OKUDUM 2022/92 ŞÖLEN

04 Kasım 2022

 

 
İ.Ö 416 yılında, ilk tragedyasıyla birincilik kazandığı günün ertesi akşamı, Atinalı tragedya şairi Agathon bir ziyafet verir evinde. Başta Sokrates, Aristophanes ve Alkibiades olmak üzere dönemin ünlü siyasetçilerinin, bilim adamlarının, sanatçılarının ve felsefecilerinin bir araya geldiği bu toplantıda konuşulanlar Platon'un ahlak konulu metinlerinden birine, aşk konusunun sanatla, ahlakla, siyasetle, bilimle ve felsefeyle olan ilişkisinin incelikli bir üslupla ele alındığı; sanatla felsefenin, edebiyatla bilimin içi içe örüldüğü bir edebiyat şaheserine temel olur. Derin düşüncelerle eğlendirici hikâyelerin karışıp kaynaştığı, sanatın bilin ve felsefeyle buluştuğu bu eser, insana dair en esasi konulardan birini, aşkı el almakta ve Platon felsefe sine olduğu kadar Yunan düşüncesine de bir giriş niteliği taşımaktadır.
 
KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM;
 
Platon herkesin hayatında yer alan 'AŞK' konusunu işlemiş.
"Sevgi dediğimiz şey yaradılışımızdaki bütünlüğü arzulamak, aramaktır. Sevgi ile barışıp uzlaştık mı, bizi bütünleyecek sevgiler de bulur, mutluluğa erişiriz.” “Sevgi avucuna aldı mı bir insanı, “bir nefes şiirden yoksun da olsa” o insan şair kesilir.”
 
KİTAPTAN ALINTILAR;
 
İyi adamın davetine kendiliğinden gider iyiler. 
******
Sanıyorum hekimlik öğretti bana bunu, yani sarhoşluğun insanlara zararlı olduğunu. Onun için istesem de istemem daha fazla içmeyi, başka birine de salık vermem, hele bir de dünden kalmaysa.
******
Yalnızca aşıklar ister  birisi uğruna ölmeyi.
******
Şu yaptığımız, içmek, şarkı söylemek ya da konuşmak gibi şeylerin hiçbiri kendi başına güzel değildir. Aksine nasıl yapılıyorlarsa öyle bir renge bürünür edimler. Yani güzelce, dürüstçe yapılan şey güzel, dürüstçe yapılmayan şeyse çirkin olur. Bu durumda Aşk da aşık olmak da tümüyle güzel ve övülmeye değer değildir. Yalnızca güzelce sevmeye itendir güzel ve övülmeye değer olan.
******
Yönetilenlerin arasında yüksek düşüncelerin sağlam dostluk ve birliktelliklerin doğması yöneticilerin işine gelmiyor.
******
Yalnızca insanların ruhlarında güzel kişilere karşı yer etmez aşk, başka pek çok şeye karşı da yer eder; diğer varlıklarda da yani bütün hayvanların bedenlerinde, toprakta yeşerip filizlenenlerde, hatta neredeyse bütün varolanlarda da bulunur; öyle büyük, öyle eşsiz, insani ve ilahi bütün işlere nüfuz eden öyle evresel bir tanrıdır.
******
Uyum bir ahenktir ne de olsa, ahenk de bir tür uyuşmadır. Ama uzlaşmaz şeylerden bir uyuşmanın doğması uzlaşmaz kaldıkları sürece mümkün değildir.
******
Müzik de, uyum ve ritimle ilgisi bakımından aşkla ilgili bir bilimdir.
******
Arkasında durabileceğin şekilde konuş.
******
Benzer hep benzeri yanına çeker.
******
Hiçbir hazzın da aşk'tan daha güçlü olmadığı kabul edilir.
******
Bütün tanrısal varlıklar tanrı ile ölümlü arasıdır.
******
Kendi yarılarını arayan kişiler aşık olurlar diye bir söz söylenir.
******
Aşk kişinin her zaman iyiye sahip olmaya duyduğu aşktır.
******
Bilgiler de aynı kalmaz, bizde bazı bilgiler doğar, bazı bilgiler ölür ve bilgi açısından hiçbir zaman aynı kişiler olmayız. Bilakis her bir bilgi aynı şeye maruz kalır. Çünkü öğrenmek dediğimiz şey bilgimizin çekip gittiğini gösterirç Unutma bilgimizin bizi terk etmesidir, öğrenme ise gidenin yerine tekrar yeni (bir hatıra) zerk ederek bilgiyi korur. Böylece bilgi hep aynıymış gibi görünür.
******
Çocuk deneye yanıla öğrenir.
******
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder