iyileşeceğine dair mutlak bir inanca sahip olmak demektir. Bir kadına aşık olmak demek ona doğru yürürken attığın her adımda sızılarının da dinmesi demektir.
******
İletişim bitince insan yalnızlaşıyor.
******
İlk sorularımız genellikle en çok yaralandığımız yerlere dair sorulardır. İlk kez karşılaştığımız insanlarla derin bir sohbete girmek için sorduğumuz samimi sorular aslında bir aynaya bakıp da kendimize sorduğumuz sorulardır.Karşımızdaki insanın cevaplarında kendi kaderimize makul gerekçeler, kendi sızılarımıza teselliler ararız.
******
Kimilerinin hayatı kimilerinin de ölümü ibretlik oluyor.
******
Yalnızlık, insanı ve evi sessizleştiriyor. Hayatı da. Dışarıdan gelen hiçbir gürültünün şiddeti, yalnızlığın uçsuz bucaksız sessizliğini bozmaya yetmiyor.
******
Ama mesele güven meselesi. Ben buradan yaralandım.
******
Bazı anlar uzun sürer; arkasından kötü şeyler olacağını düşündüğünüz anlar özellikle. Oanın içinde geçmişinizdeki bütün acı, kötü, sarsıcı deneyimlerin izleri ardı ardına sıralanır. Zamanı uzatan, insanın geçmiş acılarının toplamını bir duygu olarak o an diliminde yaşamasıdır.
*****
Bir kere aklından geçsem bir daha yalnızlık nedir bilmez kalbim.
******
Güzeldir öyle vakitler. Göğe yıldızlara, Ay'a onlarla aynı hizadaymış gibi bakarsın. Ay bir pencereye oturmuş seni izliyordur hatta. Omzuna yıldızlar konar, konar, kalkar; güzeldir.
******
Kadınların ağladıklarına sık sık şahit olabilirsiniz ama gerçekte ne için ağladıklarını sadece kendileri bilir. Kadınların yanında ağladıkları erkekler başka, güldükleri erkekler başkadır. İkisinin yan yana yapabildikleri biriyle karşılaştıklarında, o zaman da onunla birlikte yaşamanın ve sonrasında birlikte ölebilmenin hesabını yaparlar. Hatta yaşamak gibi anlamsız bir detaya girmeyip birlikte hemen ölmenin hesabını yaparlar gerçekten aşıklarsa.
******
O'nun yüzü dışında her şey yok olacaktır.
Kur'an 28,88
*****
Hatalar yapıyoruz, unutuyoruz, tekrar yapıyoruz, tevbe ediyoruz sonra, unutuyoruz, tekrar yapıyoruz. Kulun kendisiyle böyle kavga etmesi Allah'ın hoşuna gider. Sürekli pişmanlık ve tevbe hali.
******
 Acılı bir kadının yüzünü okumaya kalkarsan ateşe dokunmayı, bir uçurumdan yuvarlanmayı, çoşkulu bir nehirde boğulmayı göze almışsın demektir.
******
Dünyanın en alçak şeylerinden birini yapsanız da çaresizliğin doğurduğu masumiyet bir iç sızısı olarak alttan alta merhameti çağırır.
******
Sıra annemin ölümüne gelince orada durdum. Orada her şey duruyor; zaman, yol, inanç, fikir, her şey.
******
İnsan zaten dertli değildir, derdin kendisidir.
Şule Gürbüz
******
Gerçek bende nefes darlığı yapıyor.
E.M. CIORAN
******
Bir kadını sevmeye başladığınızda dünya gitgide tenhalaşıyor. Başka hayatların izleri tek tek silinmeye başlıyor; başkalarının sesleri, başkalarının ayak izleri, başkalarının hatıraları. Sonra sizden ve o kadından başkası kalmıyor. Öncesinde de hiç kimse yaşamamış gibi. Boşluktan doğmuş gibi. Sonra siz de yok oluyorsunuz ve sadece o kadın kalıyor. Aşk bir kadının bu dünyadaki yalnızlığıdır; ona aşık olan adamın her şeyi ve nihayetinde kendisini, kadının varlığında yok etmesidir.
******
Rıza makamı ağır bir makamdır.
******
Zahir olana gayret gösterelim, batın da elbet gösterilir.
*****
Gidenlere hep öyle gelir; bir şey unutmuşlar gibi. Oysa zaten bir şey unutmak için gider insan. Giderken bir şey unutmak sorun değil; insan çok daha büyük bir şeyi unutmak için gider. Geride kalanların ne anlamı olabilir ki?
******
Allah kuluna k'afi değil midir?
******
İnsan farklı farklı mekanlarda, sanki doğrudan kendisine yöneltilmiş gibi, o an içinde cevap verilmesi zaruriymiş gibi duran çetin sorularla karşı karşıya gelir. Sadece karşılaştığınız insanlar değil, bazen bir reklam afişi, okuduğunuz bir şiirin dizesi, kitapçıda rastgele gördüğünüz bir kitap kapağı, izlediğiniz filmin en saçma sağan karekteri garip bir soru yöneltir ve hazırlıksız yakalar. Duvarda asılı duran hat levhası da çetin bir soruyla karşılayabilir insanı; insanın içindeki bütün karanlık odaların kapısını zorlayan bir soruyla.
******
İnsanın sözünde sakladığını sesi açık eder. Söze perde olur ama sese olmaz. İnsanın içinde hüzün varsa, benzinde yahut sesinde yahut bir küçücük halinde kendini belli eder.
******
İnsan sevdiği kadın için böyle şeyler hisseder, bir de Allah dostları için.
******
Herkes ölenle ölünmez der ama zaten ölenle ölmek herkesin yapabileceği bir şey değil.
******
Yaşamak, insanın ömrü boyunca kaçmaya çalıştıklarına tek tek yakalanma tecrübesidir. Bazılarından biraz daha uzun süre kaçabiliyoruz ama er ya da geç yakalanıyoruz. Yaşlanmak, artık kaçma teşebbüsünde bulunamayacak kadar yorulmak demektir.Gençler kaçarlar, yaşlılar beklerler; mukadder olan nerede olursak olalım gelip bizi buluyor.
******
Aşkın sahtesi olmaz, olsa da onun adı aşk olmaz.
******
Benlik kalkarsa kötülük de kalkar,Kötülük, gelip de çarpacak bir benlik bulamaz.
******
Olan olmuştur; olacak olan da olmuştur.
Ahmed Amiş Efendi.
******
Yürüdüğün yolun ışıklandırılmış olması, gideceğin yerin aydınlık olması anlamına gelmez 
*****
 Uyumuyorum, yorgun düşünce sızıyorum.
******
 

4 yorum:

  1. Kitabı bilmiyordum, alıntılar sevdim, dikkat çekici. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kütüphaneye gelen yeni bir kitaptı severek okudum depremden önce..

      Sil
  2. Bu kitabı hiç ama hiç duymamıştım, ilgimi çekti.

    YanıtlaSil