OKUDUM 2022/91 MAVİ KARGA

03 Kasım 2022

 

 
“Balinanın karnında sürüp giden günlerde kimisi pembeye, kimisi yeşile, kimisi sarıya, kimisi de mora, turuncuya dönüşmeye başlayan rengârenk bir kuş ordusuyduk artık. Rüzgârın ardından sökün eden yağmurun yıkadığı tüylerimizden akan renkli sular, göğün boşluğundan yerin yüzüne sağanak halinde iniyordu. Işık huzmeleri, göğü ve yeri birbirine bağlayan bir sütuna dönüşmüştü. Acı çığlıklarla sallanan gök bir daha yere düşmeyecekti. Ve dünya artık siyah beyaz değildi.” Prangalar içinde ölmeye yatırılmış bir kadına hikâyeler anlatıyor bir karga: Ulu ceviz ağacının altında, Kargabaş’ın Kutsal Mezbele’sinde leşle beslenip yeryüzünü birörnek ötüşleriyle dolduran ve Dişikargabaş’ın tüylerinin yıldızlardan bile parlak olması için mutsuz gözyaşları döken kargalar; günün birinde sevmek, âşık olmak, hep bir ağızdan şarkı söylemek, baldan tatlı dutları yemek, kanatlarıyla gökyüzüne resimler çizmek istediklerinde Kargabaş’ın kara saltanatını yıkıyorlar. Gökyüzünü bir şenlik yerine dönüştürüyorlar. Türkan Elçi’den yüreğinize seslenecek bir roman.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen anlatımı,dili güzeldi. Bülbüle aşık bir karga. Annesine anlatınca aslında onunda zamanında bir leylek için sevdalandığını o zaman öğreniyor..Ama bülbül bir gün ortadan kaybolur başına gelenleri öğrenince bir karar verir. Kargabaş’ın yönettiği Kutsal Mezbelede yalan,dolan,zulüm,haksızlık ve adam kayırma kol gezmektedir.Artık buna bir dur demek gerekmektedir….Kargaların özgürlük mücadelesine tanık olucaksınız..
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
Kuş ölümlüdür, sen uçmayı hatırla.
Füruğ Ferruhzad
*****
 Köydeki imamın, Azrail'in çoğu zaman kuş kılığında başucumuza konup ruhumuzu bedenimizden alıp götüreceğini söylemesinden sonra sapanla kuşları öldürmeyii dam saçaklarının arasına saklanmış yavruları yakalamayı da bırakmıştık.Bizdeki merhamet değil, korkudan kaynaklı bir vazgeçişti.
******
 Çaresiz kaldığımız zamanlarda beklemek dışında yapacak hiçbir şeyimiz olmuyor.
******
Ama diye başlayan bir cümle iyi bitmezdi.
******
İyilik, fedakârlık, güvenilirlik gibi methedilebilecek tüm özellikler kalıcı dostluk için gerekli şeylerdi; aşık olunmak için değil.
******
Bir canlı ağlaya ağlaya hayata bağlanır.
******
Herkesin acısı hissettiği kadardı.
*****
Ne de olsa insan evladı ölüsünü toprağın altına gömmeyi biz kargalardan öğrenmemiş miydi?
******
Ölüler onlar gittikten sonra uzun süre hissedebileceğimiz kokularını bizlere hatıra olarak bırakıp öyle göçerler.
******
Anne yuvanın kendisidir, anneler gidince yuvaları da yanlarında götürürler.
******
Aşk bir kuşu hayata bağladığı gibi acı da içimizdeki ölüm korkusunu yok edebiliyor.
******
Bir kuş uçarak özgürleşebilir ancak. 
******
Kendinden hemen mükemmeli bekleme. Yeter ki iste! Her şey istemekle başlar.
******
Allah insanı kendine yapılan haksızlığı anlamaz hale getirmesin.
******
Her kim bir mümini kasten öldürürse bunun cezası, ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lanetlemiş ve büyük bir azap hazırlamıştır.
*****
Ölmekten korkmuyordum, çünkü hissettiğim acı, içimde yaşayan ölüm korkusunu yok etmişti.
******
Göller akan nehirlere benzemez, içimizdeki keder gibi yerlerinde dururlar. Kendilerini bize ait hissetmeden akıp giden nehirler, denizlere kavuşma derdiyle yanıp tutuşurlarken, hiçbir yere gitmeden yerinde durup bekleyen durgun sularıyla, derinliklerinde saklı dünyalarıyla, dalgalarıyla, bişr yerlere taşınmayan kumlarıyla kendimizi içinde seyre daldığımız aynamızdır göller.
******
Gündüz uyuyup, gece uyanan asıl dertlidir.
*****
Sabahın serinliğinde göğü seyretmek ne de güzel.
*****
Çizgilere doluşan yılların tortusuna keder dermiş insanlar ve bulduklarına, gördüklerine, yaptıklarına ya da yapamadıklarına hep bir isim bulurlarmış.
******
Ölüm bu, hiçbir insan yakınında yöresinde dolaşsın istemez.
******
Her ıslanmak yıkanmak değildir. Yıkanmak arınmaktır.
******
Yapılan zulüm karşısında seyirci kalmak bizi de zulme ortak kılar.
******
Sevdiklerimiz, bizleri terk edip gittikten sonra arkalarında çoğu zaman gecelerimizi bölen, bizi uykumuzdan uyandıran sesleriyle etrafımızda dolaşabiliyor, gitmediklerini bize hatırlatabiliyorlar.
******
Çiçekler, yaraları iyileştirdiği gibi bize her defasında ölümü hatırlatan kan kokusunu da yok ediyorlardı.
******
Elbette unutmamalısın, sana eziyet edenleri, eziyete seyirci kalarak icazet verenleri elbette unutmamalısın. Daha önce de söylemiştim, bize acı çektirenler, olan biteni unutturmaya çalışacaklar. Biz, çektiğimiz acıları unuturken onlar oturdukları yerleri sağlamlaştırmak için yepyeni tezgahlar kuracaklar.
******
Aşkla uçtuğumuz uzun yollar kısalıyor.
******
Her kuşun hayatı  önemlidir. Yaşam hakkı öncelikli düsturumuzdur.
******
Bir kuş en delice hareketler yapacağı anlarda bile yargılanmayacağına ve her ne yaparsa yapsın sevileceğine inanırsa, işte o zaman yaşadığını hisseder.
*****
Bana bir kuş gösterin, göğün sahibi olmayan bir kuş. Bulamazsınız efendim bulamazsınız.
******
En büyük savunma saldırıdır.
******
Acımı seslerden sakınır gibi kanatlarımla sarmaladım, çünkü içimizde taşıdığımız acı başkalarının mutluluğundan daha kıymetliydi...
*****
Göğüs kafesimde birikmiş bir hikâyenin harflerini dökmeye çalışacağım, acımı dinleyerek paylaşırsan ne mutlu bana.
****** 
 Yarım kalmış bir hayat, yarım kalmış bir gülüşte ifadesini buluyordu.
******
Toprak hiçbir zaman doymazdı, cümle canlıya verdiğini günün sonunda geri alır, yutardı.
******
 
 

6 yorum:

  1. Kitabı ilk defa duydum hocam. Elimde İsaac Asimov'un Ben, Robot kitabı vardı hazır o bitmişken ve sizde böyle güzel yorumlamışken bir kitabı denemekten zarar gelmez :) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Kızıl Kraliçeyi okuyorum şuan. Mavi kargayı merak ettim galiba ilk işim yarın siparişini vermek olacak.🤗

    YanıtlaSil