AĞAÇ EV SOHBETLERİ 204

19 Temmuz 2023

 

 
Bu haftanın konusu sevgili Deeptone'den
 
“Modern teknoloji tek bir dünya kültürü yaratıyor mu?”
 
Bence tek tip insanda yaratıcak yakında:)) Nasıl olsa yapay zeka insanlarda çoğalacak ve belki de insan ırkını tehdit edecek.....
 
 Tek tip teknolojik aletlerin kullanılması ile kültür de teknolojik hale gelmiş oluyor. Modern teknoloji bir çok açıdan insan hayatını kolaylaştırdı diyebiliriz. İletişim de ve  yapılan işlerde daha hızlı hale geldik Twitter, Facebook, instagram, youtube gibi uygulamalar farklı kültürleri ve coğrafyaları bize ilettiği için bizlerde o kültürler ile iç içe geçebiliyoruz. Toplumda internet kullanılıcılığı zaman ve mekan kavramlarını ortadan kaldırdı diyebiliriz. Ortaya bir siber kültür çıktı diye söyleniyor. Siber kültür ile birlikte, davranış biçimleri, görgü kuralları, yeni iletişim biçimleri gelişti diyebiliriz. 
Tarih boyunca insanlar ve toplumlar değiştiği gibi, kültürler de değişime uğramış, farklı toplumların kültürleriyle etkileşime girmiştir, şu anda böyle bir ortamın içindeyiz. Ama bence bizim toplum olarak bu değişimde kendi değerlerimizi korumamız gerektiği düşüncesindeyim. Az önce komün yaşamı anlatan bir film izleyeyimdedim, açmaz olaydım açık saçık ötesi bir film derhal kapattım. Bu filmi sitesine yerleştiren kardeşim bizim toplumun ahlak değerini düşünerekten bunu bence gerçekleştirmemeliydi. İşte modern teknolojinin bir toplumumuza zararı...... 
Batının ahlaksız özgür bireyselliğini modern teknoloji kapsamında, Doğunun aileye ve topluma saygı kapsamında olan biz bireylerine modern teknoloji altında bize ulaştırırken kültürü ahlaksızlık inşasına bağlamamalıydı. Batının modernlik dediği bu değeri ben almak istemiyorum, eminim bir çok kişide benimle aynı düşüncede olacaktır. Bilim ve teknolojiden yararlanabilirsin, ama ahlaksızlığın bir kültürü olamaz. 
Modern teknoloji kullanılarak, bu tür akımların önüne ancak kendi toplum ve din değerlerin ile karşı konulması lazım. Bence modern teknoloji sağlayıcıları bu etik değerlere göre aktarım yapmalıdırlar.

11 yorum:

  1. Merhabalar.
    204. Ağaç ve Ev Sohbetinizi okudum. Güzel bir konu olmakla birlikte gerçekten ele alınıp herkes tarafından bu konu üzerinde düşünülmesi ve gereğinin yapılması gereken bir konu.
    Bana göre de önemli bir tespit olması hasebiyle yazınızdan alıntı yaparak yoruma taşıdığım: "Bilim ve teknolojiden yararlanabilirsin, ama ahlaksızlığın bir kültürü olamaz. " değerlendirmesi yerinde ve üzerinde tartışılması gereken bir tespit olmuş.
    Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Sağlıcakla ve esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumumu beğendiğiniz için teşekkür ederim.
      Sizde sağlıcakla kalın.

      Sil
  2. Özgürlük kavramı çok farklı yorumlanmaya başlandı. Bence bütün sıkıntı buradan başlıyor. Özgürlük nedir? Sınırı nasıl belirlenir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın özgürlüğü istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasıdır.
      Jean J. ROUSSEU
      Sınırı kendiniz belirleyemezsiniz, yetiştiğiniz toplumun edep ve ahlak kuralları belirler.
      Benim düşüncem bu.

      Sil
    2. https://rusyena.wordpress.com/2023/07/20/ezber-bozan-seyler-3-amerika-ozgurlukler-ulkesi/
      Bu sayfada tesadüf arkadaşta bu konuda farklı bir şekilde yazmış?

      Sil
    3. Çok konuda fazlasıyla dejenere ve deforme olduk. Bari edep ve ahlakla ilgili değerlerimizi artık daha fazla kaybetmesek. Ama özgürlük de ne içaçıcı bir kavram. İçine her türlü malzemeyi doldur, ambalajını süsle püsle, insanlara en cazibeli hali ile sun. / İnsan aciz kalmış demek ki, aldana aldana nerelere geldik. Bugün filmlerde görmekten rahatsızlık duyduğumuz şeyler, belki de gelecekte yanıbaşımızda yapılacak. Tepki göterecek olsak onun da bir fobik le biten düşmanını türetecekler ve bizleri .........fobik olmakla suçlayıp susturacaklar. Gökkuşaklılara nasıl toz kondurmuyorlar, yanlış bir eğilim olduğunu söylesen dahi hemen daha o an homofobiklikle nasıl saldırıya geçiyorlarsa, muhtemeldir ki gelecekte de seksofobik gibi bir kavramla dövecekler bizleri. Bunu da buraya yazıyorum.

      Sil
    4. Olayın bu kısmına da değinmen güzel olmuş. Ben mesela site içerisinde yüzme havuzlarına da karşıyım. İnsan, dostunun, komşusunun, çalışma arkadaşının yanında eşinin mayolu bikinili her gün havuza girmesini normal karşılayamaz bence. İnsanın eşi özelidir ve özel şeyler herkese açılmaz. Git o daireye verdiğin para ile köyden bir arsa al, evini havuzunu yaptır kullan. Ondan sonra eşim arkadaşım ile kaçtı, komşum ile kaçtı, kızım evli komşuma kaçtı diye çok program dolaşırlar.

      Sil
  3. Ahlak ,edep, aileye saygı gibi kavramlar bizim toplumumuzda da çözülmüş sanki, Tv lerdeki 3. sayfa programlarını izleyince ağzımız açık kalıyor adeta. Bunu sadece Batı ile açıklayamayız. Tek bir dünya kültürü olmasa da bazı şeyler benzeşmeye başlar. teknoloji ile gelişen iletişim buna sebep olacaktır mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuyu hatırlattığın iyi oldu. O kadar program izleyen annem sayesinde bende kitap okurken dinlemiş oluyorum. Bayan yada küçük kızlar devamlı bir kaçma eğilimindeler yazık oluyor aile taşları yerinden sarsılıyor.

      Sil
  4. çok iyi bir açıklama yapmışsın. faydalı oldu yazın vallahi :)

    YanıtlaSil