PAZARLIK

24 Temmuz 2023

 

 
Size bugün yaşadığım bir olayı anlatayım. Pazara başladığımız günden bu yana ağbimin açtığını gören eski müşterileri geliyor. Bir abla var ben senden devamlı aldım, Kastamonu da evime götürüyordum fakat 2021 yılında yaşadığımız selde ev de gitti aldıklarımda dedi. Toki onlara tekrar ev yapmış, şimdi tekrar almaya başladı, sabah bir gelir 5-6 tane yastık kılıfı alır gider, akşam üstü tekrar gelir tekrar alır. Birkaç haftadır böyle. Bugün de geldi geçen hafta aldığı tek yastığın eşini açmışım çuvaldan onu alıcak, fiyat normalde tek yastık kılıfı 25 TL, 20 ye olmazmı dedi, ağbime sordum sonuçta
 ben indirim yapamam mal onun malı
 
(bugün işyerinden arkadaşım geldi bir kaç şey aldı, o da tanıyor onları ben indirim yapmadım ona sordum, Aynur şunu şunu aldı kaç para dedim, normal fiyatlarını biliyorum. O indirim yaptı bu kadar versin yeter dedi, normali bu bana göre)
 
Neyse ağbim bu selzede bayana tamam 20 ye olur dedi. Bu arada aynı yastık kısmında yaşlıca kapalı bir teyze var, döndü ağbime bende yurtdışından geldim, hastamda var  5 tane alıcam bana da 20 den ver dedi. Ağbim tamam anne seni de kırmayım dedi. Bu arada selzede bayan 2 tane daha aldı, toplam 3 tane yastık kılıfı parası 60TL verdi gitti. Yaşlı anne 5 tane ayırdı katladı, bende elime poşet aldım sergide bayanın yanına gittim, 2 tane daha aldı yastık toplam 7 taneye 100 TL vericem diyor. Olmaz dedim pazarlık 5 tane üzerine idi tanesi 5 liradan 5*5:25 TL zaten pazarlıkta indirdi ağbim. 2 tanesini de ayrıyetten beleşe getirmeye çalışıyor. Olmaz dedim onun hastası varsa benim ağbiminde gözü görmüyor bir, ikincisi sonradan alacağı 2 taneye para ödemek istemiyor olur mu hiç, benim ağbimin arabası su yakmıyor, araçta şoför var ona para veriliyor, birde zaten pazarlık yaptın, iskontoyu aldın o 2 taneyi hangi yüzle bedava getiriyorsun. Yurt dışında yaşıyorsun buraya geldiğinde bozdurduğun Euro dan zaten zenginsin. Pazarlık üstüne tekrar pazarlık yapıyor. O zaman 4 taneyi alayım dedi, tamam dedim vallahi kusura bakmasın tam para aldım. İyi niyeti suistimal diye buna denir. Pazarlığı kabul ediyorsun, tekrar pazarlığa giriyor ilginç bir alışveriş tarzı...
 
Geçen hafta da bir bayan tam sergiyi topluyorum, yastıkları üst üste topluyorum katlıyorum bayanın biri geldi katlanmayan yastıkları karıştırıyor, kaça dedi tanesi 25 TL dedim, kadın aynen şunu söyledi;
- hadi hadi akşam olmuş malını topluyorsun çiftini 25 e ver dedi.
Ben olmaz kusura bakmayın dedim, insanlara bu benim vereceğim paraya muhtaç pazarlığı böyle yapayım demeyin sakın.
 
Birde bu yazımı okuyan pazara giden arkadaşlardan bir ricam var, Dolaştığınız sergilerde malları incelerken almayacağınız malı katlayıp bırakmayın sergide, dikkat edin mallar serpme durumdadır bazı sergilerde bizde olduğu gibi. Oysa serpme sergide katlanıp bırakılan o mal, pazar arabalarına atılıp çalınmak için çok müsait bir duruma geliyor, yani yastık kılıfını pazar arabasına atarken kenardan uçtan görürsünde, katlı olduğunda mal farkedilmiyor. Canım çıkıyor o katlanan malları müşteri gittikten sonra açarken, inanın telefonda adım sayar gün sonunda ufacık sergide 1,30saat adım süresinde 10982 sayısını gösteriyor, resmen normal yürüyüşümü yapmış oluyorum.  

Nasıl olsa pazarlık yapılacak diye malın fiyatını fahiş olarak yüksek tutmak dinen uygun bir davranış olmadığı gibi pazarlık sünnet diyerek malın değerini çok aşağıya düşürmek için uğraşmak da uygun değildir.



15 yorum:

  1. Merhabalar.
    Görme engelli ağabeyinizin bastasında satış yaptınız ne güzel! BASTA (seyyar tezgah) demek. Ben de sizin gibi seyyar tezgahı olan bastacılara çok yardım ederim. Ama ben bu zamana kadar hiç mefruşat satmadım, daha çok meyve, sebze ağırlıklı yarım ettim.

    Pazarlığa gelince, adamın anasını ağlatırlar. Sizin de yukarıda görseli ile birlikte paylaştığınız yaklaşımlarla bastacıyı etkilemek için ne dil dökerler, ne oyunlar çıkarırlar. Ama bastacı ayağını sağlam basacak yere. Malın alış fiyatı ile birlikte seyyar tezgaha çıkıncaya kadar ne kadar girdisi olmuş aynen ilave edeceksin. Yoksa, pazarcılık yapmanın bir amacı kalmaz. "Pazarlık sünnetmiş" Kim diyor bunu? Ben böyle çıkar ve manfaat için uyduruk söylenmiş şeylere hiç itibar etmem. Ne pazarlığı kardeşim? Avrupada pazarlık mı var? Çingenelerin bohçalayıp getirdikleri kazık marka mefruşatla başlamış bu pazarlık işi herhalde. Yoksa, pazar esnafında pazarlık mı olur ya? Sen daire araba almıyorsun. Alt tarafı tanesi 25 TL . olan bir yastık kılıfı alıyorsun, oradan da 5 TL. yi ödemek istemiyorsun. Toptan mal alırsın, o zaman belki bir iskonto olayı olabilir. Ancak, öyle 3-5 adet alınan mala pazarlık yapılmaz. Pazarlık yapmadan satış fiyatı üzerinden alanın ne günahı var?

    Şimdi burada ben böyle yazıyor ve bastacıdan yana oluyorum ama, maalesef bizler de alıştık, pazarlıksız alış-veriş yapamıyoruz. Ama doğru değil. A-101, BİM, ŞOK , GİMSA gibi AVM'lerden mal alırken pazarlık yapa biliyor muyuz? Hayır! O halde seyyar tezgahta mal satan pazarcıya da pazarlık teklif etmeyeceksin.

    Evet serpme malları, alışkanlığı olan kimseler orada tezgahta katlayan müşteriler oluyor. El alışkanlığı, pazar alışkanlığı...
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Basta kelimesini ilk defa duydum. Bence de pazarlık rakamı yüksek olan malda olması lazım, ev, arsa, tarla, araba vs gibi. Sizinde dediğiniz gibi aynı malları Migros, Şok, Bim,A101 de satıyor fakat orada satılan ürün kalitesi ile bizim sattığımız arasında fark var ve pazarlık olayıda yok.
      Siz de o zaman tartı kullandınız, dün bu yazıyı kaleme almadan önce araba ile pazardan eve dönerken hacı ağbi ile bu konuyu da konuşmuştuk. Tartıda ki hile olayını bana gözlemlediği kadarı ile anlattı. Onun pazar kamyonlarında şoförlük yaptığı 70-li 80 li yıllarda kesekağıdı vardı, mesela kuru fasulye alıcaksınız yarım kilo çuvaldan demir kürek ile kesekağıdına bir miktar koyuyorsun, sonra tartıya kesekağıdını alıyorsun kürekten kalan malı hızla döküyorsun, ibre yükseliyor hızdan sonra içinden bir avuç alıp çuvala geri atıyorsun dedi:))) Hiç ummadığım bir pazarcının bu şekilde çalıştığını anlattı. Benim rahmetli babamın işi metre ve adet bazında idi. Metre ile bel lastiği ölçerse diyelim ki 2 metre istediler o mezuranın 2 metreyi gösterdiği yerden bir karış sonrasında o lastiği keserdi, ne eksik, ne tam 2 metre, fazlasını verirdi rahmetli. Şimdiki pazarlarda dijital tartılar var ve çoğu da satıcının kendisine bakıyor, aslında müşteride görmeli tartı gramını ama maalesef yok......

      Sil
  2. Yüzsüz ,diyebilir miyim o pazarlıkçıya. Benim sinirlerim hiç kaldırmaz valla ticaret hiç bana göre değil.Allah kolaylık versin. Bol bereketli olsun işleriniz. Pazarlık hiç edemeyen ne denirse onu ödeyen tiplerdenim:)
    Tezgahta malları katlamak olayını da duymamıştım, evde ne kadar alışkınlarsa etraf toplamaya demek orada da toplayıp katlayası geliyor dağınık durmasın diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde ne yüzsüz 5 yastık kılıfı 25 ten 125 TL tutar, ağbim 20 den veriyor 100 TL tutuyor. Kadın 2 tane daha almak istiyor, toplamda 7 kılıf 20 TL den 140 tutar bu rakamı söylüyorum kadın 7 sini birden 100 TL ye almak istiyor olmaz ki, senin hastan varsa o malın sahibininde gözleri görmüyor. Ben ağbimin sergisinde durarak ona göz olmuş oluyorum. İnsanı enayi yerine koyuyor. Birde Avrupadan gelmiş, euro ile geliyor orada yapamadığı pazarlığı burada yapıyor. Migrosta yastık kılıfı satıyor, kasaya geldiğinde desin bakayım bu kadara olur mu diye....

      Sil
  3. Selam Recep Bey'in yorumundan yeni kelime öğrendim. Basta bu kelimenin anlamını bilmiyordum. Yeni bir şey öğrenmek mutlu ediyor. Recep Bey'in yazdıklarına katılıyorum. Pazarlık için çok alırsan o da belki zaten pazar tezgahında ucuz alıyorsunuz. Tekrar indirim istemek saçma. Ama maalesef oluyor. Ben sadece çiçek alırken indirim ya da fide alırken bir fide hediye isterim. Ağbinize ve size bol kazanç diliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende o kelimeyi bilmiyordum bende yeni öğrendim.
      Dilekleriniz için sağolun, sevgiler.

      Sil
  4. Eski blog paylaşımlarımdan belki hatırlarsın, 2011 de bebek şekeri ve süsleme üzerine dükkan açmıştım. Öğretmenliğe geçinceye dek ticaret hayatının ve alıcıların ne menem olduğunu o 5 yıl içinde çok güzel öğrenmiştim. Satış yaparken kesin ve net olacaksın. Yüzünü yumuşak bulunca daha acaba ne koparsam diye üstüne üstüne geliyorlar. İlk yıl zorlanmıştım ama sonra katılaştım. :) Bir de müşteriler konuşmayı, yorum yapmayı çok seviyor. Her sözlerini muhatap alıp cevap vermek için kendini yormamalısın. Bırak kendi kendine konuşup dursun. :) Alırsa alır zaten. :)
    Pazarda tezgah eşelerken düzgün ve güzel şeyleri açık şekilde en üste koymaya çalışırım. Bedeni, modeli, rengi, deseni bana uymayan ama başkalarının hoşuna gidebilecek şeyleri açarak en üste koyarım, ki kolay görülsün. Katlama huyum yok neyse ki. Ama katlayanlara daha bir dikkat kesileceğim senin uyarını okuduktan sonra, bilmiyoruz ki ne raconları var, bilip de tetik de olmakta yarar var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "tetik de" değil "tetikte" olacaktı, dilim başka elim başka bazen böyle, nasıl beceriyorum bilmiyorum :)

      Sil
    2. Bırak kendi kendine konuşup dursun. :)
      Ağbim de aynısını söylüyor. Katlayıp ufak hale getirdikleri eşyayı pazar arabasına atmaları daha kolay, düşünsene bir el havlusunu açık halde pazar arabasına sokmaya kalksa bir yerden sarkacak yakalanacak, ama katlı halde olan malı atarsa hiç belli olmuyor, birde genelde bu işi yanlarında gezdirdikleri ufak çocuklara yaptırıyorlar. Tekirdağ pazarında kadını farkettim ama geç farkettim, ve o kadın sergiden ayrılıp giderken hep arkasını dönüp bana baktı bir şeklilde belli ediyorlar kendini.

      Sil
  5. Genelde pazarlık pek yapmam. Biliyorum pazarlık payı konuluyor ama başımın gözümün sadakası olsun derim. Çok ender yaptığım zamanlarda da karşımdakini sıkıştırıp durmam. Gönlünden gelip indirmedikten sonra harama girer o .
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende pazarlık yapamayanlardanım...
      Geçenlerde zoraki bir indirim istedim sağolsun kız bir 10 tl indi. Birde bizde şöyle bir olay var, pazarcı esnafı zamanla dükkana geçtiler, hafta içi dükkanda pazar kurulduğu gün pazardalar, geçen ayakkabıcı ve terlikçiye uğradım, terlik beğendim Tuncay bu terlik kaç para dedim, 165 ama sana düz 150 olur dedi eh bu tür alışverişede pazarlık yapmak olmaz yani.
      Sağol kolay gelsin dileğin için...

      Sil
  6. Ben var ya hiç beceremem pazarlık falan. Neyse onu alırım. Çok da kazık yediğim olmuştur :)

    YanıtlaSil
  7. Asla pazarlık yapmam ve hoşlanmam da, fiyatını sorarım bütçeme uyarsa alırım, uymazsa teşekkürler der devam ederim. Yanımda pazarlık yapılınca da rahatsız olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarlık iyide bu zamanda iyi değil inanki fiyatlar çok oynak. Yastık kılıfını 25 e satıyorsun, bir tüccarı arayım diyorsun hoppp bir haftadır yerindn çıkışı malın 30 TL olmuş, zarardasın inan o hafta. Bir de geçen minibüste konuştuk kumaşlar eski kumaş değil, bizim elimizdeki mallar 5 sene öncesine ait ve güzel kumaş akfil pamuktan, 15 e de kılıf var ama naylondan, 15 e de yastık astarı var ama seyrek dokunan kumaştan. Ben elimde bir tane 15 lik tutuyorum, bizim mal pahalı gelirse ikisi arasındaki dokuma farkını gösteriyorum. Bence kimse artık evindeki gardrobunu dağıtmasın aynı kumaşlar yok. Fiyat artıyor buna mukabil kumaş kalitesi düşüyor buna dikkat edin.

      Sil