OKUDUKLARIM 80 ORLANDO

22 Aralık 2020

 

 
 
Tıpkı bu kurgusal biyografinin aslında hiç var olmamış başkarakteri Orlando gibi, çoğumuz da aynı sorunun etrafında pervane gibi dönüp durmaktayız: Biz kimiz ve aslında kim olmak istiyoruz? Giymemizin uygun görüldüğü kıyafetler, bizi tanımlamaya yeter mi? Peki, ya kadın ve erkek olarak kabaca sınıflandırılmış cinsiyetler, hislere de dişi ya da eril sınırlar çizmek için yeterli mi?
Orlando, erkek cinsiyetiyle doğduğu ve asırlarca süren yaşamında, bir sabah güne kadın olarak uyandı. Virginia Woolf’un en aykırı ve en yaratıcı eserlerinden biri olan Orlando’nun fısıldadığı muazzam gerçekler de bu uyanışla dillendirilmeye başladı. Sayfalar birbiri ardına devrilip giderken okur, “Orlando, o derin uykudan uyandı mı gerçekten?” diye soracak olursa, Woolf’un sözleri aydınlatsın yolunu: “Hayat bir rüyadır. Uyanmak bizi öldürür.”
 
Woolf'un yazım tekniğini her zaman tuhaf ama etkileyici bulmuşumdur. Konusu çok ilginç olduğu ve bir feminist olarak Virginia Woolf'u sevdiğim için kütüphaneden almıştım kitabı. Orlando onun için biricik aşkı Vita aslında. Oldukça büyüleyici bir ilişki onların ki. Orlando erkek doğup ilk olarak erkek kimliği ile aşk ile tanışıyor. Çapkın bir erkekken, aşık olup bağlandığı kadının ihaneti ile ölüyor o ilk olarak. Uyuyor ve ölüyor... Uyandığında yeniden diriliyor. Dirildikçe bambaşka bir insana dönüşüyor. Bir gece yine uyuyor Orlando ve uzun bir ölümün ardından bu sefer kadın olarak diriliyor. Bu durum onda şaşkınlık yaratmıyor. Kadın kimliğini hemen benimseyemeyen Orlando'nun git-gelleri ve bocalamaları ile karşılaşıyoruz. Bunun en büyük sebebi ise; bu dönemde kadınların itibarsızlaştırılması.
Ayrıca bu kitabı okumasanız bile, linkini ekliyorum:
Filmide var mış  mutlaka izleyeceğim.
 
KİTAPTAN ALINTILAR:
İnsanın en büyük tutkusu, başkalarını kendi inandığı şeye inandırmaktır. Kendisinin değer verdiği bir şeye başkalarının hiç değer vermemesi kadar mutluluğunu kökünden sarsan, içini öfkeyle dolduran bir şey olamaz.
*****
Gerçek, bizi öldürür. Hayat bir düştür. Uyanmak bizi öldürür. Düşlerimizi çalan hayatımızı da çalmış olur
*****
Aşk, demiştir şair, bir kadının bütün varlığıdır.
*****
Okuma hastalığı bir kez insanın vücuduna girince onu öyle güçsüz düşürür ki, vücut mürekkep hokkasında yaşayan ve tüy kalemde cerahatlenen öbür belaya kolayca yem olur. Talihsiz kişi yazmaya başlar.
*****
En sevdiği zamandı gece, geceleyin zihnin karanlık havuzunda düşünceler gündüze göre daha parlak olurdu.
İnsanın en büyük tutkusu, başkalarını kendi inandığı şeye inandırmaktır.
Zekânın en köhne bedenlere yerleşme gibi bir alışkanlığı vardır.
*****
Kadınlar gelişmiş çocuklardır... Bilinçli bir erkek onlarla sadece vakit öldürür, oynar, onları güldürür ve pohpohlar.
*****
Lanet olsun şu kadınlara,” ....., insana bir an bile rahat vermiyorlar. Onlardan daha meraklı, daha sorgulayıcı, daha işgüzar kimse yoktur.
*****
Size gülmesin diye kadını eğitimden yoksun bırakırsınız.
 
  • KIŞ ŞENLİĞİ KİTAP               :     3
  • SAYFA SAYISI                         : 240
  • TOPLAM SAYFA SAYISI       :1920
  • TOPLAM PUAN                     :    30

2 yorum: